10 semne ale deficienței de proteine

Ce sunt proteinele?

 Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului nostru, dar ce se întâmplă atunci când nu consumăm necesarul? În articolul de astăzi vom trece în revistă principalele semne ale deficitului de proteine din corpul nostru.

 Proteinele sunt lanțuri lungi de aminoacizi, o moleculă de o importanță vitală pentru ca diferitele funcții ale corpului nostru să fie îndeplinite corespunzător. Proteina este o componentă a fiecărei celule din corpul nostru, pe care o folosește pentru a construi și repara țesuturile, pentru a produce enzime, hormoni și alte substanțe chimice, precum și pentru a ne ajuta să construim oase, mușchi, cartilaj, piele și chiar sânge.

 Corpul nostru nu este capabil să stocheze proteine, așa cum face cu alți nutrienți, cum ar fi carbohidrații sau grăsimile. Din acest motiv, este foarte important să consumăm în mod regulat alimente care conțin proteine pentru ca organismul nostru să obțină acest nutrient esențial. Unele dintre alimentele bogate în proteine sunt carnea, laptele, ouăle, peștele, soia sau leguminoasele, printre altele.

Câte proteine trebuie să consumăm?

 Știm deja că consumul de proteine este necesar, dar care este cantitatea pe care ar trebui să o mâncăm? Dacă urmăm o alimentație variată și echilibrată, nu avem de ce să ne facem griji. Experții în sănătate recomandă ca aproximativ 10% până la 30% din caloriile noastre zilnice să fie proteine, astfel:

 - La bărbații cu vârsta peste 19 ani: 56 grame;

 - La femeile peste 19 ani: 46 grame.

 Deși acestea nu sunt cifre exacte, întrucât trebuie să ținem cont de alți factori precum nivelul de activitate pe care îl avem, vârsta noastră, masa musculară sau starea noastră de sănătate. Dacă dieta noastră nu include suficiente calorii, corpul nostru va folosi proteina care este destinată protejării sistemului nostru imunitar, pentru a ne construi mușchii și pentru a avea grijă de sănătatea părului și a pielii, printre altele și pentru a obține energia pe care o are are nevoie.

Cine este mai predispus la deficiența de proteine?

 Lipsa proteinelor ne poate afecta pe toți, dar grupurile de persoane care riscă cel mai mult să sufere de o deficiență de proteine sunt următoarele:

 - Persoanele în vârstă (peste 60 ani).

 - Atleții și sportivii.

 - Bolnavii care sunt în perioada de recuperare (convalescenții).

 - Persoanele afectate de stres.

 - Persoanele care urmează o dietă pentru a slăbi.

 - Persoanele cu probleme digestive sau cu arsuri la stomac.

 

           10 semne ale lipsei de proteine din dietă

 În continuare urmează sa vedem care sunt cele mai evidente semne că suferim de un deficit de proteine, desi este recomandat să consultați medicul pentru ca acesta să poată pune un diagnostic exact.

1. Anumite pofte alimentare

 Un semn că organismul nostru nu primește suficiente proteine este pofta frecventă de mâncare, în special pentru dulciuri. Acest lucru se datorează faptului că atunci când mâncăm mai puține proteine, este foarte probabil să facem acest lucru, deoarece dieta noastră este bogată în carbohidrați și zahăr, iar acestea pot provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge și ne pot face să ne simțim mai des foame.

 În plus, digerarea proteinelor durează mai mult și asta înseamnă că ne simțim plini și cu mai multă energie. Astfel, deși proteinele conțin mai multe calorii decât carbohidrații, ele ne mențin săturați mai mult timp și ne ajută să reglam foamea.

2. Dureri și slăbiciune musculară

 Dacă există ceva, pe lângă exercițiile fizice, care ne ajută să ne menținem mușchii în formă, sunt proteinele, așa că atunci când suferim de o deficiență de proteine, putem suferi o pierdere a masei musculare, însoțită de o senzație de slăbiciune.

 În plus, proteinele joacă un rol foarte important în a ajuta organismul nostru să absoarbă alți nutrienți esențiali precum fierul sau calciul, care ne vor ajuta, de asemenea, să ne menținem sănătatea mușchilor și a articulațiilor.

3. Unghii fragile și casante

 Unul dintre primele semne care indică un deficit de proteine în corpul nostru sunt unghiile slabe sau fragile. Unghiile sunt formate din straturi de celule moarte întărite care conțin cheratină, o proteină pe care organismul o produce în mod natural.

 Dacă unghiile noastre sunt puternice și sănătoase înseamnă că nivelul de proteine din corpul nostru este adecvat, dar atunci când nu consumăm necesarul, unghiile noastre slăbesc și pot apărea chiar și pete albe pe ele. În plus, lipsa de proteine poate cauza mai frecvent unghii, precum și crăpături și rupturi ale unghiilor, făcându-le mai vulnerabile la infecții.

4. Probleme cu părul

 La fel ca unghiile, părul nostru este compus din proteina cunoscută sub numele de cheratină, care este esențială în toate celulele și foliculii părului nostru. Dacă organismul nostru nu primește suficiente proteine, atunci părul nostru se poate usca și rupe, slăbi, își pierde strălucirea și putem suferi chiar și căderea părului.

5. Schimbări ale stării de dispoziție

 Proteinele sunt substanțe esențiale pentru creierul nostru care ne ajută să ne stimulăm starea de spirit. Dacă nu avem un nivel stabil de zahăr în sânge și, de asemenea, nu consumăm suficiente proteine pentru a ne ajuta să producem dopamină și norepinefrină, care sunt substanțe chimice ale creierului făcute cu proteine, putem observa că suferim schimbări continue de dispoziție care ne împiedică în a ne simți fericiți.

6. Un sistem imunitar slăbit

 Proteinele ne ajută să ne menținem sistemul imunitar să funcționeze corect, deoarece celulele imunitare sunt formate în principal din proteine. Un sistem imunitar puternic ne va ajuta să rămânem sănătoși, dar dacă corpul nostru nu primește proteinele necesare, nu va putea produce suficiente molecule imune care să lupte împotriva posibilelor boli sau infecții.

7. Retenția de lichide

 Retenția sau acumularea de lichide, în special în partea inferioară a corpului, poate fi un semn al lipsei de proteine în corpul nostru. Proteinele ne ajută să menținem acumularea de lichid în țesuturi, în special în picioare și glezne, așa că, dacă corpul nostru nu primește suficiente proteine, aceste fluide se pot scurge în țesuturile înconjurătoare și pot provoca umflături la nivelul picioarelor și gleznelor.

8. Stări de confuzie mentală

 Proteina este un nutrient foarte important pentru menținerea funcției neurologice sănătoase. Lipsa de concentrare, confuzia mentală, lipsa motivației sau problemele de învățare pot indica faptul că fie nivelul zahărului din sânge nu este adecvat, fie că nivelul de proteine din corpul nostru este insuficient.

 Lipsa proteinelor poate genera un dezechilibru neurotransmițător, deoarece aceștia sunt sintetizați în creier folosind aminoacizi, care sunt compuși organici care se combină pentru a forma proteine. Un deficit de aminoacizi poate duce la tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia sau anxietatea.

9. Cicluri menstruale neregulate

 Pentru a avea un ciclu menstrual sănătos este important să avem o dietă variată și echilibrată. Când există deficiențe nutriționale în el, precum lipsa de proteine, unul dintre semnele care pot apărea la femei este menstruația neregulată.

 În plus, dacă la lipsa de proteine adăugăm consumul excesiv de carbohidrați și zahăr, vom contribui și la o posibilă creștere în greutate, oboseală și chiar inflamație excesivă, ceea ce va altera echilibrul hormonilor feminini ducând astfel la un ciclu menstrual neregulat.

10. Insomnii

 După cum am menționat anterior, dacă organismului nostru îi lipsește cantitatea necesară de proteine pentru a rămâne sănătos, poate provoca un dezechilibru hormonal care va ajunge să ne afecteze somnul și odihna. Această lipsă de somn are mult de-a face cu nivelurile de zahăr din sânge, care, dacă nu se stabilizează, se pot datora consumului insuficient de proteine. În plus, durerile musculare cauzate de deficitul de proteine din corpul nostru ne pot afecta și odihna.

Consumă cantitatea de proteine de care are nevoie corpul tău!

 După cum ați văzut, proteinele sunt importante pentru buna funcționare a organismului nostru și, din fericire, suntem înconjurați de un număr mare de alimente care ne vor ajuta să le obținem. Acest lucru ne amintește de importanța respectării unei alimentații variate și echilibrate, capabile să ne ajute să evităm riscul apariției deficiențelor de proteine și de alți nutrienți.

Categorie: