Bolile cu transmitere sexuala

 

Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete

bolile cu transmitere sexuala Diagnosticarea precoce a bolilor cu transmitere sexuală este esenţială. Unele simptome, dar şi unele situaţii trebuie să vă alerteze şi să vă conducă la un consult cât mai rapid.

 Bolile cu transmitere sexuală se manifestă prin semne destul de variate şi uneori foarte discrete şi asta mai ales la femeie. Şi totusi este uneori fundamental să depistezi şi să tratezi aceste boli cât mai repede cu putinţă pentru a evita sechelele pe care unele din acestea le pot provoca.

Când trebuie să te îngrijorezi şi să mergi la doctor?

 Mai întâi ar fi bine de precizat că orice raport sexual neprotejat cu o persoană care prezintă factori de risc, cum ar fi partenerii sexuali multipli sau cu o persoană despre care o ştim că suferă din cauza acestor boli implică un risc de contaminare. La cea mai mică îndoială, cel mai bine ar fi să te adresezi medicului. Trebuie să efectuezi, în acest caz, cât mai repede, teste de depistare a unei infecţii genitale sau a unei contaminări cu virusul Hepatitei B sau HIV. În caz de raport neprotejat sau de rupere a prezervativului, în cazul unui partener seropozitiv, un tratament preventiv se poate instaura. Cu condiţia să se întreprindă foarte repede după raportul sexual.

 

 Simptomele ale unor boli cu transmitere sexuală care nu trebuie să fie neglijate.

 

 Sifilisul se manifestă cel mai adesea printr-o ulceraţie. La trei săptămâni după contactul infecţios, gonoccocia şi infecţiile chlamidiene pot să îşi facă apariţia. Dar toate aceste infecţii pot să treacă total neobservate sau să dea foarte puţine semne clare.

 De fapt, orice simptom genital trebuie să fie luat în serios. Se poate vorbi despre dureri în timpul raportului sexual, de  sângerări în afara ciclului menstrual, de dureri pelviene la femei, arsuri urinare, leziuni diverse ale anusului sau ale vaginului.

 Orice anomalie vizibilă trebuie să fie considerată ca fiind un semn de boală cu transmitere sexuală şi trebuie să vă conducă spre consultarea unui medic.

 

 Mare atenţie la partenerii cu care aveţi raporturi sexuale.

 Este la fel de important ca partenerii pacientilor infectaţi să fie şi ei consultaţi şi să li se prescrie eventual un tratamnent pentru ca infecţia să nu devină cronică. Pericolul constă în dezvoltarea de complicaţii care nu prea se manifestă, mai ales la o sterilitate în cazul femeilor. Un simplu control ginecologic însa poate duce la depistarea leziunilor şi tratarea lor pentru a se evita orice risc şi complicaţie.