Vanilia in versiune sarata

 

Mancaruri cu vanilie in versiune sarata

vanilia in versiune sarata

 Aceasta mirodenie folosita in general la deserturi este ideala si pentru felurile de mancare mai sarate. Mai ales alaturi de peste sau de carnea alba. Lasa-te convinsa si tu.

 Originara din Mexic si cultivata mai ales in Madagascar, vanilia este cea care parfumeaza cremele glasate, prajiturile… dar este si mirodenia care se impune incet-incet si pentru felurile de mancare sarate.

 

Cu ce feluri de mancare se poate folosi vanilia?

 Vanilia cu parfumul sau gurmand se potriveste de minune cu toate produsele mai delicate provenite din mare - scoicile Saint Jacques, languste si pesti albi… merge insa si cu carnea de pasare cum ar fi si rata, puiul, dar si cu carnea alba.

 

Cum se poate parfuma o reteta sarata cu vanlie?

 Vanilie in marinata.

 Ideala pentru peste, marinata cu vanilie trebuie sa fie realizata amestecand uleiul de masline cu lamaie verde si cu o pastaie de vanilie. Poti incerca sa inlocuiesti si lamaia verde cu un ingredient mai exotic – cumbawa.

 

 O alta posibilitate – cu somon - este de ajuns daca acoperi file-urile de somon crud cu un amestec compus din 60 de grame de zahar pudra, de 60 de grame de sare grunjoasa, 3 pastai de vanilie si un strop de piper alb.

 

 Vanilie cu ulei sau cu unt.

 Poti parfuma uleiul amestecandu-l cu vanilie. Lasa-l la macerat timp de cateva saptamani inainte de a-l utiliza. Nu numai ca este foarte frumos de privit ci si este delicios pentru a sublima un peste. Pentru o savoare delicata si rafinata poti miza pe uleiul din seminte de struguri. Vanilia combinata cu uleiul de masline este perfecta pentru a sublima o farfurie cu rosii proaspete sau un carpaccio de Saint Jacques. In ceea ce priveste untul nimic nu este mai simplu- amesteca semintele de vanilie cu unt. Dupa ce ai preparat la tigaie sau la cuptor homarul sau langustele stropeste-le cu unt vanilinat topit si stropit cu putin vin alb.

 

 Vanilie direct in sos.

 Poti adauga intr-un sos vanilie. Pentru carnea de porc sau carnea de rata trebuie sa faci in felul urmator: dupa ce le-ai tras la tigaie stropeste-le cu putin unt cu miere si seminte de vanilie. Pentru blanquetta de vita este de ajuns daca adaugi semintele de vanilie in acelasi timp cu smantana si le lasi la foc mic la preparat.

 Ai mai folosit in acest fel vanilia? Impartasteste-ne trucurile si sfaturile tale sau chiar retetele tale cu vanilie. Vei vedea ca vanilia este delicioasa si in felurile de mancare sarate.

Categorie: