Viaţa sexuală şi Psoriazisul

 

Viaţa sexuală şi Psoriazisul

viata sexuala si psoriazisul Psoriazisul este o inflamaţie cronică a pielii care se manifestă prin pete roşii care se descuamează provocând iritaţii şi senzaţii puternice de mâncărime. Această patologie afectează atât bărbaţii cât şi femeile între cincisprezece şi patruzeci de ani şi poate apărea pe piele, pe mucoase, genunchi, cot, unghii, pielea capului, articulaţii şi organele genitale.Simptomele psoriazisului sunt de obicei foarte deranjante şi neplăcute, mai ales datorită durerii şi mâncărimii în cazul plăgilor extinse care împiedică persoana în cauză să se odihnească şi să se relaxeze, iar în unele cazuri îi afectează viaţa sexuală, mai ales dacă este localizat la nivelul organelor sexuale.

 

Psoriazisul afectează viaţa sexuală?

Cu toate că sunt multe persoane care au psoriazis şi care afirmă că această patologie nu le afectează viaţa sexuală, totuşi, în anumite cazuri simptomele neplăcute ale psoriazisului pot influenţa în mod negativ sexualitatea. Iată câţiva factori care pot influenţa şi afecta viaţa sexuală a persoanelor care prezintă psoriazis:

 - Usturimea, durerea sau leziunile cutanate extinse pot împiedica persoana afectată să se bucure de intimitatea în cuplu şi pot sa-i distragă atenţia de la momentele plăcute.

 - Marea majoritate a persoanelor care prezintă această afecţiune nu se simt suficient de atrăgătoare pentru partener, ceea ce determină o anumită anxietate şi chiar ruşine în cazul unei apropieri intime.

Psoriazisul organelor genitale

 Psoriazisul din zona genitală este un factor care poate influenţa foarte mult relaţiile sexuale datorită simptomelor, aspectului pielii şi a durerii sau senzaţiei acute de mâncărime. În cazul bărbatului, de exemplu, erecţia poate fi afectată datorită iritaţiilor care pot apărea pe penis. În acest caz se recomandă folosirea prezervativului deoarece astfel se evită contactul direct al pielii afectate cu pielea partenerei.

 Tratamentele pentru psoriazisul genital trebuie aplicate cu multă grijă deoarece este o zonă foarte sensibilă şi ar putea cauza iritaţii sau chiar agravarea problemei. Trebuie să se evite acele medicamente puternice pentru tratarea mâncărimii sau a durerii, este mai indicat să se utilizeze infuzii speciale din plante precum muşeţel sau aloe (după caz) pentru a se hidrata pielea.

 

Atitudinea adecvată în cazul apariţiei simptomelor

viata sexuala si psoriazisul 1 Există persoane care nu se simt intimidate de simptomele psoriazisului şi nu le consideră impedimente pentru a se bucura de intimitate. Cu toate că atitudinea aceasta poate fi o cheie de bază pentru a se putea bucura de sexualitate fără ca psoriazisul să poată împiedica aceasta, este totuşi adevărat că uneori simptomele pot fi foarte neplăcute, ceea ce generează anxietate, iritabilitate, disperare, etc. O atitudine tonică şi optimistă este cea mai bună metodă de a face faţă tuturor acestor neplăceri.

 

Diminuarea simptomelor specifice

 Pentru a diminua simptomele specifice psoriazisului, această afecţiune trebuie tratată pornind de la cauza care a declanşat-o. Este de mare folos să se urmeze o dietă echilibrată care să nu includă alimente rafinate (precum zahăr, făină albă, lactate, conservanţi şi compuşi sintetici etc.) şi să se includă în alimentaţie sucurile de legume şi fructe (în special de morcovi şi de lucernă) precum şi multe crudităţi şi alimente cât mai puţin preparate.

 Este de asemenea important ca partenerul sau partenera persoanei afectate de psoriazis să aibă în vedere câteva aspecte: să-l sprijine fără a exagera, să discute cu partenerul, deoarece dialogul şi deschiderea între parteneri poate fi de mare sprijin pentru amândoi. O dietă cât mai pură şi mai echilibrată va ajuta persoana afectată atât la vindecarea şi îmbunătăţirea pielii afectate, dar mai ales, o va ajuta din punct de vedere emoţional, diminuând stările de anxietate şi iritabilitate, ceea ce va fi de un real folos pentru restabilirea echilibrului şi armoniei în cuplu.