10 beneficii pentru sănătate ale portocalelor

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?

10 beneficii pentru sănătate ale portocalelor Portocalele sunt un aliment dulce și delicios și sunt o opțiune excelentă pentru a fi incluse într-un mic dejun complet și sănătos. Portocalele nu sunt doar un fruct cu o aromă intensă și delicioasă, ci au de asemenea o mulțime de proprietăți foarte benefice pentru organismul nostru.

 Portocalele sunt bogate în vitaminele A, B și C, minerale precum calciu, magneziu, potasiu și fosfor, precum și în alte substanțe nutritive esențiale, cum ar fi fitochimice și flavonoide, cu efecte anti-inflamatorii și antioxidante deosebite. În plus, portocalele sunt și o sursă excelentă de fibre.

 A consuma unul sau două sucuri de portocale (sau câteva portocale întregi) în fiecare zi vă va oferi toate proprietățile și beneficiile sale. Cu toate acestea, consumul excesiv de portocale poate provoca cariile dinților sau deteriora smalțul dinților. Pe de altă parte, consumul abuziv de portocale poate provoca, de asemenea, flatulență și diaree, de aceea se recomandă consumarea acestor fructe cu moderație.

 Așa cum spuneam, portocalele conțin mulți nutrienți esențiali care sunt foarte benefici pentru sănătatea noastră în general. Mai jos veți găsi o listă cu principalele beneficii pe care ni le oferă portocalele. Iată care sunt acestea:

 1. Întăresc sistemul imunitar: vitamina C este esențială pentru buna funcționare a sistemului nostru imunitar. În plus, alte componente precum polifenoli, vitamina A, acid folic sau cupru contribuie, de asemenea, la stimularea și întărirea sistemului imunitar. Toți acești nutrienți promovează producția de globule albe din sânge, ceea ce înseamnă că organismul nostru va fi pregătit să lupte împotriva virusurilor, bacteriilor și a altor microorganisme care ne pot ataca sănătatea.

 2. Reduc colesterolul: portocalele conțin o fibră solubilă numită pectină, care este capabilă să capteze colesterolul acumulat în artere și să-l elimine din organism. În plus, au și alte componente, cum ar fi flavonele, care ajută, de asemenea, la reducerea colesterolului rău, crescând proporția de colesterol bun.

 3. Protejează inima: portocalele sunt bogate în antioxidanți, acid folic, potasiu și alți nutrienți esențiali pentru a păstra sănătatea inimii. În plus, prin reducerea nivelului de colesterol rău, așa cum am mai spus, vom reduce și tensiunea arterială și acest lucru va fi foarte benefic pentru inimă.

 4. Combat artrita reumatoidă: vitamina C este un excelent antioxidant și antiinflamator, care poate ajuta la reducerea umflarea articulațiilor și inflamației. Acest lucru va reduce riscul de a dezvolta artrita reumatoidă și va ameliora simptomele celor care suferă de această boală.

 5. Evită formarea pietrelor la rinichi: vitamina C din portocale neutralizează acizii din urină și previne cristalizarea acidului uric și a oxalatului de calciu. Acest lucru este foarte benefic atât pentru sănătatea generală a rinichilor noștri, cât și pentru prevenirea formării calculilor renali sau a pietrelor la rinichi.

 6. Ajută la pierderea în greutate: portocalele sunt un aliat excelent împotriva pierderii în greutate, deoarece sunt un aliment plin de nutrienți care nu conține grăsimi. Vitamina C pe care o conțin aceste fructe favorizează pierderea în greutate, iar conținutul ridicat de fibre ne ajută să menținem un stare de sațietate care ne va face să mâncăm mai puțin. Este indicat să consumăm portocale (sau suc de portocale) la micul dejun, la prânz sau la gustare și să nu le consumăm ca desert după prânz sau cină, deoarece am mânca prea mult zahăr pentru o singură masă și asta nu ne-ar ajuta la greutate. Pe de altă parte, este de asemenea important să clarificăm că sucul de portocale ambalat trebuie evitat cu orice preț, deoarece este plin de îndulcitori, zahăr rafinat și arome artificiale care nu sunt benefice pentru greutatea noastră și nici pentru sănătatea noastră în general.

 7. Au grijă de sănătatea ochilor: deși cea mai cunoscută vitamină din portocale este vitamina C, ele sunt, de asemenea, bogate în vitamina A, în special beta-caroten, compusul care le conferă culoarea lor caracteristică. Ca și alte fructe și legume roșii, portocalii și galbene, portocalele sunt excelente pentru îngrijirea sănătății ochilor noștri și pentru a preveni dezvoltarea bolilor cronice ale ochilor. În plus, antioxidanții săi sunt de asemenea foarte eficienți în prevenirea dezvoltării cataractei și degenerarea maculară cauzată de vârstă.

 8. Protejează pielea: vitamina C din portocale este excelentă pentru păstrarea unui ten curat și fără impurități. Această vitamină ne ajută să reparăm deteriorarea pielii cauzată de soare și poluarea mediului. Puteți să consumați portocale pur și simplu în fiecare zi sau le puteți aplica și sub formă de mască.

 9. Combat îmbătrânirea: vitamina C joacă un rol cheie în formarea colagenului, îmbunătățind astfel elasticitatea pielii și reducând ridurile. În plus, antioxidanții săi combate radicalii liberi, care sunt responsabili de îmbătrânirea celulelor. Acest lucru nu numai că întârzie îmbătrânirea pielii noastre, dar împiedică dezvoltarea bolilor cauzate de această degenerare celulară.

10. Previn cancerul: antioxidanții prezenți în portocale sunt, de asemenea, foarte benefici pentru prevenirea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul cavității bucale, de sâni, plămâni, piele, ficat, stomac și colon. În plus, s-a demonstrat că consumul de suc de portocale în primii doi ani de viață reduce riscul de a dezvolta leucemie la copii.

Sucul de portocale și vitaminele sale

 Mitul potrivit căruia sucul de portocale își pierde vitaminele este răspândit dacă nu îl consumăm proaspăt stors. Este foarte tipică imaginea acelei mame care își grăbește copiii să bea repede sucul, „înainte ca vitaminele să dispară”. Cu toate acestea, vitaminele durează în suc mult mai mult decât credem. Este adevărat că vitamina C se oxidează rapid dacă lăsăm sucul la temperatura camerei. Totuși, singurul lucru care se întâmplă este că acidul ascorbic al vitaminei C este transformat în acid dehidro-ascorbic, un alt tip de acid, dar care menține în continuare aceleași proprietăți ale vitaminei C.

 Pentru ca sucul de portocale să își piardă cu adevărat proprietățile, ar trebui să-l expunem la temperaturi extreme, cum ar fi încălzirea acestuia la 120º. S-a dovedit că, la temperatura camerei, sucul de portocale păstrează perfect vitamina C până la 12 ore. Desigur, este posibil ca gustul său, în timp, să devină mai amar. Pe de altă parte, s-a dovedit, de asemenea, că dacă păstrăm sucul la frigider, pierderile nutriționale sunt nesemnificative. Totuși, în același mod, aroma sa se va schimba în timp și s-ar putea să nu fie la fel de dulce și gustoasă.

 După cum ați văzut, portocalele ne oferă multe proprietăți și beneficii pentru sănătate. Așadar, este bine să începeți ziua cu un mic dejun complet, sănătos și echilibrat, inclusiv cu un pahar bun de suc de portocale proaspăt stors. Nu doar că astfel vă veți bucura de aroma sa incredibilă, dar vă va proteja corpul pentru a face față noii zile.