Viciile și relația de cuplu

Scris de Midoris

 

Viciile „de societate„ și sexul

 viciile si relatia de cupluViața sexuală a unui cuplu depinde foarte mult de o mulțime de factori externi, cum ar fi alimentația, modul de viață, stresul, mediul social, relațiile cu rudele, cu prietenii, consumul de alcool, tutun, cafea. Acestea din urmă sunt denumite droguri ușoare sau vicii de societate, și și-au făcut loc în viața noastră de foarte mult timp. Unii dintre noi parcă nici nu concepem o dimineață fără o cană de cafea și fără o țigară matinală sau o ieșire cu prietenii fără un păhărel de vin. Însă un lucru mai puțin cunoscut, și care de regulă interesează mai puțin pe consumatorii acestor droguri ușoare, sunt consecințele pe care aceste vicii le pot avea asupra sănătății și a vieții sexuale. viața de cuplu și cea socială, viața sexuală și cea familială pot fi mult transformate datorită acestor vicii. Dar să ne concentrăm atenția pe viața sexuală și de cuplu.

 

Fumatul și viața de cuplu

 Deși încă intră în categoria drogurilor ușoare, cu toții cunoaștem efectele nedorite ale acestui viciu asupra sănătății noastre. În primul rând nicotina provoacă boli cardiovasculare și afectează celulele nervoase din creier. De asemenea, tot nicotina crește tensiunea arterială și de asemenea colesterolul din sânge, existând riscul de congestie cerebrală și de tromboze vasculare. Efectele cancerigene foarte puternice pe care gudronul le are asupra buzelor, stomacului, ficatului, laringelui, esofagului, pancreasului și rinichilor sunt binecunoscute și apar chiar și pe pachetele de țigări, atunci când le cumpărați. Monoxidul de carbon inhalat la fiecare fum de țigară irită laringele, plămânii și bronhiile. Fumatul este principalul responsabil pentru cancerul ce afectează aparatul respirator, și nu numai. Fumatul poate provoca multe alte boli precum angina pectorală, infarctul miocardic, tensiune arterială, tromboze, boli pulmonare, pneumonie, scleroză pulmonară, tuberculoză, cancer localizat la nivelul plămânilor, laringelui, limbii, buzelor, esofagului, stomacului, colonului, prostatei sau boli gastro-intestinale. Fumatul este de asemenea principala cauză a disfuncțiilor erectile. O țigară conține peste 4000 de substanțe, din care peste 300 de substanțe cancerigene, și cu siguranță că acestea afectează și aparatul genital masculin și feminin.

Așadar, femeile care fumează pot rămâne însărcinate mult mai greu, pot avea o sarcină cu probleme, pot naște prematur, pot avea bebeluși cu malformații, o mulțime de efecte nedorite pe termen lung. De asemenea, bărbații pot suferi de disfuncții erectile și vor fi incapabili să mențină o erecție suficient încât să satisfacă o femeie sau de cele mai multe ori, erecția va fi pe jumătate. Fumatul de asemenea poate provoca o grăbire a menopauzei, lucru deloc nedorit deoarece menopauza este o etapă cât se poate de naturală și firească din viața noastră, dar tot menopauza implică și afecțiuni precum osteoporoza și fragilitatea osoasă, care sunt strâns legate de apariția menopauzei, la fel ca și bolile cardiovasculare și tulburările psihice și emoționale ce pot fi însoțite de schimbări de dispoziție, iritabilitate, anxietate, insomnie, oboseală, depresie, ș.a. Mai mult decât atât, fumatul afectează calitatea spermei și poate determina chiar și impotența și reducerea volumului de ejaculare la bărbați. Alte lucruri interesante legate de fumat și viața sexuală le aflăm pe parcurs, astfel că fumatul este posibil să dăuneze plăcerii resimțite în timpul actului sexual. Din punct de vedere al relației de cuplu, desigur că pot apărea divergențe pe tema fumatului deoarece în cazul în care cuplul este format dintr-un fumător și un nefumător, acesta din urmă poate încerca neîncetat să determine fumătorul să renunțe la acest viciu, prezentând în permanență argumente solide. Acest lucru este cât se poate de lăudabil și de benefic, deoarece sănătatea ambilor parteneri este pusă în pericol, de vreme ce fumatul pasiv afectează foarte mult nefumătorii din punct de vedere al sănătății. Mai mult decât atât, pot apărea și divergențe în care să fie invocată problema banilor, deoarece fumatul este un viciu destul de costisitor, iar într-un cuplu sau într-o căsnicie, banii contează foarte mult pentru a avea toate cele necesare, ori acești bani care sunt obținuți în urma orelor lungi de muncă și aruncați într-o clipită și apoi arși, nu este un lucru tocmai ok pentru căsnicie. Se pot întâlni însă și cupluri de fumători, care se acceptă, și care, la un moment dat renunță la fumat împreună. Însă sunt cupluri în care țigara este un factor de coeziune, chiar dacă numai unul din parteneri este fumător, cupluri în care țigara este un factor oarecum neutru, dar și cupluri în care țigara este un element ce generează cele mai multe conflicte.

 

Alcoolul și viața de cuplu

viciile si relatia de cuplu 2 La acest capitol, viața de cuplu este vizibil mult mai afectată din pricina alcoolului decât din pricina consumului de tutun deoarece dependența de alcool are foarte multe fețe urâte. Desigur, alcoolul poate afecta și chiar afectează starea de sănătate, dar și starea de bine a familiei și viața sexuală. Alcoolul duce la impotență, probleme erectile, frigiditate, discuții în familie, certuri, violență domestică, agresiune sexuală și, precum fumatul, este un viciu costisitor. Alcoolismul este principalul dușman al unui cuplu armonios. Niciun cuplu nu este și nu poate fi perfect, dar alcoolul degradează atât de mult starea de bine a cuplului, încât nu de puține ori se ajunge la despărțire. Unii bărbați ce cad în patima alcoolului se lasă păcăliți de mirajul acestuia și de convingerea eronată prin care alcoolul este amicul oricărui bărbat în pat, dar și al femeilor, scăpându-ne de inhibiții și mărind potența. Aceasta este doar o iluzie, de fapt alcoolul distruge magia din dormitor. Sunt și femei care consumă în mod intenționat alcool pentru a crește lubrifierea și senzația de orgasm, însă cu cât consumă mai mult alcool, cu atât se excită mai greu, iar vaginul este mai uscat. Alcoolul afectează erecțiile unui bărbat, provocând impotența, imposibilitatea de a avea erecții, de a ajunge la orgasm sau de a menține erecțiile. Alcoolul nu este sub nicio formă un stimul al sexualității, ci mai degrabă un dușman. Alcoolul are multe efecte nedorite în viața conjugală și este un motiv întemeiat ce poate duce la separare. În timp, dependentul de alcool va ajunge să întreacă măsura, să cheltuie din ce în ce mai mulți bani pe alcool, să devină chiar violent. Mai mult decât atât, unul din cele mai neplăcute efecte adverse ale alcoolului este gelozia, deoarece, în stare de ebrietate, dacă există și o stare mai tensionată în cuplu, dependentul de alcool va aduce reproșuri și va inventa chiar scenarii din cele mai fictive cu privire la o posibilă dorință ascunsă a partenerei. De asemenea, alcoolul afectează sistemul nervos, și foarte ușor se poate trece de la dragoste la ură, și mai mult, la violență. De cele mai multe ori, cel ce pică în patima alcoolului este bărbatul iar partenera sa nu are decât să îi îndure bețiile și geloziile, certurile și bătăile. Aceasta este atmosfera multor familii din România și de asemenea, este printre principalele motive de divorț.

 

Cafeaua și viața intimă

 Nici acest viciu, oricât de ușor ar părea, nu este lipsit de repercursiuni asupra relației de cuplu. Cercetările recente demonstrează faptul că un consum excesiv de cafea poate afecta glandele suprarenale, iar funcționarea deficitară a acestora poate avea ca și consecințe dezechilibrul hormonal și lipsa apetitului sexual.