Răceala la bebeluși și copii mici

 

Răceala la sugari și copii

Răceala la bebeluși și copii mici

 În general, copiii răcesc cam de șase ori pe an, în medie, însă numărul și intensitatea răcelilor poate varia. Răcelile sunt de cele mai multe ori cauzate de viruși și nu de bacterii, așa antibioticele nu au efect de fiecare dată. Bebelușii sunt mult mai predispuși la răceli deoarece au sistemul imunitar insuficient dezvoltat, însă răcelile sunt și mai greu de suportat, pe măsură ce copilul este mai mic. Năsucul înfundat poate deveni o adevărată tragedie pentru bebeluș și poate cauza chiar crize de plâns. Dar părinții trebuie să aibă la îndemână medicamentele și uneltele necesare pentru a trata răceala bebelușilor.

 

Semne și simptome ale unei răceli

 În primul rând, bebelușul sau copilul vă vor da semne ale răcelii, precum nasul înfundat, strănutul, febra, tusea, durerile de cap, starea generală proastă. Dacă bebelușul este mic, este suficient să vă luați după primele semne, deoarece acesta nu vă poate spune dacă îl doare capul sau se simte rău.

 

Ce trebuie să facem?

 Ca și părinți, în primul rând trebuie să tratăm simptomele bebelușului. Așadar, luați temperatura copilului ori de câte ori este necesar și desfundați-i nasul cu pompițele speciale ori cu batista bebelușului. Cu prima ocazie, părinții trebuie să viziteze medicul de familie ori medicul pediatru, care, după simptomele pe care le descrieți, vă va sugera un tratament sau vă va trimite pentru un exudat faringian ori nazal. În orice caz nu trebuie să tratăm copilul „după ureche” ci trebuie să cerem părerea avizată a unui medic și să ajutăm copilul cu multe lichide pentru hidratare (ceaiuri, apă, suc, lapte). De asemenea, folosiți spray-urile cu apă de mare ori fiolele cu ser fiziologic pentru a desfunda năsucul. Folosiți spray-urile pentru gât pentru a ajuta copilul să nu mai simtă durere. Lăsați copilul să se odihnească, iar pentru febră folosiți supozitoarele cu paracetamol în doza prescrisă de medic. Aerul din cameră trebuie să fie cât mai umed astfel că un umidificator ori prosoape umede puse prin cameră ar face minuni.

 

Prevenire

 Prevenția este ideală. Copilul nu trebuie dus în spații foarte aglomerate, mai ales dacă este foarte mic. Aveți grijă pe cine primiți în vizită și spălați-l constant pe mânuțe.

Categorie: