12 alimente bogate în enzime

Importanța enzimelor pentru sănătate

 Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai puține enzime și tocmai de aceea trebuie să le obținem prin alimentație. Există anumite alimente care furnizează enzime digestive care ne ajută la digestie și promovează asimilarea nutrienților. În acest articol veți găsi, de asemenea și două rețete bogate în enzime, cu preparate care ajută la conservarea lor și promovează asimilarea lor de către organism.

 

       Iată în continuare care sunt alimentele cele mai bogate în enzime:

1. Kiwi ajută la digestia proteinelor

 Fructul de kiwi favorizează descompunerea proteinelor în aminoacizi datorită actidinei, o protează care este enzima găsită în kiwi. Evitați digestia abundentă, gastrita sau formarea de gaze luând un kiwi ca desert. Amintiți-vă că, dacă gătiți, enzimele sunt dezactivate. Kiwi este un campion recunoscut în clasamentul alimentelor bogate în vitamina C. Fructul de kiwi oferă, de asemenea, vitamina E, care este un puternic antioxidant și vitamina K, esențială pentru oase și vasele de sânge.

2. Fetică contra anemiei

 Legumele proaspete se remarcă prin bogăția lor în enzime. În frunzele de fetică se găsește din abundență vitamina B1 (tiamină) care împreună cu enzimele ajută la favorizarea digestiei grăsimilor și a carbohidraților. Frunzele de fetică sunt antianemice, precum și digestive, datorită bogăției lor în fier (2 mg în 100 g) și vitamina C (100 g oferă jumătate din ceea ce aveți nevoie pe zi).

 Fetica aparține familiei valerianei, deci nu este de mirare că conține anumite substanțe, numite valepotriate, cu efect sedativ asupra sistemului nervos central. De asemenea, fetica furnizează beta-caroten, vitamina E și o cantitate mică de acizi grași omega-3. Consumați fetică cât mai des posibil, deoarece nu se păstrează mai mult de 3 zile la frigider.

3. Papaya, un bun anti-inflamator

 Papaya este un aliment cu proprietăți digestive datorită uneia dintre componentele sale majore, și anume papaina. Această enzimă nu numai că ajută la digestia proteinelor, dar acționează și ca un anti-inflamator natural. Dovada efectului anti-inflamator și analgezic al papainei este că se administrează prin injecție pentru a trata durerea cauzată de discurile intervertebrale.

4. Avocado ajută la digestia grăsimilor

 Avocado, care, spre deosebire de alte fructe, are un conținut ridicat de grăsimi și un conținut scăzut de zahăr, conține două enzime: lipaza și polifenol oxidaza. Lipaza descompune grăsimile în acizi grași absorbabili de organism. Această enzimă este produsă și de pancreas. Polifenolul oxidază este responsabil pentru coacerea fructului atunci când acesta intră în contact cu oxigenul din aer.

5. Ananasul contra tulburărilor stomacale

 În ananas există o cantitate mare de bromelaină, o enzimă proteolitică, care este capabilă să descompună proteinele în aminoacizii lor. Bromelina sau bromelaina, care aparține categoriei de proteaze, precum pepsina produsă de stomac, rezistă acidității stomacului și alcalinității intestinului. Ananasul este eficient în tratarea dispepsiei, a ulcerelor gastrice și a insuficienței pancreatice exocrine. De asemenea, ananasul este antitrombotic. Bromelaina poate fi luată și ca supliment alimentar. Ananasul este ideal ca desert pentru o cină bogată în proteine.

6. Varză murată pentru o digestie optimă

 La fermentarea verzei pentru a face varză murată, contribuția enzimelor digestive se înmulțește. Bacteriile se combină cu enzimele și produc un efect foarte benefic asupra sistemului digestiv: previn balonarea, gazele, constipația, diareea și durerile de stomac. Majoritatea tipurilor de varză murată din comerț nu conțin bacterii sau enzime, deoarece acestea au fost pasteurizate. În magazinele ecologice puteți găsi produse nepasteurizate și le puteți prepara și acasă. Varza murată ne oferă vitamina A și vitamina C, fosfor și potasiu. Persoanele cu hipertensiune ar trebui să o consume moderat din cauza abundenței de sodiu.

7. Usturoi contra infecțiilor

 Usturoiul abundă în alinază, responsabilă pentru mirosul caracteristic și intens, și cu proprietăți antibiotice și imunoprotectoare. Participă la formarea alicinei antioxidante.

8. Mango pentru diestia carbohidraților

 Mango conține amilaze abundente, enzime care ajută la digerarea carbohidraților. Cu cât fructul de mango este mai copt, cu cu atât sunt mai active enzimele.

9. Ghimbirul este digestiv și antioxidant

 Ghimbirul, pe lângă faptul că se remarcă prin antioxidanți și proprietăți utile împotriva amețelilor și stărilor de greață, este un excelent digestiv. În parte, se datorează faptului că conține o enzimă numită zingibain care ajută la digerarea proteinelor. Îl puteți adăuga ras la salate și alte feluri de mâncare.

10. Merele au proprietăți prebiotice

 Polifenolul oxidază este cel acre determină coacerea merelor. Această enzimă importantă conține cupru, un oligoelement care participă la imunitate. De asemenea, coaja merelor conține pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic, adică ajută la hrănirea bacteriilor benefice din intestin.

11. Sparanghelul este depurativ și protector

 Sparanghelul conține, la fel ca alte legume, glutation peroxidaza, o protează care ajută la digerarea proteinelor și care are o mare capacitate de a elimina radicalii liberi dăunători. Sparanghelul este, de asemenea, cunoscut pentru proprietățile sale de purificare a organismului.

12. Soia fermentată sau natto protejează inima

 Soia fermentată sau natto este bogată în natokinază, o enzimă care se remarcă prin proprietățile sale anticoagulante și previne bolile cardiovasculare.

Rețete cu enzime digestive

 Aceste rețete sunt create de un dietetician-nutriționist și conțin alimente bogate în enzime digestive și sunt preparate în așa fel încât să le putem asimila bine. Iată care sunt acestea:

 Rețeta nr.1: salată de muguri de soia cu tofu marinat și ananas

 Ingrediente (pentru 2 persoane):

 - Frunze de fetică spălate

 - Muguri de soia germinați

 - Ananas crud

 - Tofu marinat

Pentru tofu marinat:

 - 300 g de tofu

 - o jumătate de cană de apă

 - 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

 - 2 lingurițe de sos de soia

 - 1 linguriță de pulbere de usturoi

 - o jumătate de linguriță de ceapă deshidratată

 - o jumătate de linguriță de turmeric pulbere

 - o jumătate de linguriță de sare

 - piper proaspăt măcinat după gust

Cum se prepară?

 1. Mai întâi se marinează tofu pentru a-i da o aromă mai intensă. Pentru a face acest lucru, puneți bucata întreagă de tofu pe câteva straturi de hârtie de bucătărie și plasați o farfurie cu ceva greutate pe el timp de o oră pentru a îndepărta cât mai multă apă posibil. Apoi tăiați-l în cuburi de 1 cm pe fiecare parte.

 2. Pregătiți un recipient pentru marinată, în care veți amesteca sosul de soia cu toate ingredientele (apă, usturoi, ceapă și turmeric)

3. Acum puneți tofu în recipient și lăsați-l să se odihnească. Cu cât îl veți marina mai mult, cu atât va avea mai multă aromă. Îl puteți lăsa la frigider peste noapte.

Odată ce tofu este marinat, se sotează în tigaie cu puțin ulei de măsline până se rumenește și se ajustează sarea și piperul după gust.

 4. Apoi sotați mugurii de fasole timp de 3 minute.

 5. Tocați ananasul.

 6. Pentru a termina, amestecați tofu-ul cu frunzele de fetică bine spălate, germenii de soia și bucățile de ananas.

Rețeta nr. 2: supă-cremă rece de mazăre și avocado

Ingrediente (pentru 2 persoane):

 - 2 avocado copți

 - 280 g de mazăre uscată

 - 500 ml de supă de legume

 - o jumătate de linguriță de pulbere de usturoi

 - sucul de la o jumătate de lămâie

 - ulei de măsline extravirgin

 - sare și piper negru proaspăt măcinat

Cum se prepară?

 1. Înmuiați mazărea peste noapte pentru a facilita digestia.

 2. A doua zi începeți să gătiți mazărea până când devine fragedă, scurgeți-o și lăsați-o să se răcească.

 3. Tăiați fructele de avocado și adăugați-le în blender împreună cu pulberea de usturoi, un strop de ulei de măsline și sucul de lămâie.

 4. Apoi, adăugați supa de legume și mazărea și amestecați până când textura este omogenă.

 5. Reglați sarea și piperul după gust.

Categorie: