Hraneste-ti corect pisica

 

Alimentația ideală pentru pisici

hraneste ti corect pisica

 Pisica este un animal de companie extrem de îndrăgit, iar sănătatea pisicii este extrem de importantă, aceasta reflectându-se în blana lucioasă, deasă, mătăsoasă și plăcută la atingere, și este în strânsă corelație cu hrana pe care o primește pisica. Cum si cu ce  hrănim însă pisica, pentru ca aceasta să se dezvolte armonios? De ce nutrienți are nevoie pisica la fiecare masă, de câte mese pe zi are nevoie o pisică, și alte întrebări extrem de comuna la care vom căuta răspunsurile adecvate.

 

Pisica nu se hrănește numai cu resturi

 Contrar opiniilor multora dintre posesorii de pisici, pisicile sunt animale delicate, ne-pretențioase și extrem de ușor de hrănit, atâta timp cât nu le oferim numai resturi de mâncare. Unii dintre posesorii de pisici consideră chiar că pot oferi pisicilor orice, la o masă, de la oscioarele de pui, până la pielița de la salam.

Aceasta este o atitudine total neadecvată, deoarece resturile de mezeluri sau resturile de la tranșarea unui pui (până și ghearele se oferă pisicilor ori mațele de pui) nu reprezintă o masă sănătoasă. Pisica nu are nevoie numai de proteine sau de resturi alimentare. Optați, dacă nu aveți posibilitate să preparați pisicii hrană gătită adecvată, mai degrabă pentru hrana uscată, în defavoarea resturilor alimentare.

 

Alimente ideale pentru mesele pisicilor

 Dacă optați numai pentru hrana uscată oferită pisicilor, sau pentru conservele din comerț, dar pisica se așează lângă dvs. la masă și vă privește cu ochii mari și umezi, rugându-vă să îi dați și ei o bucățică, nu puteți rezista tentației și oferiți-i o gustare pisicii. O pisică are nevoie de proteine, vitamine, minerale dar și de multe substanțe nutritive pe care le putem găsi în carne și preparate din carne, legume și cereale.

 

Carnea și oasele (pui, vită, pește)

 Pisicile au nevoie de proteine, așadar, carnea de vită, de pui și de pește sunt ideale pentru alimentația adecvată a pisicilor. Și produsele derivate din aceste tipuri de carne sunt ideale pentru pisici. De aceea, preparați carnea fiartă ori la grătar, dar le-o puteți oferi și crudă, și pisicile vor fi foarte încântate. Oasele, de asemenea, se oferă pisicilor, însă cu moderație. Nu se oferă oase foarte mari ci oscioare mai mici, potrivite dentiției lor.

 

Ouăle

 Și ouăle reprezintă o sursă bogată în proteine, vitamine și minerale, necesare pentru dezvoltarea armonioasă a pisicilor, și pentru ca acestea să aibă o blană moale, mătăsoasă și strălucitoare. Oferiți, așadar, pisicilor, ouă fierte deoarece sunt o sursă excelentă de vitamine B.

 

Lactatele

 Așa cum bine știți, pisicile adoră laptele, smântâna și brânza, cu alte cuvinte tot ce intră în sfera lactatelor. Oferiți pisicii dvs. brânză, lapte, smântână nu foarte grasă, iaurt, însă cu măsură pentru a evita scaunele moi.

 

Făinoasele și orezul

 Făinoasele nu trebuie neglijate din alimentația pisicilor, dar nici nu trebuie oferite în exces. Cerealele sunt o sursă ideală de energie pentru pisici, iar orezul este extrem de consistent și delicios.

 

Legumele

 Da, puteți oferi legume pisicilor legume crude în diverse combinații și feluri de mâncare. Pisicile consumă cu plăcere morcovi, cartofi, fasole, ardei ori roșii, alături de o bucățică de pește, sau în alte combinații.

 

Ce trebuie să conțină hrana ideală pentru pisici?

 De vreme ce pisica face parte din familie, este un membru al familiei încă de când ați adus-o acasă, trebuie să vă îngrijiți ca aceasta să aibă parte de o hrană variată, sănătoasă și bogată în nutrienți, vitamine și minerale. Combinația de vitamine, minerale, proteine și substanțe nutritive oferă sănătate pisicilor și o dispoziție bună.

 

Hrana uscată pentru pisici

 Desigur, sunt pe piață zeci de feluri de hrană pentru pisici. În mod ideal însă, trebuie să oferiți pisicilor hrană preparată, proaspătă, dar și hrana uscată și conservele pentru pisici pot fi o alternativă minunată. Important este să hrăniți pisica la timp, corect, fără a face excese și să vă pese într-adevăr de ceea ce puneți în bolul pisicilor.

 

Cantitatea de hrană ideală la o masă

 O masă nu trebuie să dureze mai mult de zece minute, asta deoarece pisica este mai tacticoasă și mai delicată decât câinele. Luați tot ceea ce a rămas în exces și nu forțați animalul să mănânce tot, deoarece puteți provoca unele afecțiuni grave precum obezitate. Pisica trebuie să aibă între două și patru mese moderate pe zi.

 

Ce mănâncă pisoii?

 Pisoii, după ce au fost înțărcați, trebuie să mănânce hrană proaspătă, gătită, ori hrană uscată, de tip premium și conserve delicioase. Dacă mama nu a avut suficient lapte, însă, se poate oferi lapte praf sau lapte de vacă cu gălbenuș de ou crud. După ce nu mai consumă foarte mult lapte, pisoii au nevoie de o alimentație bogată, consistentă, ce are la bază carne de calitate, legume și lactate sau brânzeturi.

 

Alimente interzise pisicilor

 Evitați să dați pisicii dvs. carne de porc sau de vânat crudă, pește marinat și afumat, mezeluri, carne și alimente condimentate, precum și sosuri și tocănițe foarte grase. Optați să mergeți la medicul veterinar și să îi cereți părerea în privința dietei pisicii dvs.

Categorie: