Vindecare emoțională

6 semne ale anxietății

Ce este anxietatea?

6 semne ale anxietății Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care apare în mod neașteptat, fără avertisment și care poate avea sau nu o cauză care o justifică în acel moment.

 Anxietatea este o tulburare foarte frecventă, se estimează că până la 20% din populație suferă sau va suferi la un moment dat în viață. Dar, de obicei, este depășită chiar și fără a lua nicio măsură. A avea un anumit grad de anxietate este normal, deoarece este un mecanism care ne ține atenți la pericolele posibile care ne pot împiedica, facilitează concentrarea și ne ajută să ne confruntăm cu cele mai dificile situații din viața de zi cu zi.

 Problema apare atunci când se depășește această limită a „normalității” și anxietatea se transformă în ceva patologic. În aceste cazuri, anxietatea poate avea o componentă ereditară sau poate fi ceva circumstanțial ca răspuns la o acumulare de probleme, situații traumatice, de exemplu un accident, experiențe noi, cum ar fi pierderea locului de muncă sau parcurgerea perioadelor de examen.

Care sunt simptomele anxietății?

 În general, persoana se simte bine înainte și criza apare atunci când îndeplinește orice sarcină sau se află în repaus. Simptomele care apar brusc sunt de obicei următoarele:
 - Senzație de lipsă de aer;
 - Presiune în piept;
 - Tremur
 - Inima bate mai repede decât în mod normal;
 - Transpirații, amețeli, greață, leșin;
 - Senzația de „nod în stomac”;
 - Tensiune musculară.
 Uneori vine ca răspuns la o experiență stresantă care se întâmplă în acel moment, dar alteori motivul nu este atât de evident.

Anxietatea sănătoasă și cea periculoasă

 Anxietatea într-o oarecare măsură este bună, deoarece este arma pe care o are corpul pentru a se apăra împotriva unui posibil pericol. Problema apare atunci când pericolul nu există ca atare și trăiți într-o stare de anxietate constantă care îți afectează calitatea vieții și poate chiar să se declanșeze depresia.

 De aceea, interpretarea semnalelor pe care corpul le transmite este foarte importantă pentru a detecta problema la timp. Există multe strategii psihologice care vă pot ajuta să vă confruntați cu fricile dumneavoastră, de exemplu să nu aveți în permanență gânduri negative.

 Anxietatea este o tulburare mult mai frecventă decât vă imaginați: conform datelor OMS, 1 din 10 persoane suferă de anxietate. O criză de anxietate poate provoca angoase atât de intense încât generează chiar un sentiment de moarte iminentă. Deși este o situație care nu este gravă și poate să dispară în doar câteva minute, este convenabil să știți cum să o preveniți și cum să opriți un atac de anxietate, dacă apare.

 Majoritatea dintre noi relaționăm anxietatea cu iritabilitatea, oboseala, nervozitatea, plânsul, stresul, lipsa de concentrare sau de somn. Cu toate acestea, există și alte simptome care ne pot oferi indicii că suferim de anxietate fără să fim conștienți. Iată care sunt acestea:

1. Aveți dureri musculare

 Chiar și la persoanele care par să controleze nervii, fără să-și dea seama că strâng maxilarul, strâng gâtul sau umerii, de exemplu, printre alți mușchi. Este o reacție naturală a organismului care se „pregătește” pentru a-și asuma ceva pe care îl percepe ca o amenințare, de aceea această tensiune dezvăluie anxietate. Perceperea că suferiți de această tensiune este esențială pentru a vă opri și a încerca să vă gestionați nervii și stresul într-un alt mod. Yoga și Tai-chi pot fi un bun ajutor pentru a începe realizarea acestuia.

2. Vă este greu să vă relaxați

 În acest caz, gândul la ideea de a fi sta fără să faceți nimic, să stați pe canapea, să mergeți pe stradă fără o țintă anume, să citiți sau să ascultați muzică vă stresează. Dacă un moment fără obiective vă face să vă simțiți rău, este posibil să suferiți de un anumit grad de tulburare de anxietate. Relaxarea, precum și somnul pot fi foarte dificile în aceste cazuri, deoarece sunteți invadat continuu de gânduri negative, liste de lucruri de făcut, etc. Așadar, a începe să stați cel puțin 10 minute pe zi fără a face chiar nimic poate fi un mod de a începe să începeți să vă relaxați.

3. Căscați mult

 Căscatul poate fi cauzat de lipsa somnului, dar dacă simțiți că această senzație vă invadează frecvent, lipsa de somn se poate datora anxietății. Această tulburare menține creierul în alertă. De multe ori nu este vorba despre faptul că nu dormiți, ci este că corpul și mintea nu se odihnesc, somnul nu este odihnitor și a doua zi sunteți obosiți.

4. Aveți frecvent amețeli

 15% dintre persoanele care ajung la camera de urgență cu amețeli sunt datorate unei tulburări de anxietate. Sentimentul echilibrului este controlat de sistemul vestibular, o structură complexă care se găsește în ureche. Când suferiți anxietate, printre numeroasele lucruri pe care creierul le face este să trimită semnale către sistemul vestibular „care să spună” că ceva nu este corect și acest lucru, atunci când încercați să-l corectați, provoacă amețeli.

5. Aveți probleme stomacale

 Rețineți că anxietatea este legată de stres și afectează cu ușurință sistemul digestiv. Motivul este că o mulțime de țesut nervos trece prin intestin și zona stomacului, deci este foarte sensibil la emoții. Tocmai de aceea stomacul este numit al doilea creier.

6. Mâncați prea repede

 Cel mai probabil, vinovată este anxietatea. Motivul este același ca în cazul precedent: stomacul este un organ foarte sensibil la emoții precum tristețea, angoasa, nervozitatea, etc. Prin urmare, dacă vă simțiți copleșiți, vă este ușor să înghițiți automat și fără să vă gândiți, simțind că mâncarea calmează nervii. Ar trebui să controlați acest sentiment, dar dacă se întâmplă acest lucru, încercați să alegeți un aliment sănătos, cum ar fi fructe proaspete sau o mână de nuci, de exemplu.

Cum ne poate afecta anxietatea?

 Deși anxietatea nu este o tulburare periculoasă, persoanele care suferă de crize de anxietate simt o primejdie extremă care le paralizează, se simt neajutorate, neprotejate și nu este în măsură să continue sarcina pe care o îndeplineau.

 Uneori, sentimentul este de boală gravă, ca și cum ar fi suferit un atac de cord, iar persoana poate crede chiar că va muri. Menținerea unui nivel ridicat de anxietate pentru o lungă perioadă de timp provoacă simptome fizice care afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, calitatea vieții și sarcinile zilnice ale persoanei, cum ar fi: lipsa de concentrare, pierderi ușoare de memorie, neliniște, oboseală, griji excesive pentru lucruri banale, tulburări ale apetitului, diaree sau insomnie. Dacă anxietatea apare în situații cum ar fi atunci când conduceți sau lucrați și împiedică activitățile de viață de zi cu zi, poate fi o problemă și este necesar să luați măsuri.

Care este tratamentul pentru anxietate?

 Prevenirea este cea mai bună terapie, care se realizează prin adoptarea unui stil de viață sănătos, practicarea exercițiilor fizice în mod regulat și învățarea tehnicilor de relaxare pentru a liniști mintea și a ameliora simptomele atunci când apar.

 Există medicamente specifice pentru tratament, numite anxiolitice, dar acestea ar trebui să fie prescrise exclusiv de către medic și nu trebuie luate niciodată pe cont propriu. Utilizarea lor prelungită poate crea dependență, iar după tratament, acestea trebuie abandonate lent și treptat, nu brusc. Anxietatea generalizată poate fi legată de conflicte psihologice, astfel încât psihoterapia este o modalitate bună de a o trata, indiferent dacă alegeți să luați medicamente sau nu.

Cum se poate depăși un atac de anxietate?

 Durata unei crize de anxietate nu este de obicei foarte lungă, este o situație temporară care, de obicei, dispare în maximum 30 de minute. Cu toate acestea, este foarte chinuitor pentru persoana care suferă de anxietate. Prin urmare, este convenabil să știți cum să vă descurcați. Dacă vă aflați într-un episod de anxietate, pașii următori vă vor ajuta să îl depășiți:
 - Convingeți-vă că nu este o tulburare gravă, nu vi se va întâmpla nimic rău și se va rezolva fără ca voi să suferiți consecințe majore.
 - Gândiți-vă la altceva, concentrându-vă atenția asupra simptomelor nu va face decât să genereze mai multă supărare și să prelungească suferința.
 - Faceți ceva diferit pentru a vă distrage gândurile. Unele persoane consideră că este util să numere înapoi în mod progresiv, de exemplu de la 100 la zero, scăzând din 2 în 2. În schimb, alții preferă să își imagineze lucruri care le sunt atractive sau să vizualizeze locuri unde ar dori să fie în acel moment.
 - Controlați respirația, acest lucru este esențial, deoarece anxietatea provoacă hiperventilație, adică o respirație mai rapidă și mai intensă, ceea ce produce un exces de oxigen în sânge. Pentru a o modera, ideal este să respirați lent într-o pungă de hârtie timp de câteva minute. În acest fel, cantitatea de CO2 din organism este crescută și echilibrată cu nivelul de oxigen.
 - Puneți în practică unele tehnici de relaxare, cum ar fi meditația.
 - Dacă după o jumătate de oră simptomele nu au scăzut sau chiar au crescut, ar trebui să vă prezentați de urgență la un medic pentru a exclude că este ceva diferit.