Herpesul genital

 

Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire

herpesul genital Herpesul genital este o boală virală contagioasă care poate afecta pielea sau mucoasele. În general, herpesul este o boală benignă cauzată de catre Herpes Simplex Virus. Herpesul este o boală destul de frecventă, contactată la începutul relaţiilor sexuale. Herpesul genital afectează organele sexuale: penisul, testiculele, vulva, vaginul, colul uterin, dar se poate dezvolta în egală măsură pe coapse, pe fese, pe perineu sau în regiunea anală. Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală.

Cum se transmite herpesul genital

 Contaminarea cu herpesul genital se face prin contact direct cu leziunile herpetice sau cu secreţiile genitale contaminate. Dacă unul din parteneri prezintă leziuni herpetice externe, prezervativul nu este de ajuns. Contaminarea se face în general în timpul unui raport sexual cu persoana purtătoare a virusului. Herpesul genital se transmite prin schimbul de salivă, spermă sau lichid cervical.

 

 Herpesul genital este o boală care, odată contactată, o poţi purta în organismul tău toată viaţa. În zona genitală există eczeme dureroase, dar şi başici. Femeile sunt cele mai expuse, acestea prezintă un risc de patru ori mai ridicat de a se infecta cu herpesul genital faţă de bărbaţi. Zona genitală a femeilor are o suprafaţă mai mare de celule mucoide secretante. Ciclul menstrual provoacă variaţii hormonale ce influentează sistemul imunitar, acesta devenind incapabil să lupte împotriva acestui herpes.

 

Simptomele herpesului genital

 Prima erupţie este extrem de dureroasă. Leziunile pot aparea oriunde în zona genitală. Herpesul se poate extinde şi în alte părţi ale corpului, precum coapsele sau fesele. Primele erupţii sunt infecţioase în jur de trei săptămâni. Pe lângă erupţii, ganglionii limfatici din stomacul femeii se pot umfla, urinările devin dureroase, cu senzaţii de arsură. Netratat, herpesul genital poate duce la meningită.

 Mai există o serie de simptome care ne pot induce în eroare. Unele erupţii sau băşici apărute pe vagin pot fi şi semn de candidoză sau cervicită. Dacă leziunile apar în regiunea uretrei, poate fi vorba despre o infecţie a tractului urinar.

Herpesul genital -tratament

 Tratamentele antiseptice locale sunt de ajuns pentru uscarea leziunilor minore şi pentru a combate supra infecţiile. Pentru evitarea recidivelor se va prescrie un tratament antiviral pe baza de aciclovir. În plus, trebuie luate unele măsuri pentru a se reduce transmiterea infecţiei:

  • Abstinenţa sexuală pentru o perioadă de timp, atâta timp cât leziunile persistă;
  • În cazul unui contact sexual se va folosi prezervativul;
  • Nu face sex oral unei persoane ce prezintă răni în zona genitală;
  • Daca eşti însărcinată, ai mare grijă să nu te infectezi, deoarece poţi transmite infecţia bebeluşului.

{jcomments on}