Dieta nordică

 

Dieta nordică, o dietă care te ferește de boli

dieta nordica

 Dieta nordică figurează printre cele mai sănătoase diete alături de dieta mediteraneană și dieta Okinawa. Dieta nordică este bazată pe o alimentație echilibrată și variată, pe termen lung. Obiectivul său principal nu este scăderea în greutate ci instituirea unei mai bune igiene de viață ceea ce va atrage după sine o mulțime de beneficii pentru organismul tău printre care și o pierdere a kilogramelor în plus de durată.

 Dieta nordică este bazată pe modul de alimentație al țărilor din nord și se compune în special din pește, legume și fructe.

 

Originile dietei nordice

 Toate femeile își doresc o siluetă de adolescentă. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, păstrarea siluetei devine din ce în ce mai dificilă. Dieta nordică a apărut în anul 2009 în urma unui studiu efectuat de către cercetătorii nutriționiști scandinavi. Obiectivul acestora era adaptarea regimului mediteranean la modul de alimentare din țările de nord. Acest studiu a fost realizat pe două grupe. Prima grupă a urmat dieta nordică în timp ce a doua grupă a urmat un regim alimentar tradițional. Concluzia la care au ajuns cercetătorii este următoarea: nivelul de colesterol bun era mai mare la persoanele care au urmat dieta nordică, ceea ce poate reduce cu până la 10% riscul apariției bolii coronariene.

 Cercetătorii au declarat ulterior că dieta nordică reduce riscurile de diabet, de boli cardiovasculare, de colesterol mărit precum și de obezitate.

 O dietă ce îi face concurență serioasă dietei mediteraneene.

 

O dietă bazată pe grăsimi bune

 Dieta nordică este compusă din pește, fructe, legume și semințe de tot felul. Untul, smântâna, carnea roșie sau preparatele industriale sunt eliminate. Principiul acestei diete este unul simplu: consumă alimente sănătoase, pe bază de grăsimi bune, Omega 3, antioxidanți și vitamina D.

 Este o dietă ce permite o pierdere în greutate eficientă datorită acestor alimente regăsite în abundență în țările de nord. Acestea din urmă au proprietăți extraordinare care acționează asupra sănătății și bunăstării oamenilor. Omega 3 este vedeta acestei diete deoarece ne protejează arterele. Fibrele sunt și ele importante în cadrul acestei diete deoarece reglează tranzitul intestinal. Antioxidanții sunt apreciați datorită faptului că întârzie îmbătrânirea celulelor. Vitamina D este importantă deoarece permite fixarea calciului în oase.

 

Beneficiile dietei nordice

 Dieta nordică are un avantaj imens: nu este restrictiv. Doar câteva alimente trebuiesc evitate precum carnea roșie, feculenții, preparatele dulci și alcoolul. Pierderea în greutate se face progresiv. Unele alimente se pot consuma fără moderație, proteinele conținute de acestea conferind rapid senzația de sațietate. În cazul în care ți se face foame poți mânca un măr sau un iaurt. Durata acestei diete este nelimitată deoarece nu provoacă carențe, efectul yo-yo este exclus.

 

Alimente autorizate și alimente neautorizate

 Grăsimile bune se află în uleiul de rapiță, un ulei bogat în Omega 3 și Omega 6. Și peștele conține o cantitate mică de Omega 3, heringul și somonul în special. Morunul este apreciat datorită conținutului bogat în proteine. Consumă carne de iepure, extrem de bogată în proteine.

 Legumele precum varza sunt privilegiate în cadrul dietei nordice datorită proprietăților antioxidante dar și datorită conținutului bogat în Vitamina K și antioxidanți. Cerealele precum secara, ovăzul și orzul sunt și ele privilegiate. Cât despre fructe, alege-le pe cele bine coapte.

 Acestea au un conținut mai bogat în vitaminele B, vitamina C și antioxidanți.

 În ceea ce privește alimentele interzise aici intră pastele, orezul, untul, pâinea și alte tipuri de alimente transformate sau care conțin zahăr. Și alcoolul este interzis în cadrul dietei nordice.

 

Meniu tip

 - Micul dejun: un iaurt fermentat, un bol cu cereale pe bază de ovăz, câteva mure;

 - Prânz: o salată verde asezonată cu ulei de rapiță, somon cu legume, un fruct de sezon;

 - Cină: carne de iepure la cuptor cu legume, câteva fructe.