Ce caine sa imi aleg

 

Alegerea câinelui ca și prieten pe viață

ce caine sa imi aleg

 Cel mai bun prieten al omului, câinele. Este câinele ideal pentru dumneavoastră? Sunteți un mare iubitor de câini și vă doriți unul pe care să îl creșteți, să îl îngrijiți și să îl iubiți așa cum se cuvine? Ei bine, este timpul să adoptați un câine. Dar știți ce fel de câine vi s-ar potrivi? Desigur, atunci când îl veți întâlni vă veți îndrăgosti pe loc și veți ști că este al dumneavoastră, dar până atunci, ce rasă de câine vi s-ar potrivi? Vreți un câine de rasă sau un maidanez, un cățel mic sau unul de talie mare? Înainte de a adopta un câine, fiți sigur că veți putea întreține animalul, că îi veți putea acorda atenția necesară, că vă permiteți vizitele la veterinar și că timpul alocat plimbărilor este suficient de lung. Dacă nu aveți siguranța că îndepliniți aceste condiții, cel mai bine este să mai așteptați înainte de a adopta un câine.

 

Câinele reprezintă un angajament pe viață

 Așa cum căsătoria reprezintă (sau ar trebui să reprezinte) un angajament pe viață, așa și alegerea pe care o faceți în privința adopției unui câine este un angajament foarte serios. Câinele trăiește suficient de mulți ani și ne poate fi companion în timpul multor evenimente importante din viața noastră.

Dar, așa cum câinele ne oferă protecție și iubire necondiționată, așa și noi trebuie să ne luăm angajamentul de a-l îngriji, de a-l hrăni corespunzător, de a-l plimba, de a-l spăla, de a-l duce la medicul veterinar atunci când are nevoie, și lista poate continua. Alegerea câinelui nu se face oricum și o dată ce l-ați ales, sau v-a ales el pe dvs. deoarece se mai întâmplă și astfel de cazuri, trebuie să vă luați angajamentul de a-l iubi și a-l îngriji mulți ani.

 

Cățeluș sau câine adult?

 Nu putem nega faptul că sunt extrem de adorabili puii de cățel, însă sunt și foarte greu de întreținut, de dresat, de îngrijit. Trebuie să luăm de la zero totul și să învățăm câinele să își facă nevoile în locul special amenajat, să nu plimbe mâncarea prin toată casa, să nu roadă toată încălțămintea, și lista poate continua. Apar și unele neplăceri precum cele enumerate mai sus atunci când adoptăm un pui de cățel, dar, în general, aceștia sunt foarte adorabili și jucăuși, și avantajul este că, prin muncă asiduă, puteți modela cățelușul așa cum vă doriți și va crește un câine sănătos și iubitor. Pe de altă parte, dacă alegeți un câine adult, acesta este deja dresat, nu mai are atâta energie de consumat precum puiul de cățel și este oarecum mai liniștit.

 

Câine maidanez sau câine de rasă?

 Nu v-ați hotărât dacă alegeți să adoptați un câine maidanez sau un câine de rasă? Trebuie să știți că și câinii maidanezi sunt extrem de inteligenți și de iubitori. Aceștia se atașează foarte tare de stăpânii lor și învață foarte repede unele comenzi. De asemenea, maidanezii sunt mai ușor de adoptat, mai puțin costisitori, însă uneori, comportamentul lor nu este unul adecvat, în funcție de mediul în care a trăit și de temerile sale. Pe de altă parte, câinii de rasă sunt mult mai inteligenți, mai ușor de dresat, au caracteristici și trăsături de personalitate bine stabilite, însă necesită o îngrijire mai minuțioasă, vizite regulate la medicul veterinar și produse de îngrijire și de hrană specifice.

Categorie: