Obezitatea la pisici

 

Când pisicile devin obeze...

obezitatea la pisici

 O pisică mai dolofană este întotdeauna iubită și apreciată de către stăpâni, și nu numai. Aceasta pare mai pufoasă, și mai drăgălașă, însă tendința de îngrășare la pisici nu este un lucru pe care să îl apreciem ori să îl trecem cu vederea, ci un aspect de sănătate destul de serios al pisicii. Atunci când îmbătrânesc sau trăiesc doar în casă, pisicile au tendința de a se îngrășa, fiind mai puțin active, însă obezitatea se manifestă și la pisicile mai tinere, nu numai la cele adulte. Pisicile obeze sunt predispuse la apariția unor probleme de sănătate, precum diabetul și artrita, sau problemele tractului urinar, constipația cronică. Toate aceste probleme se tratează greu și regimul alimentar strict la care va fi supusă pisica nu va fi unul pe placul acesteia.

 

Cum ne dăm seama că pisica are probleme de greutate?

 Nu este greu să ne dăm seama de problemele pisicii, mai ales dacă aceasta începe să ia în greutate. Pisica este de obicei măsurată și cântărită de medicul veterinar, însă, dacă nu mergem regulat la medic, putem consulta scheme specifice și tabele care ne arată care este greutatea ideală a pisicii în funcție de rasă și vârstă. Tot ce trebuie să faceți este să cuprindeți abdomenul pisicii cu palmele, iar dacă îi simțiți coastele ușor, nu ar trebui să fie o problemă din punct de vedere al greutății.

 De asemenea, linia taliei din spatele coastelor trebuie să fie ușor vizibilă și atunci când pisica merge, nu trebuie să se vadă falduri de grăsime. În funcție de aceste semne, ne putem da seama de gravitatea problemei de greutate cu care se confruntă pisica. Spre exemplu, dacă pisica este obeză, nu îi veți observa linia taliei, nu îi veți simți coastele foarte ușor și faldurile de grăsime sunt foarte pronunțate.

 

Hrana light și gustări zero

 Dacă țineți la pisica dvs. și nu vreți ca aceasta să se confrunte cu probleme de sănătate, este ideal să o ajutați să slăbească. În primul rând, opriți cu totul gustările. În afara meselor principale, nici măcar un biscuite nu îi oferiți pisicii, cel puțin două săptămâni. Apoi puteți introduce gustările foarte light. Următorul pas pe care îl puteți face pentru a vă ajuta pisica să scape de obezitate, este să îi limitați consumul excesiv de mâncare la o masă. Evitați să îi dați pisicii mai mult decât trebuie, să îi umpleți castronul, să îi oferiți grăsimi... Nu înfometați pisica! Riscați să cădeți în cealaltă extremă și să înfometați pisica, în încercarea de a o face să slăbească și de a o ajuta. Hrana pe care i-o oferiți pisicii, să fie light, însă să conțină toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a pisicii. Scădeți cantitatea de hrană cu 10-15% din cantitatea inițială pentru a nu avea probleme de înfometare. Consultați întotdeauna medicul veterinar înainte de a lua o astfel de decizie.

 

Pisica are nevoie de mișcare

 E drept, o pisică de apartament va fi întotdeauna mai dolofană. Dar nu este neapărată nevoie să fie și obeză. Pisica trebuie să facă mișcare, într-un fel sau altul. Lipsa acesteia conduce la creșteri în greutate și la obezitate. Stabiliți un program de joacă cu pisica, și cumpărați un laser cu o lumină roșie sau un șoricel de jucărie, care să capteze atenția pisicii și să o facă să alerge, de asemenea, achiziționați unul din acele turnuri speciale pentru ca pisica să se cațere, și așezați-i bolul cu mâncare undeva sus, pe mobilă, pentru ca pisica să depună efort pentru a ajunge la ea. O mică plimbare în fața blocului sau în grădină ar fi ideală.

 

Greutatea ideală a pisicilor

 Așa cum există tabele cu greutatea ideală pentru oameni, același lucru este valabil și în cazul pisicilor. Așadar, majoritatea pisicilor domestice ar trebui să aibă o greutate ideală între 3.5 și 4.5 kg însă la unele pisici, cele persane și siameze, spre exemplu, greutatea ideală ajunge până la 5,5 kg iar la pisicile Maine Coon sau cele Norvegiene de pădure, greutatea ideală poate atinge 11 kg. Pisicile care depășesc cu mai mult de 20% greutatea lor sunt considerate obeze și de cele mai multe ori, această supraponderabilitate se datorează supra alimentării. O pisică leneșă, de apartament, are nevoie de doar 200 de calorii, însă noi, care avem un necesar de 2000 de calorii pe zi, nu realizăm acest lucru, și de frică să nu flămânzească ghemotocul de blană, îl hrănim excesiv. Încercați să alegeți o dietă echilibrată pentru pisica dvs. cu un program de mișcare și vizite regulate la medicul veterinar.

Categorie: