12 alimente care au grijă de sănătatea dinților

Alimentația afectează sănătatea dinților

 Periajul dinților după mese, folosirea aței dentare și alte practici de igienă orală sunt esențiale pentru prevenirea cariilor dentare și a altor boli care pot afecta cavitatea bucală. Dar alimentația poate juca, de asemenea, un rol important atunci când este vorba despre a avea un zâmbet frumos, iar în acest articol vă vom prezenta cele mai bune 12 alimente care favorizează sănătatea dinților dumneavoastră.

 Este adevărat că zahărul prezent în aceste dulciuri atât de populare printre copii este principalul inamic al sănătății dentare, în acest caz al celor mai mici, și poate fi cauza principală a apariției cariilor chiar și la cele mai fragede vârste.

 Dar zahărul nu este prezent doar în dulciuri, ci și în multe alimente procesate, băuturi carbogazoase și chiar în sosurile industriale, deși gustul unora dintre aceste produse este sărat.

 Dar vestea bună este că, la fel cum există alimentele dăunătoare pentru sănătatea dinților, există și alte alimente care sunt aliați buni pentru a vă menține dinții și gingiile într-o stare bună de sănătate. Alimentele care mențin sănătatea sănătății dinților sunt toate care au proprietatea de a neutraliza acizii, cele care conțin minerale și vitamine care repară smalțul și cele care stimulează producerea de salivă.

 Iată care sunt cele mai recomandate alimente pentru a avea grijă de sănătatea dinților:

1. Laptele

 Laptele este un produs de bază pe care nu trebuie să-l omiteți din dieta zilnică, deoarece vă oferă calciu, fosfor și vitamina D, ceea ce vă va ajuta să asimilați mai bine calciul și vă va favoriza fixarea acestuia în oase și în dinți.

 Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru a menține dinții sănătoși, ajutând la repararea smalțului dinților, precum și pentru a contribui la oase puternice.

2. Brânza

 Brânza este un alt aliment care favorizează sănătatea sănătății dinților, deoarece are un conținut ridicat de calciu, un conținut scăzut de zaharuri și conține cazeină, o proteină care întărește suprafața dinților, rezultatul fiind o dantură mai puternică.

 O opțiune bună este să mestecați o bucată de brânză la sfârșitul meselor, iar cu cât veți mesteca mai mult veți produce mai multă salivă și prin urmare veți crește nivelul ph-ului din cavitatea orală, reducând posibilitatea apariției cariilor.

3. Merele

 Consumul merelor, atâta timp cât le mâncați în întregime și cu tot cu coajă, este un gest care menține sănătatea gurii, deoarece acest lucru mărește producția de salivă în timpul mestecării și poate neutraliza acizii care pot genera apariția cariilor.

 Deși a mânca un măr nu înseamnă să vă spălați dinții, dacă nu aveți ocazia să faceți acest lucru după ce mâncați, poate fi o alternativă foarte benefică.

 Rețineți că, prin mușcarea și mestecarea unui măr, pe de o parte, puteți stimula circulația sângelui din gingii și, pe de altă parte, puteți elimina placa bacteriană și rămășițele de alimente care ar putea rămâne pe dantură după ce mâncați.

4. Iaurtul

 Iaurtul este o altă opțiune bogată în calciu și proteine, care vă va ajuta să vă mențineți dinții sănătoși și puternici. Iaurturile conțin probiotice benefice pentru sănătatea gingiilor și, la fel ca și brânza, sunt o sursă naturală de cazeină care contribuie la remineralizarea dinților. Desigur, dacă doriți să consumați mai mult iaurt în dieta zilnică, alegeți variantele fără zahăr și cu un conținut scăzut de grăsimi, pentru a nu dăuna sănătății dentare.

5. Nucile

 Nucile sunt un alt aliment care vă va ajuta să aveți grijă de dinți, deoarece conțin mulți nutrienți care sunt foarte buni aliați pentru buna sănătate dentară, cum ar fi acidul folic, fierul, tiamina, magneziu, niacina, vitamina E și vitamina B6, potasiu și zinc.

 Smalțul dinților, împreună cu oasele, sunt cele mai dure părți ale corpului uman, dar și cele mai fragile, deci aveți grijă să nu încercați să rupeți coaja nucilor sau a oricărui alt fruct uscat cu dinții. În plus, ar trebui să le mestecați cu atenție, în cazul în care există vreun fragment de coajă atașat la miez.

6. Migdalele

 Migdalele sunt fructe uscate care conțin mult calciu, astfel încât acestea pot deveni aliați excelenți pentru a vă ajuta să vă mențineți dinții sănătoși și fără probleme.
Migdalele sunt, de asemenea, o bună sursă de proteine și au niveluri scăzute de zahăr, deci este ideal să includeți în dieta dumneavoastră aproximativ 5 migdale pe zi pentru a vă menține dinții sănătoși și puternici. Este recomandat să optați pentru migdalele crude și fără sare, mai ales dacă aveți probleme de hipertensiune arterială.

7. Nucile de caju

 Și aici este vorba despre fructe uscate care sunt foarte sănătoase pentru sănătatea dumneavoastră și, în plus față de conținutul ridicat de minerale care este favorabil pentru dinți, mestecarea lentă a nucilor de caju vă va ajuta să creșteți producția de saliva, și, prin urmare, scade riscul de carii.

8. Ceaiul verde

 Ceaiul verde este un alt aliment care vă ajută să vă întăriți dinții, deoarece datorită bogăției sale de antioxidanți, cum sunt catechinele, vă va ajuta să luptați împotriva inflamației gingiilor.

 O cană de ceai verde de calitate este o sursă suficientă de antioxidanți care să aibă grijă de dinții dumneavoastră, dar nu abuzați și nu beți mai mult de 3 căni pe zi deoarece, datorită efectului său astringent, ar putea produce uscarea gurii sau alterarea albului natural al dinților.

9. Ciocolata neagră

 Ciocolata care are cel puțin 70% cacao conține tanini care ajută la prevenirea eroziunii smalțului dinților și antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii care îmbunătățesc sănătatea gingiilor și reduc simptomele gingivitei.

 Pe de altă parte, ciocolata neagră are o substanță numită teobromină, care vă va ajuta să vă întăriți smalțul dinților reducând sensibilitatea dinților. În plus, cacaua din ciocolata neagră vă va ajuta să reduceți formarea plăcii bacteriene, deci aveți deja câteva motive bune pentru a vă bucura de puțină ciocolată neagră zilnic și de a obține aceste beneficii pentru sănătatea dentară.

10. Apa

 Corpul uman are nevoie de aproximativ doi litri pe zi de apă pentru a funcționa corect, iar cantitatea de apă pe care o beți vă va ajuta cavitatea orală să fie bine lubrifiată deoarece influențează producția de saliva.

 Persoanele care produc o salivă prea groasă sau în cantitate prea mică deoarece au o gură uscată ar trebui să bea apă continuu în timpul zilei, astfel încât mucoasa orală să fie mai bine lubrifiată. În plus, apa conține minerale importante care ajută la remineralizarea dinților, ajutându-i să reziste mai bine atacurilor acizilor care pot cauza carii dentare.

11. Legumele

 Legumele cu frunze verzi sunt cele care au un conținut ridicat de calciu și vitamine B, cum ar fi acidul folic, care mențin o sănătate orală bună.

 Pe de altă parte, legumele portocalii, cum ar fi dovleacul ardeii și cartoful dulce, conțin beta-caroten, o substanță pe care corpul dumneavoastră o transformă în vitamina A, atât de necesară pentru menținerea sănătății mucoaselor.

 De fapt, există o mulțime de legume pe care le puteți consuma crude, cum ar fi țelina sau morcovii și care sunt de asemenea, foarte recomandate pentru a vă păstra dinții sănătoși, deoarece mestecarea acestora va genera o cantitate mare de salivă care combat acizii care cauzează cariile.

12. Guma de mestecat fără zahăr

 Guma de mestecat fără zahăr vă ajută să stimulați producția de salivă, astfel încât să vă păstrați departe de acizii care pot cauza carii dentare. De asemenea, când mestecați gumă fără zahăr, faceți un exercițiu foarte sănătos pentru a vă întări maxilarul și, prin urmare, circulația sanguină a gingiilor va fi îmbunătățită.

 Prin urmare, mestecarea unei gume fără zahăr după mese poate fi benefică, mai ales dacă nu aveți ocazia să vă spălați dinții așa cum doriți. Prevenirea poate fi cel mai bun medicament pentru zâmbetul dumneavoastră, iar consumul acestor alimente în mod regulat vă va ajuta dinții să fie mai puternici și cu un smalț mai bun.