Regimul alimentar anti-aciditate

 

Regimul alimentar anti-aciditate

regimul alimentar anti aciditate

 Digestia acidă ne poate transforma viața într-un adevărat coșmar. De aceea, îți recomandăm să adopți principiile unei diete anti-acide pentru a rezolva această problemă supărătoare definitiv.

 

Alimentele acidifiante

 Pentru a nu suferi de hiperaciditate, primul gest pe care trebuie să-l faci este să nu consumi alimente bogate în grăsimi. De exemplu, carnea nedegresată, brânzeturile din lapte integral dar și mezelurile aflate în comerț. Aceste aporturi alimentare bogate în lipide cresc secrețiile acide, ceea ce împiedică buna digestie. Un aliment mult prea bogat în zahăr (asociat cu feculenți) se poate dovedi a fi extrem de acidifiant. În acest caz, este de preferat să eviți patiseriile de tot felul, pâinea din semințe de struguri, lichiorurile, alcoolul, bananele, sucurile de fructe pe bază de concentrate (sucurile de citrice în special). Menta, cafeaua, ciocolata și roșiile fac și ele parte din alimentele acidifiante. Cât despre lapte, chiar dacă calmează temporar refluxul gastric, pentru unele persoane se dovedește a fi un agent acidifiant din cauza acidului lactic pe care îl conține.

 

Alimentele recomandate

 În ceea ce privește sursele de proteine, optează pentru carne de pasăre (de pui sau de curcan), pește, crustacee, ouă și iaurturi slabe în materii grase. Leguminoasele oferă o alegere nutritivă interesantă deoarece nu cresc aciditatea bolului alimentar. Bogate în fibre, lintea și mazărea au o serie de proprietăți care neutralizează nivelul de aciditate. Tărâțele de ovăz, perele, cartofii și dovleceii sunt alți agenți acidifianți. Legumele verzi și cartofii reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți, ajută la calmarea stomacului. Dacă pâinea albă este cea care îți provoacă aciditate atunci alege o pâine pe bază de cereale integrale (nu grâu): quinoa, susan, kamut. Pastele de bază de făină integrală dar și orezul brun se integrează excelent în cadrul dietei anti-acide.

 

Alimentele anti acid uric

 Cea mai bună modalitate de a păstra un nivel de acid uric normal este să adopți un regim alimentar compus din alimente slabe în zahăr și în sare. Chiar dacă acestea reprezintă bune surse alimentare, fructele de mare, spanacul, conopida și carnea roșie nu sunt recomandate. Alcoolul, cofeina, Cola și ciocolata trebuie eliminate definitiv. Adaugă în meniul zilnic legume verzi, grasimi nesaturate, pește slab.

 

Bune obiceiuri alimentare

 Buna igienă de viață este indispensabilă unei bune digestii. Astfel, vei diminua riscurile de a suferi de hiperaciditate. Stresul și fumatul sunt alți factori care favorizează hiperaciditatea.

 Adoptând un regim alimentar anti-aciditate, vei beneficia de mai multă energie pentru a-ți duce la bun sfârșit sarcinile de zi cu zi.