Cele mai bune alimente pentru sezonul rece

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?

Cele mai bune alimente pentru sezonul rece Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, ploaie, umezeală, etc. care ne pot slăbi sistemul imunitar, însă dacă adoptăm unele obiceiuri sănătoase și avem grijă să avem o alimentație adecvată pentru sezonul rece, putem preveni cu succes infecțiile, răceala și gripa.

 Putem să ajutăm organismul să treacă cu bine de sezonul rece și să-l ferim de diverse virusuri și bacterii care slăbesc sistemul imunitar.

 În acest articol vom trece în revistă trei factori esențiali pentru a fi sănătoși în sezonul rece și anume: alimentația sănătoasă, odihna corespunzătoare și gestionarea stresului.

Care sunt cele mai recomandate alimente în sezonul rece?

 În mod indiscutabil, factorul cel mai important pentru ca organismul să fie sănătos și pe timpul iernii este o alimentație sănătoasă și adaptată la necesitățile sale.

 În sezonul rece, este indicat să avem o dietă bazată pe alimente proaspete, ecologice și de sezon. Fructele și legumele de iarnă sunt bogate în micronutrienți precum vitamine și minerale, care au o acțiune antioxidantă și efecte benefice asupra sistemului imunitar, crescând rezistența organismului.

 Includeți în dieta zilnică alimente naturale și proaspete și renunțați sau reduceți la minim consumul alimentelor procesate care conțin zahăr și făină rafinată, aditivi și conservanți, care slăbesc sistemul imunitar.

 De asemenea, pe lângă fructele și legumele de sezon se recomandă ca iarna să se consume în mod regulat și leguminoase (năut, linte, fasole, mazăre, etc.), fructe uscate (nuci, migdale, alune de pădure, fistic, caju, nuci de Brazilia, de macadamia, etc.) și semințe (de susan, floarea-soarelui, dovleac, cânepă și semințe de Chia).

 Toate aceste alimente sunt benefice pe timpul iernii deoarece, pe lângă faptul că ne oferă fibre, proteine vegetale, grăsimi sănătoase și carbohidrați, conțin de asemenea nutrienți care ne fortifică organismul, ca de exemplu vitaminele A sau betacarotenul, vitaminele din grupa B, vitamina C, D, E și minerale precum magneziu, zinc și seleniu.

 În sezonul rece se recomandă mâncărurile calde și pline de nutrienți precum:

 - Tocănițele de legume

 - Legumele la cuptor

 - Peștele la grătar sau la cuptor

 - Supele și ciorbele

 - Cremele și piureurile

 De asemenea, se recomandă să se folosească zilnic unele condimente care ajută la combaterea frigului și încălzesc corpul:

 - ghimbir

 - scorțișoară

 - oregano

 - cimbru

 - rozmarin

 Totodată, este important să se consume infuzii calde din plante, cel puțin 2-3 căni zilnic ca de exemplu, infuzia de lemn-dulce, rooibos, mentă, salvie, busuioc, ghimbir, soc, dar și ceaiul verde, ceaiul roșu, ceaiul negru și ceaiul alb.

 Sunt recomandate de asemenea sucurile preparate în casă din citrice care au conținut ridicat de vitamina C și care țin la distanță răcelile de sezon și gripa, dar și usturoiul și ceapa crude care previn și combat infecțiile și au un puternic efect antibiotic.

 Alte recomandări importante pentru sezonul rece:

Alungați stresul

 Dacă vă confruntați cu perioade dificile sau stresante sau dacă pur și simplu vă deprimă vremea întunecată de afară, încercați să gestionați stresul prin acțiuni plăcute și creative. Puteți să urmați cursuri dintr-un domeniu care vă atrage, să mergeți la înot, la sala de fitness, să vă întâlniți mai des cu prietenii, să mergeți la cinema, la teatru, să citiți, să ascultați o muzică relaxantă, etc.

 Este dovedit științific faptul că stresul menținut în mod constant slăbește sistemul imunitar, tocmai de aceea este important să știm să ne relaxăm, să gestionăm stresul și să-l reducem, pentru a ne bucura de o stare cât mai bună de sănătate.

Odihniți-vă corespunzător

 O odihnă bună care să includă suficiente ore de somn este un alt factor important pe care trebuie să-l luăm în considerare pentru a avea un sistem imunitar puternic.

 În timpul nopții organismul realizează o multitudine de funcții relaționate cu regenerarea oricărui tip de structuri și țesuturi care fac parte din organe, mușchi, oase, articulații, sistemul imunitar, etc. O odihnă necorespunzătoare poate conduce la unele tulburări și afecțiuni de sănătate deoarece poate altera aceste funcții atât de importante ale organismului.

 De asemenea, este bine să se ia în considerare faptul că consumul tutunului, al alcoolului și sedentarismul slăbesc sistemul imunitar, tocmai de aceea este bine să se renunțe la aceste obiceiuri atât de nocive.

Categorie: