Recomandări și tratamente eficiente contra asteniei de primăvară (II)

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara

Recomandări și tratamente eficiente contra asteniei de primăvară (II) Pentru a depăși starea constantă de oboseală și pentru a ne adapta schimbărilor de sezon, se recomandă consumul unor plante adaptogene, cum ar fi Ginsengul siberian sau Gingko biloba.

 De asemenea, este posibil să se folosească pentru o perioadă mai scurtă de timp acțiunea de tonifiere care combate oboseala a următoarelor remedii: ceaiul verde, guarana, ceaiul mate, macca, etc. În plus, la începutul primăverii pot fi făcute unele tratamente de curățare pe bază de plante cu efecte diuretice sau detoxifiante pentru două sau trei săptămâni.

 Acestea sunt unele dintre cele mai bune plante adaptogene și depurative pe care le puteți folosi pentru a vă ajuta corpul să se adapteze primăverii:

1. Ginsengul

 Ginsengul (Panax ginseng) tonifică corpul și vă ajută să depășiți situațiile de stres, tonifiind întregul organism. Printre proprietățile sale, se subliniază faptul că Ginsengul crește nivelul de energie fizic și mental, stimulează funcțiile hepatice, în special cele depurative, scade excesul de colesterol și de trigliceride din sânge, potențează libidoul sau dorința sexuală la ambele sexe, crește capacitatea musculară și îmbunătățește memoria la vârstnici.

 Apariția efectelor secundare și, prin urmare, reducerea beneficiilor este rară în cazul Ginsengului autentic. Pentru a evita acest lucru, ritmul ideal de tratament ar fi: 3 săptămâni de cură alternate cu 3 săptămâni de odihnă și așa mai departe. Pentru a profita de toate aceste calități, este de preferat să alegeți un produs de calitate, la recomandarea unui medic fitoterapeut avizat. Ginsengul de origine coreeană este o opțiune bună. Nu este recomandabil să îl luați înainte de a merge la culcare, pentru că în cazul unor persoane poate provoca insomnie.

2. Smilax aspera

 Smilax aspera este un remediu care purifică excelent sângele, fiind indicată pentru creșterea volumului de urină și pentru eliminarea excesului de acid uric. Această plantă medicinală meliorează durerile reumatismale și cele cauzate de gută. De asemenea, este recomandată pentru combaterea diferitelor impurități ale pielii, cum ar fi acneea, apariția eczemelor sau a urticariei și dermatozei.

 Această plantă este adeseori folosită ca un depurativ, mai ales împotriva bolilor de piele și a reumatismului. Se fierbe, timp de 10-15 minute, 50-60 g de plantă uscată într-un litru de apă, se lasă la răcit și se consumă zilnic între mese, câte o cană din acest decoct.

3. Socul

 Această plantă medicinală are proprietăți de detoxifiere, în special la nivel plămânilor și al rinichilor. Pentru aceasta, se infuzează patru linguri de flori de soc într-un litru de apă fierbinte. Se lasă 7 minute să se infuzeze, se strecoară și se consumă între o jumătate de litru și un litru pe zi.

4. Fumărița

 Este o plantă depurativă care elimină substanțele toxice din organism și care ajută la slăbit. Infuzia se prepară în proporție de o lingură de plantă uscată la un litru de apă fierbinte. Se lasă să se infuzeze timp de 5-7 minute, se strecoară și se consumă câte două-trei cești pe zi.

5. Trei-frați-pătați

 În cazul problemelor cutanate, precum dermatite sau alergii este recomandat să se consume câte trei căni de infuzie de trei-frați-pătați pe zi, între mese. Infuzia se prepară din patru linguri de plantă la un litru de apă. Se lasă 5-7 minute să se infuzeze, se strecoară și se consumă îndulcită cu puțină miere.

 

      Recomandări pentru combaterea asteniei de primăvară

Post, exerciții fizice și odihnă

 De asemenea, postul bine realizat curăță și vitalizează organismul, datorită detoxifierii organice de care acesta are parte. Un post pe bază de lichide cu o durată de una sau două zile, urmat de două sau trei zile de fructe proaspete, este foarte recomandat pentru persoanele care se simt excesiv supraîncărcați.

 Persoanele care sunt subțiri sau care urmează regulat o dietă echilibrată nu au nevoie de un post atât de mult și va fi suficient să acorde prioritate legumelor crude (salate și fructe) pentru câteva zile. Pentru a ieși din situația asteniei de primăvară, este de asemenea important să vă odihniți suficient timp pentru a trezi corpul din letargia sa.

 Se recomandă, în acest sens, să faceți exerciții fizice în mod regulat, care tonifică corpul și contribuie la producerea de endorfine, numiți și "hormoni ai fericirii", deoarece ne oferă o senzație de bunăstare și de bună-dispoziție.

 Cu toate acestea, un exces de exerciții fizice, fie că este vorba de intensitatea sau de asiduitatea cu care sunt efectuate, va face este să crească senzația de oboseală și chiar să slăbească sistemul imunitar. De asemenea, este recomandat să căutați mediile naturale, să respirați aerul pur și să fiți cât mai mult în contact cu razele soarelui (este preferabil să nu purtați ochelari de soare). Acest lucru va stimula producerea de vitamina D, care scade în timpul iernii și favorizează astfel apariția asteniei.

Tratamente contra asteniei: hidroterapia și automasajul

 Unele practici ajută la tonifierea sistemului nervos și a celui circulator, ceea ce le face foarte indicate în timpul primăverii. Acestea vă permit să vă simțiți mai energizați pe măsură ce vă sporesc tonusul vital și de asemenea să reduceți disconforturile obișnuite cum ar fi picioarele obosite.

Apă rece la duș

 În general, este convenabil ca după efectuarea unui duș fierbinte să-l terminați cu apă rece, ceea ce va tonifia organismul. Dar există, de asemenea, o procedură hidroterapeutică simplă pentru recuperarea rapidă a forțelor organismului. Acesta constă în aplicarea unui jet de apă rece pe coapse timp de câteva zile. Această tehnică se bazează pe existența în acea zonă a corpului a unei rețele nervoase subcutanate care este în legătură cu glandele suprarenale. Stimularea acesteia va determina o creștere considerabilă a tonusului vital a corpului.

 Se procedează astfel:

 - Se înfășoară coapsele cu un prosop gros.

 - Așezați-vă pe marginea căzii sau pe un taburet special de baie, astfel încât apa, cât mai rece posibil, să cadă timp de cinci minute pe partea superioară a coapselor, cu ajutorul capului dușului sau cu un burete mare.

 - La final, trebuie să vă uscați și să frecați energic pielea cu o mănușă specială de baie.

Automasaj pentru picioarele obosite

 Unele persoane, după ce au petrecut prea mult timp în timpul iernii, fără să facă exerciții fizice, la debutul primăverii se pot confrunta cu o circulație venoasă slabă, un senzație de greutate în picioare, glezne și picioare umflate. Următorul auto-masaj, care poate fi efectuat cu ușurință dimineața și seara timp de 5 minute, poate fi foarte util:

 - Se prepară o cantitate mică de ulei de migdale, la care se adaugă câteva picături în părți egale de uleiuri esențiale de rozmarin și de lavandă.

 - Cu acest amestec se masează picioarele de la gleznă până la coapse. Se freacă bine timp de aproximativ 5 minute. Acesta este modul în care venele și arterele sunt tonifiate, lucru care descongestionează picioarele.

 Pentru a face sângele mai fluid, pentru a îmbunătăți circulația locală și pentru a preveni umflarea picioarelor să se umfle, această tehnică poate fi completată cu un remediu administrat în fiecare dimineață, timp de cincisprezece zile la rând. Acest remediu constă în consumul unei linguri de ulei de porumb presat la rece sau de floarea-soarelui cu suc proaspăt stors de lămâie. Uleiul de porumb și cel de floarea soarelui sunt bogate în vitamina E, care sunt benefice pentru circulație, iar lămâia ne oferă o cantitate mare de vitamina C, care întărește vasele de sânge.

Categorie: