Asocieza corect alimentele care au grija de tine

 

Știi cum să asociezi alimentele care au grijă de tine?

asocieza corect alimentele care au grija de tine

 Asociate între ele, unele alimente îți permit să reduci sau să limitezi riscurile apariției diabetului, hipertensiunii arteriale, osteoporozei şi obezității. Și asta fără să te privezi în vreun fel! Descoperă citind acest articol care sunt cele mai bune combinații sănătoase dar şi pline de plăcere.

 Atunci când vorbim despre mese mai dietetice trebuie să știi cum să îți echilibrezi farfuria dar și să păstrezi plăcerea de a te hrăni în același timp. Jucându-te cu bunele asocieri de alimente, te poți bucura de cele două. Și fără să te privezi, vei putea ține piept colesterolului, diabetului, hipertensiunii, oboselii, osteoporozei, kilogramelor în plus dar și bolilor degenerative.

 

Alimente glicemice plus oțet egal mai puțin diabet.

 Alimentele sunt clasate în funcție un indice glicemic care merge de la 0 la 100. Un indice care măsoară viteza de asimilare a glucidelor în organism.(IG mic  <55, moderat <70, ridicat > 70). Atunci când mănânci un aliment cu un indice glicemic ridicat glucidele sale vor inunda brutal organismul. Nivelul de zahăr din sânge va crește astfel foarte repede.

 Alimentele care au un IG ridicat sunt: pizza, orezul, pastele, cartofii, morcovii fierți, bagheta.

 Cu ce vine oțetul? Cu un acid acetic care încetinește viteza de asimilare a glucidelor și poate să scadă nivelul de zahăr din sânge. Poți începe masa cu o salată sau crudități asezonate cu ulei şi oțet.

 Cele mai bune duo-uri – castraveții cu oțet consumați înainte de risotto, morcovi răzuiți cu vinegretă înainte de a consuma paste, salată cu ulei de rapiță și oțet de vin.

 

Feculenți plus legume verzi egal mai puține kilograme.

 Pastele, cartofii sau legumele uscate și cerealele conțin zaharuri mai lente care sunt surse de energie dar și de calorii. Atunci când nu te miști destul pentru a le arde te poți folosi de puterea de sațietate a fibrelor din legumele verzi.

 Trebuie să compui farfuriile combinând mereu feculenții în părți egale cu legumele verzi. Fibrele vor încetini asimilarea glucidelor și a feculenților și deci te și satură mai repede. Vei absorbi și mai puține calorii.

 Cele mai bune duo-uri – paste plus dovlecei, cu usturoi şi cu ulei de măsline, orez cu roșii, piure de cartofi și fasole verde.

 

Grăsimi animale şi fibre egal mai puțin colesterol

 Factor de risc cardio-vascular, colesterolul rău este ridicat de alimentele bogate în grăsimi animale.

 Grăsimile animale pot dăuna arterelor. Dar poți asocia grăsimile cu alimente bogate în fibre pentru a facilita eliminarea lor din organism.

 Cele mai bune duo-uri: ouă cu spanac, chipsuri cu roșii cherry, caltaboș cu mere, biscuiți cu fructe.

 

Alimentele cu efect acidifiant plus cele alcaline egal un risc scăzut de osteoporoză.

 Cel mai bun echilibru – 70% alimente alcaline și 30% acide. Consumate în exces, alimentele acide provoacă stres, osteoporoză și obezitate.

 Deci trebuie să consumi somon cu broccoli și eşalotă, ouă fierte tare cu avocado și curry, cotlete de miel cu spanac și usturoi.

 

Sodiu plus potasiu mai puțină tensiune.

 Sodiul favorizează hipertensiune și potasiul o combate. Cele mai bune duo-uri anti-tensiune sunt pepenele cu șuncă, salată verde plus brânză, conopidă cu carne de porc.

 

Cereale plus leguminoase egal mai puțină oboseală.

 Cel mai bine ar fi ca farfuria ta să conțină două sferturi de cereale și un sfert de leguminoase. Încheie masa cu un iaurt.

 Cele mai bune duo-uri pentru vitalitate: orez cu linte, porumb cu fasole roșie…

 

Beta caroten plus materii grase plus condimente egal mai puține boli.

 Consumă felii de morcovi cu ulei de măsline și cu chimion, roșii cu oregano trase la tigaie în ulei de măsline, spanac cu curcuma și ulei de rapiță.