Avantajele și dezavantajele sterilizarii la pisici

 

Cum se realizează castrarea și sterilizarea la pisici

avantajele si dezavantajele sterilizarii la pisici

 Fericiți posesori ai pisicilor, cu siguranță vă întrebați care sunt avantajele și dezavantajele castrării (la masculi) sau ale sterilizării (la femele). Cum se practică castrarea sau sterilizarea? Ambele operațiuni se vor efectua obligatoriu în cabinetul medicului veterinar.

 Castrarea constă în eliminarea testiculelor motanului realizându-se în acest sens o incizie cutanată. Incizia este mai puțin invazivă și nu este atât de dificilă ca în cazul femelelor. Câteva puncte de sutură sunt de ajuns pentru închiderea inciziei.

 La femeie, procedeul constă în ablația ovarelor și a uterului. Incizia necesită o anestezie. Pisica se va reface destul de rapid după operațiunea de sterilizare. Dacă pisica își linge rana rămasă în urma inciziei există riscul unei infecții. De aceea, este recomandat ca pisica să poarte un guler până când se închide operația.

 

Care sunt avantajele sterilizării la pisici?

 La masculi, operațiunea de sterilizare are drept principal avantaj împiedicarea reproducerii pe de o parte și neutralizarea hormonilor sexuali pe de altă parte. Castrarea are drept consecință reducerea agresivității la pisică precum și reducerea mirosului urinei. Un alt avantaj deloc de neglijat – motanul nu va mai avea tendința să vagabondeze, drept urmare riscurile ca acesta să se piardă sunt mai scăzute.

 La femelă, ablația ovarelor și al uterului va suprima apariția perioadei de căldură și va evita apariția puilor nedoriți. Astfel, pisica nu îi va mai atrage pe masculi. În plus, pisica va fi protejată împotriva infecțiilor uterului sau de apariția cancerului la ovare sau de uter.

 

Care sunt dezavantajele sterilizării la pisici?

 Odată sterilizați, atât masculii cât și femelele au tendința să ia în greutate. De ce? Deoarece metabolismul se modifică și va necesita mai puțină energie. Cantitatea de alimente ingerate nu se reduce de aceea, riscul de a lua în greutate este mai mare. Îți recomandăm să îi supraveghezi alimentația îndeaproape. Însă, dacă îi oferi pisicii tale o alimentație de calitate și echilibrată, vei evita această problemă. Obezitatea poate fi nefastă pentru animalul tău de companie, riscul ca acesta să dezvolte boli cardiace sau probleme la nivelul articulațiilor fiind crescut. Operația de sterilizare poate să accentueze și riscul de a dezvolta calculii urinari.

 

Când trebuie practicată sterilizarea la pisici?

 Pisica devine puberă spre șase-șapte luni. Ideal ar fi ca operațiunea de sterilizare să se realizeze în cabinetul medicului veterinar încă de la primele semne de căldură ale pisicii. În cazul masculului, acest lucru depinde de spațiul în care trăiește (apartament sau exterior).

Categorie: