Alimente și obiceiuri care provoacă riduri

 

Ridurile pot fi prevenite printr-o alimentație sănătoasă

Alimente și obiceiuri care provoacă riduri Chiar dacă se consideră că ridurile sunt consecința îmbătrânirii, cercetări recente din domeniul dermatologiei au indicat faptul că nu doar trecerea timpului provoacă aceste semne pe piele. Alimentația și anumite obiceiuri nesănătoase sunt cele care cauzează această problemă, considerate un adevărat “coșmar” de către anumite femei. Lipsa somnului este direct relaționată cu îmbătrânirea prematură, deoarece în timp ce dormim se stimulează formarea colagenului și se activează procesul de regenerare celulară.

 Ceea ce trebuie să știm este că ridurile pot fi prevenite printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată și o hidratare corespunzătoare. Îți oferim acest articol câteva sfaturi și recomandări pentru a preveni apariția ridurilor.

Tipuri de riduri

 Ridurile pot fi clasificate în trei mari grupuri conform originii, apariției sau profunzimii acestora:

 - Ridurile gravitaționale: Acest tip de riduri este cauzat de gravitație deoarece forța gravitațională acționează și asupra pielii și o “trage” în jos. Rezistența la forța gravitațională este determinată de genele fiecărei persoane și depinde de tipul de piele pe care îl avem, precum și de îngrijirea pe care o acordăm pielii. Una dinte cele mai frecvente riduri gravitaționale sunt cele care se află la colțurile buzelor.

 - Ridurile dinamice: Originea acestui tip de riduri este mișcarea mușchilor feței mai exact, a celor care se folosesc pentru a zâmbi, râde, vorbi, cânta, fuma, etc. Aceste riduri devin însă mai evidente dacă se pierde din rezerva de elastină și colagen. Ridurile de deasupra buzelor, cele de pe frunte sau din colțul ochilor, așa-numitele riduri “laba-gâștei”.

 - Ridurile de origine mixtă: Acestea sunt cauzate de o combinație dintre cele două grupuri anterioare, adică, gravitate și mișcare. Un exemplu clar de riduri de origine mixtă sunt ridurile care apar pe gât.

 

Care sunt obiceiurile care provoacă riduri?

  Iată care sunt obiceiurile dăunătoare atât pentru frumusețea pielii noastre, dar și pentru starea de sănătate:

 - Băuturile alcoolice: Consumul regulat de băuturi alcoolice (chiar dacă numai la sfârșit de săptămână) scad doi ani din viața normală a pielii, făcând posibilă îmbătrânirea prematură și scăderea imunității generale a organismului.

 - Sedentarismul: Este dovedit prin numeroase studii științifice că lipsa unui exercițiu fizic adecvat cauzează apariția ridurilor premature.

 - Insomniile: Insomniile sunt direct relaționate cu îmbătrânirea prematură a pielii, deoarece somnul stimulează producerea unui hormon care ajută la producerea și regenerarea colagenului.

 - Excesul de soare: Razele solare determină apariția liniilor de expresie și a petelor de pe piele, iar excesul expunerii la soare crește posibilitatea apariției cancerului de piele.

 - Fumatul: Acesta este un obicei dăunător din varii motive. În ceea ce privește ridurile, deoarece nicotina nu-i permite pielii să respire, persoanele fumătoare sunt predispuse la apariția prematură a ridurilor. În plus, gestul de a fuma determină apariția ridurilor în jurul gurii, mai ales deasupra buzei superioare.

 - Stresul: Simptomele stresului sunt similare cu cele ale insomniei. A suferi de stres cronic cauzează îmbătrânirea și ofilirea pielii, apariția ridurilor, a părului alb și a alopeciei (pierderea părului).

 - A sări peste micul dejun: Este o greșeală frecventă și actuală, deoarece multe persoane nu iau un mic dejun adecvat, din lipsa timpului. Nutriționiștii recomandă ca prima masă a zilei să fie cea mai importantă, pentru a avea aportul necesar de nutrienți pe parcursul zilei.

 - Resentimentele: Persoanele care acumulează emoții negative cum ar fi ranchiuna, resentimentele, mânia și tristețea sunt mai predispuse la insomnii și implicit la un aspect îmbătrânit prematur.

 - Dulciurile: O alimentație care se bazează pe dulciuri cauzează atât supragreutate și obezitate, dar și un risc crescut de a suferi de diabet, boli cardiovasculare, riduri și acnee.

 - Bolile: Unele boli pot cauza apariția ridurilor, fie ca efect secundar al medicației, fie datorită bolii ca atare, deoarece în aceste situații echilibrul organismului este dificil de menținut, iar sistemul imunitar este slăbit.

 

Alimente care cauzează riduri

  Principalul dușman al pielii sănătoase și elastice sunt dulciurile. Însă atenție, nu doar deserturile, ciocolata sau bomboanele provoacă îmbătrânirea prematură a pielii, ci și orice aliment care provoacă “glicarea”, adică, o reacție între hidrații de carbon, proteine și grăsimi, la temperaturi ridcate. Evitați carnea prăjită, peștele în combinație cu cartofi, reduceți cantitatea de alimente preparate la temperaturi ridicate și nu beți lichide în timpul mesei.

 Este foarte indicat să se consume cât mai multe fructe și legume crude, deoarece acestea elimină radicali liberi pe care îi produc dulciurile și în general alimentele rafinate. În plus, cruditățile sunt bogate în antioxidanți, nu îngrașă și sunt delicioase și te vor ajuta să îți menții tinerețea și prospețimea pielii timp îndelungat.

 

               4 tips-uri pentru a preveni apariția ridurilor premature

 Pentru a evita apariția ridurilor trebuie să ne hidratăm, atât în interior, cât și în exterior, să evităm expunerea excesivă la soare și să avem grijă de alimentația noastră.

 Între vârsta de douăzeci și treizeci de ani apar primele riduri pe pielea feței: pe frunte, sub ochi, deasupra buzelor, etc. Iată câteva tips-uri fundamentale pentru a preveni și combate primele riduri, pentru a avea o piele tânără și strălucitoare cât mai mult timp:

1. Masajul feței

 Chipul nostru reflectă tensiunile zilnice, stresurile, excesul de muncă și lipsa odihnei suficiente, etc. Așa cum putem să ne confruntăm cu contracturi ale spatelui sau ale articulațiilor, și mușchii feței pot deveni încordați și tensionați. Pe termen lung, acest lucru cauzează apariția primelor riduri. De exemplu, persoanele care se încruntă des, se vor confrunta cu apariția ridurilor premature între sprâncene și pe frunte. Tocmai de aceea, este important să ne dăm seama ce gesturi facem zilnic cu mușchii feței și să le evităm pe acelea care cauzează riduri.

 Este foarte bine să includem în rutina noastră zilnică de îngrijire un automasaj al feței și al gâtului, cu mișcări circulare blânde, dar ferme. Vom folosi uleiuri vegetale de calitate, preferabil presate la rece și adecvate tipului de ten.

2. Folosirea uleiurilor vegetale

 Ridurile apar pe o piele care nu este hrănită și îngrijită în mod corect și căreia îi lipsesc anumite vitamine și minerale esențiale. Deși acestea le putem obține bineînțeles prin intermediul unei alimentații sănătoase, este important să hrănim pielea și din exterior aplicând remediile hidratante cele mai naturale și mai eficiente pe care le avem la îndemână: uleiurile vegetale. Conform tipului nostru de piele vom alege un ulei sau altul. Iată câteva uleiuri vegetale dintre cele mai cunoscute:

 - Pentru pielea grasă: uleiul de cocos, uleiul de migdale

 - Pentru pielea mixtă: uleiul de jojoba, uleiul din sâmburi de struguri

 - Pentru pielea uscată și matură: uleiul de trandafiri, uleiul de luminița nopții, untul de shea și untul de cacao.

 Putem profita de aplicarea uleiului vegetal pentru a efectua un masaj facial adecvat, astfel încât pielea să-l absoarbă bine și pentru a relaxa cât mai complet mușchii feței.

3. Hidratarea corespunzătoare

 Organismul uman este compus din aproximativ 65% apă, care reprezintă cantitatea necesară pentru o varietate de procese fiziologice și reacții biochimice. Odată ce corpul a pierdut între unul sau două procente din conținutul total de apă, va semnala această necesitate și va apărea senzația de sete. Totuși, când mecanismul senzației de sete începe să apară, în realitate deja este una din primele etape ale deshidratării, astefl încât nu trebuie să ignorați niciodată primele senzații de sete.

 Amintiți-vă cât este de important să vă ascultați corpul. Setea este cu siguranță un semnal că este necesar să vă hidratați. Oboseala și o stare de proastă-dispoziție pot fi de asemenea indicatori ai faptului că nu beți suficientă apă.

 Pielea se deshidratează și ea, iar deshidratarea acesteia este unul din semnele principale care ne transmit dacă am băut sau nu suficientă apă. Ideal este să bem între un litru și jumătate și doi litri de apă zilnic, pe stomacul gol și nu în timpul mesei, pentru a nu dezechilibra procesul digestiei.

4. Alimentația corectă

 Alimentația este cea care ne hrănește pielea din interior și este elementul fundamental (alături de hidratare) pentru prevenirea ridurilor și a problemelor pielii. Putem să folosim cosmetice scumpe, însă dacă nu avem grijă să ne hrănim în mod sănătos și echilibrat, acestea nu vor avea efectele dorite.

 Este important să știm că există alimente care nu oferă un aport nutrițional adecvat și este recomandat să reducem pe cât posibil consumul următoarelor alimente:

 - Zahăr și îndulcitori artificiali;

 - Alimente prăjite și uleiuri rafinate;

 - Făina rafinată

 - Aditivi artificiali;

 - Carnea roșie și mezelurile.

 Vom evita alimentele procesate, bogate în grăsimi saturate și bineînțeles, grăsimile de tip trans. Grăsimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chiflele pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.

 În schimb, vom crește consumul următoarelor alimente hrănitoare:

 - Uleiuri vegetale presate la rece: de măsline, cocos, in, germeni de grâu, susan, migdale;

 - Fructe și legume crude (salate și sucuri) sau gătite ușor la aburi;

 - Cereale integrale;

 - Fructe uscate și semințe;

 - Avocado;

 - Pește și ouă de bună calitate.

Categorie: