Alimente și remedii pentru un păr sănătos

 

Alimente și remedii pentru un păr sănătos

Alimente și remedii pentru un păr sănătos Pierderea părului afectează atât bărbații cât și femeile, în egală măsură. Chiar dacă genetica joacă un rol important în acest sens, există și alți factori, ca de exemplu dezechilibrele hormonale, o glandă tiroidă nu foarte activă, deficiențe nutriționale și o circulație insuficientă a pielii capului care pot cauza această problemă.

 Motivele pentru care părul își pierde vigoarea și cade excesiv se datorează problemelor hormonale în majoritatea cazurilor. În timpul perioadei de sarcină, de exemplu, datorită producerii crescute de estrogeni, femeile au un păr mai frumos. Totuși, după naștere poate apărea un dezechilibru hormonal care să determine căderea părului.

 Din fericire, există multe alimente care oferă vitamine și minerale care susțin sănătatea părului. În acest articol vă prezentăm cele mai bune alimente și remedii naturiste pentru a avea un păr bogat și sănătos.

 1. Acizii grași esențiali

 Acizii grași esențiali sunt acele grăsimi specifice care sunt necesare pentru funcționarea optimă a întregului organism. Corpul nu este capabil să producă singur acești acizi grași, de aceea este necesar să consumăm alimente care îi conțin. Semnele și simptomele care arată că nivelele de omega-3 și omega-6 sunt dezechilibrate includ apariția mătreții sau un păr fragil și uscat.

 Acizii grași esențiali se găsesc în alimente precum nuci, semințele de in, semințele de dovleac, avocado și pește. Introduse în dietă, aceste alimente ne vor ajuta să avem un păr frumos și strălucitor. De exemplu, datorită conținutului benefic de grăsimi crude din avocado, corpul va absorbi într-un mod mai eficient nutrienții solubili în grăsime (precum alfa și beta carotenul și luteina) din celelalte alimente care se consumă în combinație cu avocado.

 O altă sursă foarte bună de acizi grași omega-3 și omega-6 sunt semințele de cânepă și uleiul presat la rece din semințe de cânepă. Uleiul din semințe de cânepă mai este cunoscut sub denumirea de "uleiul perfect echilibrat al naturii", deoarece se conține acizi grași nesaturați în raportul ideal de Omega-6 și Omega-3.

 2. Vitamina C stimulează producerea de colagen

 Colagenul formează o peliculă ce întărește foliculii firului de păr, oferă protecție, fortificare și volum. În timp, pe măsură ce nivelul de colagen scade, aceasta face ca părul să devină mai friabil și vulnerabil la rupere. Cea mai simplă și mai la îndemână metodă de a stimula formarea colagenului nu este prin intermediul vreunei proceduri medicale scumpe, ci prin consumul de alimente bogate în vitamina C. Vitamina C este una din vitaminele cu puternice proprietăți antioxidante, urmată de vitamina E (un alt nutrient esențial cu beneficii antioxidante). Vitamina C este o vitamină esențială pentru sănătatea părului și pielii, deoarece stimulează metabolismul cutanat și ajută la formarea colagenului.

 Cele mai bogate surse naturale de vitamina C sunt următoarele:

 Legume: Pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, varză creaţă, arpagic, pătrunjel rădăcină, păpădie (frunze, tije), roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, țelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă.

 Fructe: măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.

 3. Biotina

 Biotina este o vitamină solubilă în apă din complexul vitaminelor B, care combate apariţia iritaţiilor, diabetului şi depresiei. Biotina previne căderea părului şi întăreşte unghiile. Un păr fragil și lipsit de volum poate fi un semn de deficiență de biotină (vitamina B7). Corpul are nevoie de biotină pentru a metaboliza grăsimile, carbohidrații și aminoacizii, însă este mai cunoscută datorită rolului său esențial pentru întărirea firului de păr și a unghiilor.

 Gălbenușurile de ouă organice sunt una din cele mai bune surse de biotină. Alte alimente bogate în biotină pe care este recomandat să le includeți în dieta zilnică sunt: ciupercile, conopida, avocado, bananele, nucile, migdalele, alunele, zmeura, soia, fasolea, mazărea, fulgii de ovăz, cerealele integrale, drojdia de bere.

 4. Alimentele bogate în fier

 Fierul este de asemenea esențial pentru stimularea creșterii părului, iar pentru a ajuta corpul să absoarbă fierul, veți avea nevoie de suficientă vitamina C.

 Printre alimentele cele mai bogate în fier se numără: orezul integral, pâinea integrală din grâu, germenii de grâu, fulgii de ovăz, semințele de floarea soarelui, fasolea verde, mazărea, năutul, brânza tofu, fisticul, migdalele, sfecla roșie și legumele cu frunze verzi (broccoli, salata verde, castraveții, guliile, pătrunjelul, spanacul, rucola, leurda, germenii de lucernă, varza de Bruxelles, urzicile, ceapa și usturoiul verde, prazul, andivele și frunzele de păpădie).

 5. Minerale pentru un păr sănătos

 Mineralele siliciu și zinc sunt foarte importante atât pentru stimularea creșterii părului, cât și pentru menținerea sănătății acestuia. Puteți lua 500 mg de siliciu de două ori pe zi și 30 mg de zinc o dată pe zi.

 Seleniul: este antioxidant și anticancerigen, contribuie la realizarea respirației celulare și la absorbția vitaminei E în organism. Menține elasticitatea țesuturilor. Se găsește în: nucile de Brazilia, nuci în general, fructele de mare, ouăle, germenii de cereale, usturoiul, ceapa, roşiile, tărâţele de grâu.

 Zincul: este esențial pentru procesul de creștere și dezvoltare a organismului, pentru menținerea integrității membranei celulare, are acțiune antiinfecțioasă și antitumorală, este indispensabil în procesele de regenerare celulară. Este antioxidant, reglează nivelul de vitamina A, este important în dezvoltarea creierului. Se găsește în: semințele de susan și de dovleac, nucile de macadamia, avocado, nuca de cocos, zmeură, caise, mure, curmale, fructele de pădure, rodii, sparanghel, usturoi, varză de Bruxelles, mazăre, spirulină, maca, polenul de albine, scoici, pâinea integrală, ouă.

 6. Vitaminele din complexul B reîntineresc foliculii firului de păr

 Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru un păr sănătos, deoarece lipsa lor din organism produce apariția mătreții, albirea prematură a firelor de păr, excesul de sebum, iritații ale scalpului, precum și o creștere încetinită a firelor de păr.

    Vitamina B1 se găsește în drojdia de bere, cerealele integrale, gălbenușul de ou, germenii de grâu și în fructe precum piersicile și cireșele. Vitamina B3 stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului, prevenind astfel căderea părului. Această vitamină se găsește în drojdia de bere, pește, cerealele integrale și arahide. Vitamina B6 se găsește în cerealele integrale, germenii de grâu și semințele oleaginoase (nuci, alune, arahide, caju, migdale, fistic, semințe de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de susan și de cânepă). Vitamina B9 (acidul folic): ajută la încetinirea procesului de albire a părului, oferă strălucire, hidratează și ajută la îngroșarea firului de păr. Alimentele cele mai bogate în acid folic sunt: spanacul, varza, frunzele de nap, sparanghelul, broccoli, fasolea, mazărea și lintea, avocado, varza de Bruxelles, conopida, sfecla, porumbul, țelina, morcovii, dovleacul, papaya, portocalele, grapefruitul, căpșunii, zmeura, semințele de floarea-soarelui, arahidele, semințele de in și migdalele. Vitamina B12 păstrează rădăcina podoabei capilare sănătoasă si puternica prin hrănirea foliculilor piloși. Lipsa acestei vitamine din organism poate sa conducă la încetinirea ritmului de creștere și la subțierea firelor de păr. se găsește în: lapte, brânză, iaurt, smântână, ouă, drojdia de bere, polen, lăptișor de matcă, aloe vera, germeni de schinduf, grâu integral, algele marine precum spirulina și chlorella, somon, ton și fructele de mare.

 7. Vitamina E previne despicarea părului

 Vitamina E este un puternic antioxidant care protejează celulele față de daunele cauzate de radicalii liberi din mediul ambiant și este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. În ceea ce privește îngrijirea părului, vitamina E este necesară pentru hrănirea părului deteriorat și pentru prevenirea despicării acestuia. Vitamina E ajută corpul să producă suficientă cheratină care ajută la menținerea elasticității firului de păr.

 Vitamina E se găsește în uleiurile presate la rece (de măsline, floarea soarelui, porumb, struguri, germeni de grâu, migdale, susan, etc.). Dintre acestea, cel mai bun ulei (având conținutul cel mai ridicat de vitamina E) este cel din germeni de grâu. De fapt, o lingură din acest ulei conține 100% din necesarul zilnic de vitamina E.

 De asemenea, spanacul este una dintre cele mai bune surse naturale de calciu și de folați, dar este și foarte bogat în vitamina E. Semințele crude (nesărate și neprăjite) de floarea soarelui, dovleac și susan sunt surse foarte bune de vitamina E. De fapt, doar un sfert de cană de semințe de floarea soarelui ne oferă aproximativ 90,5% din totalul zilnic recomandat de vitamina E, aceste semințe fiind unul dintre cele mai recomandate alimente pentru menținerea unui păr sănătos.

 8. Uleiul esențial de rozmarin pentru pielea capului

 Uleiul esențial de rozmarin este folosit în mod tradițional pentru stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului. Adăugați câteva picături de ulei esențial în șamponul pe care îl folosiți sau puteți să faceți un masaj cu ulei de cocos în care ați adăugat câteva picături de ulei de rozmarin. Faceți acest masaj scalpului în mod regulat, iar în scurt timp veți observa efectele sale benefice.

 Atenție: hipotiroidismul poate determina căderea părului

 Hipotiroidismul constă în deficiența hormonilor tiroidieni. Această boală apare atunci când glanda tiroidă nu poate produce suficienți hormoni, ai căror rol, este printre altele, de a controla modul în care organismul consumă energia. Deficitul de hormoni tiroidieni afectează toate sistemele organismului și poate cauza totodată slăbirea firului de păr. Simptomele hipotiroidismului includ de asemenea: un păr aspru și subțire, pielea uscată și unghii friabile. Bineînțeles, dacă bănuiți că suferiți de hipotiroidism, cel mai indicat este să consultați un medic de specialitate pentru a urma un tratament adecvat. În ceea ce privește alimentația, consumul algelor marine precum cele kelp, nori, dulse, kombu și wakame, sunt de ajutor, deoarece acestea sunt bogate în iod și echilibrează funcționarea glandei tiroide.

Categorie: