Tips-uri pentru supe mai sănătoase

 

Supe cu mai multe minerale

Tips-uri pentru supe mai sănătoase Supele, ciorbele și supele-cremă sunt foarte sănătoase și nutritive, ne oferă beneficii nutriționale și sunt destul de sățioase, fiind o opțiune ideală atât pentru prânz, cât și pentru cină. În cadrul acestui articol vă oferim câteva tips-uri și trucuri eficiente pentru ca supele și ciorbele pe care le preparați să fie mai sănătoase și mai bogate în minerale.

 

De ce avem nevoie de minerale?

 Mineralele sunt indispensabile pentru organismul uman. Împreună cu vitaminele, mineralele sunt micronutrienți de care organismul nostru are nevoie în cantități mici, însă în mod continuu.

 Unele minerale precum calciul, magneziul sau potasiul, sunt necesare în cantități mai mari, în timp ce altele, cum ar fi fierul, zincul sau cuprul, sunt necesare în micrograme sau miligrame zilnice.

 Funcțiile mineralelor sunt vitale, deoarece sunt relaționate cu acțiunile enzimatice, cu echilibrul pH-ului, impulsurile nervoase, transportul oxigenului, structura țesuturilor, transportul celular, etc. Atunci când avem un deficit dintr-un mineral, apar anumite tulburări și afecțiuni, care pe termen lung se pot transforma în boli. Tocmai din acest motiv, este fundamental să le prevenim prin includerea în dieta noastră a alimentelor bogate în minerale.

 Câteva tips-uri pentru supe mai sănătoase:

1. Adăugați alge marine

 Bucătăria japoneză a popularizat unele dintre ele, cum ar fi de exemplu algele nori cu care se prepară faimosul sushi sau algele wakame care se folosesc în supa de miso. Algele pot îmbogăți în general, orice fel de mâncare: supe, creme, tocănițe, orez, paste, salate, etc.

 Consumul de alge marine, din punct de vedere nutrițional, este foarte prețios pentru sănătate. Algele marine au concentrații de minerale net superioare algelor terestre cum ar fi calciu, fier, magneziu, potasiu și iod. În plus, algele marine sunt alcalinizante și depurative. Clorofila din alge are un efect regenerant asupra organismului, iar enzimele prezente în mod natural în acestea stimulează digestia. Totodată, fibrele conținute de alge împiedică depunerea de grăsimi pe pereții vaselor sanguine, reducând astfel riscul de ateroscleroză.

 Alga nori, care se folosește pentru sushi și care se poate adăuga de asemenea în supe sau salate, are o concentrație de până la 47% de aminoacizi: mai mult decât cea mai bună bucată de carne.

2. Folosiți ciuperci

 În general, toate ciupercile comestibile sunt bogate în proteine, fibre, vitamina C, vitamine din complexul B, calciu și minerale, fiind în același timp și o sursă excelentă de antioxidanți. Ciupercile au un conținut redus de grăsimi și de hidrați de carbon, însă sunt bogate în vitamine și minerale. Ciupercile sunt o sursă vegetală excelentă de potasiu, fosfor, cupru și seleniu, printre multe altele.

 Cel mai cunoscut sortiment de ciuperci sunt cele champinion, dar sunt foarte recomandate și ciupercile pleurotus, hribii, gălbiorii și exoticele ciuperci Shiitake, Maitake sau Cordyceps (care au proprietăți anticancerigene).

 În ceea ce privește gastronomia, ciupercile pot fi gătite în multe feluri și pot fi adăugate crude în supe (la final) pentru un plus de minerale. Consumul ciupercilor crude sau utilizarea unui produs realizat din ciuperci întregi este în general cea mai bună alternativă pentru menținerea unei sănătăți optime, deoarece ajută la funcționarea ideală a diferitelor sisteme din organism.

3. Condimentați supele cu plante aromatice

 Condimentele conțin în general o mare varietate de antioxidanți, minerale și vitamine și ajută la creșterea densității de nutrienți din alimente. De fiecare dată când asezonați mâncărurile cu plante aromatice sau condimente, îmbunătățiți calitatea alimentelor fără a adăuga nicio calorie. În plus, acțiunea antioxidantă a plantelor și condimentelor este chiar mai mare decât cea din unele fructe și legume.

 Condimentele pot fi folosite în rețete dulci sau sărate, iar în cazul în care le folosim pentru condimentarea supelor, vom beneficia de toate proprietățile lor nutriționale. Iată ce minerale conțin unele dintre cele mai folosite condimente:

 - Pătrunjel: potasiu, fier și calciu;

 - Dafin: potasiu și calciu;

 - Busuioc: calciu și magneziu;

 - Cimbru: fier;

 - Oregano: potasiu, calciu, fier, fosfor și magneziu;

 - Șofran: potasiu, fosfor, magneziu și calciu;

 - Turmeric: calciu, fier și sodiu;

 - Ghimbir: zinc, siliciu, crom și mangan.

4. Folosiți sarea de mare sau sarea de Himalaya

 Ingredientul care poate transforma gustul, dar și calitatea supelor, este bineînțeles, sarea. Este important să folosim o sare de calitate, cum ar fi sarea de mare sau sarea de Himalaya, deoarece sarea rafinată sau sarea de masă nu conțin suficiente minerale importante.

 Sarea de Himalaya este complet pură, nu conține impurități și nu este contaminată cu metale grele și nici​ cu toxine industriale. Această sare specială de culoare roz nu este tratată industrial și este 100% sare, naturală, nerafinată, fără aditivi și fără adaos de iod. Sarea de Himalaya menține un nivel optim de apă în organism, care este esențial pentru funcționarea optimă a proceselor metabolice și pentru activitatea eficientă a celulelor. Totodată, cristalele de sare de Himalaya intervin activ în procesul de digestie și facilitează o absorbție mai bună a nutrienților în organism. Sarea se va adăuga doar la final, când mâncarea sau supa este deja preparată.

Categorie: