Nevoile nutritionale ale pisicii

 

Hrana si nevoile nutriționale ale pisicii

nevoile nutritionale ale pisicii

 Fiecare element din porția alimentară a pisicii joacă un rol specific, excesele și carențele fiind, evident, nocive. Un bun echilibru al elementelor nutriționale (proteine, lipide, hidrați de carbon, săruri minerale și vitamine) reprezintă fundamentul unei alimentații echilibrate care trebuie sa varieze în funcție de nevoile specifice ale fiecărei etape din viața unei pisici.

 Un regim dietetic corect, în cadrul căruia proporțiile nutrienților se vor adapta exigențelor metabolice, este un aliat de nădejde care permite evitarea sau frânarea evoluției unor patologii grave la pisică.

 

Proteinele trebuie integrate în regimul alimentar al pisicii

 Rolul proteinelor este de a stabili și de a menține o stare generală de sănătate optimă. Acestea sunt compuse dintr-un lanț de acizi aminați. Unii, precum taurina pe care pisica nu este capabilă să o sintetizeze singură, trebuie integrați în mod sistematic în regimul alimentar pentru a evita o serie de probleme cardiace și nervoase grave la pisică.

 Procentul proteinelor conținute de un aliment este extrem de important însă calitatea joacă un rol determinant. Este importantă evaluarea valorii biologice a proteinelor existente în momentul în care citim compoziția unui aliment, fie că este uscat sau umed.

 

Lipidele aduc un aport energetic important pisicii

 Lipidele îi furnizează pisicii nu numai un aport energetic important ci determină și apetența alimentului. Pisica are nevoie să absoarbă acizi grași polinesaturați precum Omega 3 și Omega 6. Aceștia sunt prezenți în toate grăsimile animale și uleiurile vegetale. Lipidele au un rol antiinflamator, întrețin tonusul muscular, conferă strălucire blănii și elasticitate pielii. Lipidele sunt indispensabile în procesul de cicatrizare și pentru buna funcționare a metabolismului hepatic.

 

Hidrații de carbon echilibrează pisica

 Chiar dacă pisicile sunt în general carnivore, alimentația acestora trebuie să includă hidrații de carbon deoarece o alimentație exclusiv proteică provoacă o serie de dezechilibre fiind nefast pentru metabolismul renal și hepatic. De aceea, trebuie să incluzi în regimul pisicii tale amidoni (cartofi, orez, paste) dar și fibre solubile.

 

Sărurile minerale sunt indispensabile metabolismului pisicii

 Calciu, fosfor, sodiu, potasiu, clorură, magneziu, toate acestea sunt indispensabile metabolismului energetic al pisicii, transmisiunilor nervoase, echilibrului dintre fluidele organismului, formarii scheletului osos.

 

Vitaminele trebuie dozate corect în regimul pisicii

 Vitaminele A, D, K, H și toate vitaminele din grupa B sunt esențiale în cadrul regimului pisicii cu condiția ca acestea să fie dozate în mod corect.

 

Fibrele brute favorizează tranzitul intestinal la pisica

 Fibrele brute sunt adesea adăugate hranei speciale pentru pisici pentru a favoriza tranzitul intestinal.

 

Apa, un element indispensabil pisicii

 Apa este un element absolut indispensabil pisicii care trebuie să aibă apă mereu la discreție.

Categorie: