Animalele de companie ne pot face mai sănătoși și fericiți

 

Animalele de companie ne aduc beneficii terapeutice și de sănătate

animalele de companie ne pot face mai sanatosi si fericiti

 Dragostea pentru animale ne pot face mai sănătoși și mai fericiți, iar proprietarii de animale de companie și cei ce lucrează în domeniul îngrijirii acestora știu acest fapt. Animalul de companie obișnuit, precum câinele ori pisica, peștele ori hamsterul pot aduce multe beneficii din punct de vedere terapeutic și al sănătății asupra proprietarilor. Animalele de companie pot ajuta stăpânii lor ce suferă de singurătate, depresie, anxietate, încurajează joaca și exercițiul și le oferă dragoste și afecțiune în mod necondiționat.

 

Efectul benefic al deținerii animalelor de companie

 Plăcerea de a ne juca cu animalul de companie, responsabilitatea pe care o avem atunci când trebuie să avem grijă de acesta, plimbările lungi sau activitățile plăcute pe care le facem împreună cu animalul de companie aduc multe beneficii fizice și psihice vizibile în timp. Așadar, legătura dintre animalul de companie și stăpân, arată studiile de specialitate, are o influență benefică asupra stilului de viață al stăpânilor. Studiile au descoperit faptul că proprietarii de animale de companie se tratează mai repede de depresie ori nu suferă deloc de depresie, gestionează mai bine situațiile stresante și presante, se relaxează și au o stare de bună dispoziție atunci când se joacă cu animalul de companie.

De asemenea, proprietarii de animale de companie au un nivel mult mai scăzut de colesterol și vizitează ceva mai rar doctorul. Efectele terapeutice ale deținerii de animale se referă îndeosebi la necesitatea oamenilor de a intra în contact, de a mângâia, de a iubi. Așadar, simpla atingere și mângâiere oferită animalului de companie ne poate scoate din situații stresante și stări negative.

 

Animalele de companie ne transformă stilul de viață

 Stilul de viață al deținătorilor de animale de companie este unul mult mai sănătos, deoarece, mai ales proprietarii câinilor fac plimbări lungi, iar acestea ajută la combaterea obezității, a afecțiunilor cardiace și a multor altor boli. Așadar, nu mai aveți nevoie să mergeți la sală sau la fitness și să repetați aceleași mișcări anoste la nesfârșit. Ieșiți cu animalul de companie, la aer curat, la plimbări lungi, în funcție de anotimp sau acordați timp suficient de joacă cu pisica.

 O afecțiune ce este prezentă din ce în ce mai ult în viețile unora dintre noi, depresia, poate fi combătută și cu ajutorul animalelor de companie, a iubirii necondiționate pe care acestea ne-o poartă. Studiile arată că mulți proprietari de animale de companie au declarat faptul că acestea le-au salvat de la sinucidere, involuntar, prin dragostea pe care le-au dăruit-o și prin responsabilitatea de care stăpânul era conștient că o are asupra lor. Mai mult decât atât, animalele de companie devin adevărați tovarăși de viață, iar o mulțime de oameni singuri scapă de depresie sau se feresc de aceasta îngrijind animalul de companie preferat.

 

Animalele de companie și stresul

 Animalele de companie nu sunt cele care provoacă stresul, ci cele care detensionează stările nervoase și stresante. Animalele de companie ajută, involuntar, stăpânii să cunoască noi oameni atunci când ies la plimbare, reduc anxietatea și ajută la consolidarea încrederii de sine pentru persoanele stresate și anxioase. De asemenea, majoritatea animalelor de companie necesită o rutină zilnică, un program ce trebuie respectat, iar plimbările lungi sau orele de joacă petrecute cu acestea ne ajută să uităm de grijile de peste zi.

 

Animalele de companie și vârstnicii

 Cine spune că animalele de companie sunt potrivite numai pentru adulți sau pentru copii? Vârstnicii au nevoie de un sprijin și de un prieten la bătrânețe. La pensie, majoritatea cuplurilor sau oamenilor singuri, rămași văduvi ori separați, sau care au fost oarecum „părăsiți” de copiii care s-au mutat la casele lor, aleg compania unui animăluț. Animalele de companie, fie că vorbim de câini, pisici, hamsteri, pești, iepuri sau alte animale, ajută bătrânii să își găsească un nou scop în viață, le oferă o stare de optimism și îi ajută să își găsească noi prieteni. De asemenea, starea de sănătate și vitalitatea este mult îmbunătățită datorită jocurilor cu animalul de companie, plimbărilor, râsetelor, iar sistemul imunitar este de asemenea îmbunătățit.

 

Animalele de companie și copiii

 Beneficiile animalelor de companie asupra copiilor sunt numeroase, deși există multe voci care infirmă aceste lucruri. Însă, cel mai important lucru de știut despre relația copilului cu animalul de companie este că această relație nu este una periculoasă, ci este prima relație de prietenie din viața copilului. Dacă au grijă de un animal, copiii au un simț al răspunderii mult mai mare, dezvoltă sentimente precum compasiunea, empatia, iubirea necondiționată, iar studiile arată că deținerea unui animal de companie ajută copiii hiperactivi și agresivi. Animalul de companie este o sursă de relaxare, de joacă, de iubire și de prietenie, stimulând curiozitatea și imaginația copilului. Tot studiile arată că animalele de companie pot ajuta copiii cu dificultăți de vorbire sau de învățare să facă față stresului și a situațiilor neplăcute și să își îmbunătățească anumite aspecte ale vorbirii. De asemenea, deținerea animalelor de companie este un antidot total la stresul și frustrarea cauzate de dificultățile de învățare.

Categorie: