11 modalități de prelungire a vieții

Modalități ușoare de prelungire a vieții

 Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune care să ne mențină pe toți arătând și simțindu-ne tineri pentru totdeauna, există modalități de a ne crește longevitatea. Indiferent dacă faceți o plimbare în parc, mâncați ceva picant sau îi ajutați pe ceilalți, veți fi surprinși de modalitățile ușoare de prelungire a vieții pe care le puteți începe chiar de astăzi.

Să vedem în continuare care sunt acestea:

1. Petrecerea timpului în natură

 A merge la o plimbare în spațiile verzi vă poate ajuta să trăiți mai mult. Un studiu din 2016 a constatat că femeile care locuiau în zone cu mult spațiu verde în apropiere aveau riscul de deces redus cu 12%. Nici traiul mai lung nu a fost singurul beneficiu. Cercetătorii au remarcat că petrecerea timpului în spații verzi a sporit și implicarea socială, ceea ce îmbunătățește relațiile și ne face mai fericiți. De asemenea, a sporit activitatea fizică, îmbunătățind în același timp sănătatea mintală - toate motive excelente pentru a lăsa telefonul jos și a vă bucura de ceva timp în aer liber. Dacă locuiți într-o junglă de beton, pur și simplu având o vedere a spațiului verde vă poate stimula starea de spirit, indiferent dacă faceți sau nu o plimbare. Lucrătorii de birou care se bucurau de o vedere spre pădure s-au dovedit a avea o satisfacție mai mare la locul de muncă și mai puțin stres decât cei fără o priveliște verde. Deoarece stresul afectează enorm corpurile noastre, este întotdeauna înțelept să folosim modalități de a alunga stresul.

2. O dietă potrivită

 Schimbarea dietei este una dintre cele mai simple și pline de satisfacții. Știința ne arată că mai multe diete tind să crească speranța de viață, deci este posibil să găsiți una care să vă placă. Dieta Zonelor Albastre, de exemplu, își ia indicii din mai multe regiuni ale lumii cu cei mai longevivi oameni și se concentrează pe consumul de alimente proaspete, integrale, lactate și alimente fermentate, cum ar fi kefir și natto.

 Dieta Okinawa, numită după oamenii insulei japoneze Okinawa - care se mândrește cu unii dintre cei mai vechi locuitori din lume - se concentrează pe consumul unei varietăți de fructe și legume colorate. Cu excepția cărnii și fructelor de mare de înaltă calitate consumate ocazional, dieta Okinawa este în mare parte pe bază de plante și limitează cerealele și produsele lactate. Cercetătorii cred că unul dintre motivele pentru care trăiesc atât de mult Okinawanii este atitudinea lor față de mâncare.

 Dieta mediteraneană este, de asemenea, asociată cu o durată de viață mai lungă, probabil deoarece este plină de alimente antiinflamatoare care protejează împotriva unei varietăți de boli, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet. Legumele, fructele, nucile, grăsimile sănătoase precum uleiul de măsline, lactatele de înaltă calitate și chiar vinul roșu sunt elemente esențiale ale dietei mediteraneene.

 Deci, dacă aceste diete s-au dovedit a fi prelungitoare de viață, de ce alimente ar trebui să evitați? Vă recomand să evitați: uleiul de rapiță, care este aproape întotdeauna modificat genetic și un ulei parțial hidrogenat carne de porc și carne procesată, cum ar fi slănina și cârnații, care vă pot crește riscul de cancer, creveții, care includ adesea medicamente antibiotice și substanțe chimice ilegale.

3. Exercițiile fizice

 După un antrenament dur, s-ar putea să vă întrebați dacă durerea și durerea musculară merită. Se pare că, dacă jucați un sport de rachetă, înotați, faceți aerobic sau mergeți cu bicicleta, probabil vă extindeți viața. Un studiu efectuat pe mai mult de 80.000 de adulți a constatat că aceste patru activități au oferit beneficii de prelungire a vieții. Riscul de deces din orice cauză, de exemplu, a fost cu 47% mai mic în rândul adulților care practică un sport precum tenisul sau badmintonul, în timp ce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu 56% mai mic în rândul persoanelor care practicau sporturi de rachetă.

 Potrivit autorilor studiului, „pare să facă diferența, nu numai cât de mult și cât de des, dar și ce tip de exercițiu faceți”. Un studiu a constatat că adulții mai în vârstă care au făcut antrenamente de forță cel puțin de două ori pe săptămână și-au redus riscul de deces cu orice cauză cu 46%. De asemenea, au avut un risc cu 41% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și un risc cu 19% mai mic de a muri de cancer.

 În timp ce cercetătorii nu sunt tocmai siguri despre ce este vorba despre antrenamentul de forță care crește longevitatea, studiul a constatat că persoanele care au făcut antrenamente de forță au mai multe șanse să aibă o greutate corporală normală, să participe la activitate aerobă și tind să se țină departe de alcool și tutun.

 Dacă alergarea vă place mai mult, fiți liniștiți știind că nu trebuie să fiți rapizi pentru ca aceasta să poată acționa ca un factor prelungitor de viață. De fapt, alergarea lentă vă poate ajuta să trăiți mai mult. Un studiu danez a constatat că joggerii care alergau într-un ritm lent se bucurau de o rată a mortalității mai mică decât cei care nu alergau, în timp ce alergătorii mai rapizi nu trăiau mai mult decât omologii lor care nu alergau.

 Și nu uitați de înot! Un studiu efectuat pe mai mult de 40.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 90 de ani a constatat că acei participanți care au înotat sau au făcut alte antrenamente de înot, cum ar fi jogging în apă sau aerobic acvatic, și-au redus riscul de a muri din orice cauză cu aproape 50% decât acei bărbați care erau sedentari.

4. Postul intermitent

 Postul intermitent este un mod grozav de a pierde în greutate, de a crește sensibilitatea la insulină și de a reduce nivelul colesterolului rău. În plus, cercetătorii consideră că postul intermitent este de fapt un extensor de viață. Ideea este că atunci când corpul nu este ocupat să digere alimente sau să încerce să elimine toxinele și, în schimb, intră într-o stare de post, se „oprește” și lasă celulele să se repare singure și să creeze noi celule stem.

 Un studiu din anul 2015 a raportat că postul periodic - cercetătorii recomandă reducerea numărului de calorii cinci zile o dată pe lună - a avut un impact care a durat până la șase luni după post. Rezultatele au arătat că biomarkerii pentru cancer, îmbătrânire, diabet și boli cardiovasculare au scăzut după post. Din fericire, există și beneficii intermitente ale postului pentru perioade mai scurte de timp.

5. Mișcați-vă și după orele de muncă

 Dacă stați toată ziua la birou, ar putea fi la fel de dăunător ca și ieșirea la pauze pentru țigări. Din fericire, poți combate efectele negative ale șederii toată ziua făcând exerciții zilnice. Dacă ziua dumneavoastră de muncă este în mare parte sedentară, adăugarea unei ore de activitate fizică moderată în afara orelor de lucru poate anula riscul crescut de deces care vine cu faptul că nu vă mișcați pe tot parcursul zilei. S-ar putea să vă întrebați unde veți găsi o oră în plus în ziua dumneavoastră.

 Din fericire, mișcările sunt cumulative, deci câteva minute ici și colo de mișcare suplimentară pe parcursul zilei se pot adăuga cu adevărat. Dacă doriți cu adevărat să rămâneți activ în timpul zilei, puteți investi, de asemenea, într-o stație de lucru cu bandă de alergat pentru a vă ajuta să obțineți beneficii de birou în picioare, cu bonusul suplimentar de pași suplimentari. Chiar și folosirea acestui gen de birouri în picioare s-au dovedit a reduce riscul de boli cronice și acționează ca factori prelungitori de viață.

6. Renunțați pe cât posibil la TV

 Conform celor mai recente cercetări, persoanele care se uită la televizor timp de trei sau mai multe ore pe noapte au un risc dublu de moarte timpurie, comparativ cu persoanele care se uită la o oră sau mai puțin la televizor. Un alt studiu a constatat că vizionarea a mai mult de cinci ore de televiziune pe zi a crescut riscul de a muri din cauza unui cheag de sânge în plămâni.

 Dacă urmăriți frecvent, chiar zilnic serialele, probabil este timpul să puneți o limită asupra cantității de televizor pe care o consumați sau cel puțin să vă asigurați că continuați să vă mișcați în timp ce vizionați. Planificați-vă un circuit de exerciții de făcut în timp ce surprindeți emisiunile preferate, cum ar fi flotări, genuflexiuni și fandări, sau țineți televizorul pornit în fundal în timp ce faceți ceva mai activ, cum ar fi cina în bucătărie.

7. Înconjurați-vă de prieteni

 Studiul despre fericirea de la Harvard a constatat că legăturile și relațiile sociale puternice și semnificative sunt cheia unei vieți fericite. Acest lucru are sens, deoarece oamenii care sunt singuri sau izolați au un risc mai mare de deces decât cei cu rețele sociale puternice. Dacă prietenii tăi trăiesc departe, totuși, folosirea Facebook sau a altor rețele sociale pentru a rămâne conectat poate fi un factor prelungitor de viață puternic. Acest lucru s-ar putea datora faptului că conectarea cu persoane online crește percepția unei persoane asupra rețelei sale de asistență socială, ceea ce ajută în mod notabil la scăderea stresului.

8. Nu încetați să învățați

 Pentru unii oameni, factorii prelungitorii de viață sunt naturali: oamenii inteligenți trăiesc mai mult. Nu numai că oamenii mai inteligenți fac alegeri mai bune, dar genele lor susțin de fapt o durată de viață mai lungă. Dacă nu aveți un coeficient de inteligență în afara graficelor, vizitarea bibliotecii locale vă poate ajuta.

 Un studiu a folosit date despre peste 3.600 de persoane și a constatat că cititorii de cărți, în medie, trăiau cu aproape doi ani mai mult decât oamenii care nu citeau nicio carte. Cei care citesc până la 3,5 ore pe săptămână au fost cu 17% mai puține șanse de a muri pe parcursul celor 12 ani, au fost urmăriți participanții, iar cei care au citit mai mult au fost cu 22% mai puține șanse de a muri.

9. Mâncați picant

 Adăugarea unor alimente sau condimente picante v-ar putea ajuta să trăiți mai mult. Se pare că consumul anumitor ardei vă afectează riscul de deces, scăzând riscul de deces cu 13%. Deși cercetătorii nu au reușit să-și dea seama exact despre ce este vorba în ardeii iuți care ne pot prelungi viața, până acum toate semnele indică capsaicina, ingredientul activ al legumelor. Capsaicina este o substanță antimicrobiană, deci capsaicina din ardeii iuți luptă probabil împotriva bacteriilor și ne ajută să ne menținem sănătoși. Încercați să adăugați ardei iute la mese pentru a vă bucura de căldură și pentru a adăuga ceva timp vieții voastre.

10. Faceți acțiuni de voluntariat

 Un studiu efectuat de la Universitatea din Michigan a constatat că oamenii care se oferă voluntari cu motivații dezinteresate trăiesc mai mult decât oamenii care nu sunt voluntari. Interesant este faptul că persoanele care s-au oferit voluntar din motive auto-motivate - „mă ajută să mă simt bine” sau „va arăta bine în CV-ul meu” - nu primesc aceleași beneficii pentru extinderea vieții.

 În grupul de 2.384 de non-voluntari, 4,3% au murit, deși doar 1,6% dintre voluntarii altruiști au murit. Voluntarii auto-motivați au murit la niveluri similare cu non-voluntarii (4%). Pentru mulți oameni, totuși, un concert de voluntariat care ar fi putut începe ca un eveniment auto-motivat se poate transforma adesea în ceva mai semnificativ pe măsură ce încep să vadă impactul muncii lor. Implicarea în comunitatea dumneavoastră locală este, de asemenea, o modalitate excelentă de a cunoaște oameni noi și de a crea noi prietenii, care își joacă propriul rol în a ne ajuta să trăim mai mult.

11. Mergeți mai des la biserică

 Dacă sunteți de o anumită religie, participarea la slujbe religioase va fi un factor puternic de prelungire a vieții. Un studiu efectuat pe aproape 75.000 de femei de peste 20 de ani a constatat că cei care mergeau la biserică mai mult de o dată pe săptămână aveau un risc cu 33% mai mic de a muri decât cei care nu participau niciodată la slujbe. Chiar și cei care mergeau doar o dată pe săptămână sau nu mergeau săptămânal, dar participau uneori, au văzut beneficii. Ei și-au redus riscul cu 26%, respectiv 13%.

 Din păcate, cercetătorii nu au reușit să identifice exact despre ce este vorba când se participă la slujbe și care face din biserică un factor de extindere a vieții. Însă este ușor să ne dăm seama că existența unui sistem puternic de sprijin și poate chiar a unui sentiment al scopului în viață (împreună cu oportunități precum voluntariatul) ar putea juca un rol esențial în prelungirea vieții. Deoarece majoritatea femeilor din studiu au fost protestante sau catolice, autorii nu sunt de asemenea în măsură să spună dacă aceleași rezultate ar fi valabile și pentru alte confesiuni sau religii creștine.

Concluzii finale

 - Există modalități relativ simple, naturale, de a vă crește șansele de a trăi mai mult. Unele dintre cele mai bune prelungitoare de viață includ antrenamentul de forță și exercițiile aerobice. Când ne uităm la anumite activități, sporturile cu rachetă păreau să scadă cel mai semnificativ riscul de deces.

 - Alergarea într-un ritm mai lent vă reduce riscul de deces, dar un studiu danez a constatat că alergătorii rapide nu trăiau mai mult decât omologii lor care nu alergau.

 - Persoanele care urmează dieta mediteraneană, Okinawa sau Zonele Albastre tind să trăiască mai mult, dar postul intermitent poate crește și longevitatea, arată studiile. Evident, a mânca bine și a mișca corpul sunt factori care extind în mod natural viața.

 - Conexiunea socială și spirituală pare să aibă calități puternice de extindere a vieții. Începeți să încorporați aceste prelungitoare de viață pentru a crește atât genele de longevitate, cât și pentru a vă simți mai bine astăzi.