Sfaturi pentru mâinile uscate

 

Sfaturi pentru mâinile uscate

Sfaturi pentru mâinile uscate Te confrunți adeseori cu uscarea mâinilor? Descoperă în continuare câteva sfaturi naturale utile pentru îngrijirea mâinilor uscate și ideale pentru tratarea uscăciunii excesive a pielii mâinilor.

 Îngrijirea pielii este esențială pentru prevenirea îmbătrânirii premature și pentru evitarea anumitor probleme cutanate foarte des întâlnite, ca de exemplu pielea grasă sau din contră, pielea prea uscată.

 O opțiune naturală foarte utilă pentru îngrijirea mâinilor este folosirea unei creme hidratante potrivite pentru tipul nostru de piele (cum poate știi deja, există diferite tipuri de piele, precum pielea normală, pielea grasă, pielea uscată sau pielea mixtă).

De ce se usucă mâinile?

 În realitate putem vorbi de cauze diferite și distincte care pot determina apariția uscăciunii mâinilor, iar dintre aceste cauze se evidențiază mai ales următoarele:

 - Clima: mai ales aerul rece, care face ca pielea mâinilor (dar și a corpului în general) să devină aspră și uscată. De aceea, ne confruntăm cel mai des cu pielea uscată în timpul lunilor reci de iarnă.

 - Apa foarte rece sau foarte caldă: o temperatură prea ridicată sau prea scăzută afectează în mod direct pielea mâinilor.

 - Spălarea mâinilor în exces: dacă apa prea caldă sau prea rece poate fi dăunătoare pentru sănătatea pielii, de asemenea spălatul prea des pe mâini poate fi la fel de dăunător, în special dacă ne spălăm în mod repetat, dar nu ne hidratăm în mod corespunzător pielea cu o loțiune sau un ulei.

 - Folosirea anumitor produse care conțin substanțe chimice: de exemplu detergenții sau produsele obișnuite de curățenie, care afectează direct pH-ul pielii și implicit sănătatea acesteia.

 - Lipsa unei hidratări adecvate: de multe ori pielea prea uscată a corpului sau a mâinilor ne indică faptul că nu ne hidratăm suficient. Și pentru că este adevărat că frumusețea pornește din interior, acordă atenție acestui aspect și vei vedea rezultatele pe propria piele. Bea suficientă apă, sucuri din fructe și legume proaspete, ceaiuri neîndulcite, între 2 și 3 litri zilnic.

 - Carențe de vitamine: dacă constați că te confrunți în mod frecvent cu o piele uscată atât pe mâini cât și pe corp, poți avea carențe de vitamina A, vitamina E, vitaminele din grupul B și vitamina C. Suplimentează-ți dieta cu alimente bogate în aceste alimente și nu ar strica de asemenea să-ți faci niște analize de sânge pentru a vedea exact nivelul vitaminelor și mineralelor din corp.

 

          6 sfaturi naturale pentru mâinile uscate

1. Aplică crema de mâini de mai multe ori pe zi

 Pentru îngrijirea pielii mâinilor este foarte important să folosești zilnic o cremă specială hidratantă de mâini, iar pentru a obține un rezultat optim, este recomandat să aplici crema sau uleiul de mâini de mai multe ori pe zi. Mai ales după ce te speli pe mâini, este important să le hidratezi ulterior.

 

2. Încearcă uleiurile și unturile vegetale

 Poți folosi cu încredere uleiul de migdale, de cocos, de jojoba, de avocado, precum și untul de cacao, de karite, de mango, toate acestea sunt foarte recomandate pentru îngrijirea atât a tenului uscat sau ridat, cât și a pielii uscate a mâinilor. Ține mereu la îndemână un ulei sau un unt din cele de mai sus și aplică-l ori de câte ori simți senzația specifică de uscăciune și bineînțeles, de fiecare dată după ce te speli pe mâini.

 

3. Folosește crema de mâini înainte de culcare

 Dacă nu-ți place prea mult să folosești uleiurile sau unturile vegetale sau dacă nu le ai la îndemână, poți recurge la un truc care îți va fi de ajutor: aplică un strat de cremă obișnuită de mâini, iar apoi pune-ți niște mănuși de bumbac și menține-le pe timpul nopții. Dimineața vei avea o piele ca de mătase!

 

4. Evită apa prea caldă

 Apa foarte caldă sau chiar fierbinte este un dușman binecunoscut al pielii, mai ales a pielii mâinilor. Tocmai de aceea, este foarte important să te speli întotdeauna pe mâini cu apă călduță și să nu faci excese.

 De asemenea, folosește un săpun delicat și nutritiv, de preferință cu ingrediente cât mai naturale. Nu se recomandă aplicarea gelului sau a săpunului antibacterian, pentru că acestea usucă pielea în exces, însă dacă dorești sau e nevoie să folosești un dezinfectant pentru mâini, va trebui să alegi unul care să fie și hidratant.

 

5. Folosește mănuși de protecție

 Este esențial să folosești mănuși de protecție atât pe timpul iernii când aerul de afară este rece, dar și când folosești produse chimice, de exemplu când cureți anumite suprafețe din baie sau din bucătărie cu produse specifice.

 Mai ales dacă ai pielea sensibilă și știi că se usucă sau se irită ușor, ai grijă să folosești mereu mănuși de protecție în cazurile menționate mai sus.

 

6. Fă-ți acasă tratamente naturale pentru mâini

 Așa cum îți îngrijești și îți răsfeți tenul cu anumite măști din ingrediente naturale, poți face același lucru și pentru pielea mâinilor, mai ales în timpul iernii. Iată câteva tratamente naturale pe care le poți face singură acasă cu ingrediente simple și sănătoase:

 - amestecă o lingură de miere de albine cu o lingură de ulei de măsline. Întinde masca pe mâini și unghii și las-o să acționeze timp 15 minute, apoi spală-te cu apă călduță;

 - prepară o pastă dintr-o jumătate de avocado bine copt, o lingură de ulei de măsline și o lingură de oțet de mere. Amestecă-le bine și aplică masca pe mâini. Las-o să acționeze timp de 15 minute, dupa care clătește cu apă călduță;

 - pasează 2 cartofi fierți, adaugă un cub mic de unt și puțin lapte călduț. Aplică masca pe mâini. După 10 minute clătește cu apă rece;

 - fă o mască dintr-un gălbenuș de ou, câteva picături de suc de lămâie și o lingură de ulei de măsline și las-o să acționeze asupra mâinilor timp de 15 minute. Folosită în mod regulat, aceasta mască previne îmbătrânirea mâinilor și le catifelează;

 - prepară un tratament pentru mâini din 4 linguri ulei de migdale şi sucul de la 2 lămâi. Cele două ingrediente se amestecă bine, apoi se aplică pe piele şi se masează ușor mâinile, astfel încât preparatul să intre bine în piele. Se lasă 15-20 de minute, apoi se clătește cu apă călduță;

 - amestecă un sfert de cană de caise uscate, un sfert de cană de iaurt și o lingură de miere. Cu ajutorul unui blender, mixează ingredientele până se omogenizează, apoi aplică masca pe mâini şi unghii şi las-o să acţioneze timp de 20 de minute. Clătește mâinile cu apă călduţă;

 - prepară o mască hidratantă cu ovăz folosind cinci linguri de făină de ovăz, două linguri de miere, o lingură de ulei de măsline și o lingură de lapte. Amestecă toate ingredientele într-un bol până când obții o pastă fină cu care îți vei masa mâinile. Menține masca timp de 15-20 minute, apoi clătește cu apă călduță.
 Urmând și mai ales aplicând toate aceste sfaturi, cu siguranță vei avea de acum înainte o piele corect îngrijită și hidratată!

Categorie: