Hraneste-ti corect cainele

 

Cum ne hrănim corect câinele?

hraneste ti corect cainele

 Cel mai bun prieten al omului, câinele, indiferent de rasă, mărime sau greutate, are nevoie de o alimentație corespunzătoare. Câinele este un membru al familiei, încă de când îl adoptăm, așadar, are nevoie de o îngrijire adecvată, de vizite periodice la medicul veterinar, de vaccinări, de o hrană bogată în proteine și nutrienți necesari creșterii și dezvoltării armonioase.

 

Categorii de alimente potrivite câinilor

 Câinii pot fi hrăniți atât cu alimente de origine animală, cât și cu produse vegetale, în combinații delicioase și nutritive. Așadar, nu trebuie să mergem numai pe premiza că un câine va mânca numai oase și resturi de la masa familiei, ci trebuie să luăm în considerare și nevoile lui nutriționale de zi cu zi. De asemenea, trebuie să ținem cont și de conformația sa genetică, deoarece nu toți câinii sunt la fel.

 

Carnea și oasele

 Carnea de pui și carnea de vită sunt, totuși, cele mai recomandate de către nutriționiști fiind surse excelente de proteine. Produsele derivate din aceste tipuri de carne, de asemenea, sunt potrivite alimentației câinilor. Alimentul tradițional al câinilor, oasele, aduc un aport foarte mare de minerale, și de asemenea îi ajută din punct de vedere al dentiției. A se evita însă oasele foarte mici, fragile, cu care se pot îneca sau care le pot bloca tranzitul intestinal dacă nu sunt digerate corect. De asemenea, a se evita hrănirea câinilor, chiar și din greșeală, cu oase de pește, deoarece, pe cât de nutritive sunt și bogate în minerale, pe atât de periculoase sunt.

 

Ouăle

 Un alt aliment important în alimentația câinilor sunt ouăle. Aceștia le preferă atât crude, cât și fierte sau prăjite. Unii câini care trăiesc la curte adoră gustul gălbenușului crud proaspăt direct din cuibarul găinilor. Ouăle sunt o sursă excelentă de vitamina D, E, și a complexului de vitamine B. Consumul de albuș în exces este, însă, de evitat, de vreme ce acesta conține toxine.

 

Făinoasele și orezul

 Pastele făinoase, pâinea și derivatele din acestea, precum cerealele, reprezintă surse importante de energie pentru câini. De aceea, este recomandat consumul de făinoase, însă nu în exces. Orezul poate fi preparat ca atare sau oferit în supe și ciorbe, ori ca și garnitură pentru o fleică de carne.

 

Legumele

 Da, și câinii au nevoie de legume. Acestea sunt surse importante de vitamine și fibre, de minerale și substanțe hrănitoare. De aceea, este bine să oferiți câinilor legume precum morcovi, broccoli, fasole, cartofi, ardei sau roșii în diferite feluri de mâncare.

 

Ce trebuie să conțină hrana ideală pentru câini?

 O porție de mâncare pentru câini trebuie să conțină cele trei mari categorii de substanțe necesare unei bune dezvoltări, și anume nutrienți vitamine și minerale. Animalele au nevoie, la fel ca și noi, de proteine, de vitamine și de minerale, pentru a se dezvolta armonios, pentru a avea o blană lucioasă și sănătoasă și pentru o dispoziție excelentă.

 

Hrănirea câinilor în funcție de rasă

 În cazul câinilor, aportul caloric pe kilogram este oarecum invers corelat cu greutatea lor corporală, așadar, pentru câinii de talie mică, spre exemplu, trebuie să preparăm feluri de mâncare mai consistente și mai concentrate deoarece aceștia pierd mai repede energie. De asemenea, sunt și rase de câini care au un necesar caloric mare, dar și rase de câini care au un necesar alimentar mult mai redus față de câinii de aceeași talie.

 

Hrana uscată pentru câini

 În mod ideal, hrana uscată pentru câini nu trebuie să fie oferită ca și principală sursă de mâncare, ci ca o alternativă atunci când stăpânii nu au avut timp să le prepare acestora o masă caldă. Hrana uscată pentru câini, însă, conține vitamine, minerale, nutrienți necesari dezvoltării armonioase, și reprezintă o alternativă excelentă. Încă din primul an de viață, câinii pot consuma hrană uscată deoarece aceasta conține foarte multe minerale și chiar și vitamina C. După înțărcarea puilor, este ideal să oferim puilor o hrană cât mai variată, care să includă și mâncare uscată de tip premium.

 

Cantitatea de hrană ideală la o masă

 O masă nu ar trebui să dureze mai mult de trei minute la câini, iar ceea ce rămâne, este considerată hrană în exces, și aruncată sau păstrată până la următoarea masă în condiții optime, și nicidecum obligat câinele să consume tot din bol, deoarece poate duce la obezitate, ceea ce deformează oasele. De asemenea, un exces alimentar sistematic la mese poate duce la obezitate, boli de stomac și pancreatite.

 

Alimentația cățelușilor

 Cățelușii au nevoie de o atenție mai specială, iar alimentația lor diferă de alimentația câinilor adulți, deoarece aceștia au nevoie de nutrienți care să le asigure dezvoltarea și creșterea în greutate, dar și dezvoltarea sistemului osos. Alimentația de casă, proaspătă, consistentă, ce are la bază bucățele de carne de bună calitate, cereale, legume, este ideală pentru căței imediat după înțărcare, dar să nu uităm și de hrana uscată sau deja preparată de la pet shopuri în conserve. În funcție de vârsta cățelușului și de greutatea și rasa acestuia, se recomandă de la două la patru mese pe zi.

 

Alimente interzise câinilor

 Se interzice cu desăvârșire câinilor să consume dulciurile, mai ales ciocolata, carnea de porc și grăsimea de porc în exces. Nu uitați și vizitele regulate la medicul veterinar, ce poate fi medicul dietetician al câinelui dvs.

Categorie: