Supă indiană de linte roșie: Masoor Dal

 

Masoor Dal este delicioasă și plină de nutrienți benefici

Supă indiană de linte roșie: Masoor Dal Vă prezentăm în acest articol o rețetă vegană (deoarece nu conține lactate), foarte ușor de preparat, o supă de linte roșie, care este o adaptare a unei rețete bengali. Masoor Dal este o mâncare delicioasă și plină de nutrienți benefici.

 Fiind foarte bogată în antioxidanți și alți nutrienți importanți, lintea este un ingredient de bază pentru multe diete vegane sau vegetariene datorită conținutului său bogat în proteine. În plus, lintea conține un anumit tip de aminoacizi care stimulează digestia, mai ales dacă se combină cu alimentele potrivite (cum ar fi suc de roșii, cartofi, morcovi, ceapă, quinoa, cimbru, turmeric, pătrunjel, oregano, usturoi, boia de ardei roșu și dafin). Lintea este o sursă foarte bună de fibre, vitamine și minerale care oferă organismului următoarele beneficii:

 - menține sănătatea colonului;

 - combate constipația;

 - combate stresul datorită vitaminelor din complexul B;

 - conține calciu, care ajută la prevenirea osteoporozei și a decalcifierii osoase;

 - reglează nivelul de colesterol din sânge;

 - conține fier și este recomandată în anemie;

 - conține potasiu, care combate retenția de lichide din corp;

 - este recomandată persoanelor diabetice;

 - este foarte bună în timpul sarcinii și alăptării deoarece conține acid folic și proteine.

 

 Iată cum se prepară faimoasa supă indiană de linte roșie Masoor Dal:

 - Nivel de dificultate: ușor

 - Preparare: 25 minute

 Ingrediente pentru 2 persoane:

 - 100 grame de linte roșie (1/2 cană)

 - 750 ml de apă (3 căni)

 - 1/2 linguriță de turmeric

 - 1/3 linguriță de chimen măcinat

 - 2 roșii

 - 1 pumn de coriandru proaspăt tăiat

 - 1 lingură de ulei de măsline

 - 1/2 linguriță sare de Himalaya sau sare de mare

 - piper după gust

Modalitatea de preparare:

 - Mai întâi, lintea se va spăla și se va lăsa la înmuiat timp de 2 ore. Lintea roșie are un gust dulceag, devine galbenă prin fierbere și se gătește cel mai repede dintre toate soiurile de linte, fiind indicată mai ales pentru diverse supe și piureuri.

 - Într-o crăticioară se fierbe la foc mediu lintea roșie (scursă), cele 3 căni cu apă și o jumătate de linguriță de turmeric. Se vor găti timp de 15 minute.

 - Apoi se adaugă roșiile curățate și tăiate fin (sau date pe răzătoare), se amestecă bine și se mai lasă pe foc încă 5 minute.

 - Într-o tigaie se încălzește 1 lingură de ulei de măsline și se adaugă 1/3 linguriță de chimen măcinat. Se amestecă bine timp de 10 secunde, apoi se adaugă în supa de linte.

 - Se adaugă coriandrul proaspăt tăiat fin și se servește supa în boluri.

 - Supa indiană Masoor Dal se poate servi cu orez basmati și dacă este posibil, cu pâine chapati sau altă pâine indiană.

Observații:

 Este important să nu exagerăm cu condimentele, deoarece atât turmericul, cât și chimenul sunt foarte intense, tocmai de aceea cantitățile se măsoară în lingurițe.

 Dacă dorim ca supa să fie mai picantă putem adăuga un ardei iute tăiat fin sau fulgi de chili. Una din particularitățile gastronomiei indiene este varietatea de linte care este folosită în preparate (roșie, verde, portocalie sau maro). Pentru a prepara această rețetă vegană de Masoor Dal se poate folosi de asemenea linte portocalie.