4 sfaturi nutriționale pentru sezonul rece

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece

 Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriționale ale organismului variază, mai ales toamna și iarna. Descoperiți în acest articol 4 sfaturi nutriționale care vă vor ajuta să vă protejați în mod eficient de frig în sezonul rece.

 În sezonul rece este important să ne luăm măsurile necesare pentru a ne proteja de frig și de bolile specifice precum răceala și gripa, deoarece așa cum se afirmă “este mai bine să prevenim decât să vindecăm”.

1. Vitamina C întărește sistemul imunitar

 Știați că vitamina C se poate transforma în unul dintre cei mai puternici aliați naturali pentru întărirea sistemului imunitar? Vitamina C ne poate ajuta să fim mai puțin expuși la gripă și răceală, două afecțiuni care sunt comune pe timpul lunilor reci.

 Acest remediu este foarte bine de luat în considerare în cazul copiilor și al persoanelor în vârstă, două categorii de vârstă care sunt mai expuse la acest tip de boală. Din acest motiv, se recomandă ca consumul de vitamina C să crească în mod considerabil în timpul toamnei și al iernii. De exemplu, consumul zilnic al unui suc proaspăt stors de citrice sau al unui pahar cu apă caldă cu suc de lămâie sunt unele dintre cele mai bune metode naturale pentru întărirea sistemului imunitar.

 Vitamina C este necesară pentru ca organismul să aibă o stare bună de sănătate. Această vitamină este considerată chiar o “macro-vitamină”, deoarece chiar dacă nu este necesară în cantități mari pentru impulsionarea metabolismului energetic, este recomandată în dietă în cantități mult mai mari decât alte vitamine cunoscute sub denumirea de “micro-nutrienți”.

 Cele mai bune doze zilnice tipice pentru adulți variază între 500 și 10.000 mg (miligrame) sau mai mult, în funcție de nivelul de stres sau de afecțiunea diagnosticată.

2. Creșteți consumul de vitamina D

 De-a lungul primăverii și al verii, orele însorite pot fi zilnic în jur de 10. Însă odată cu apariția toamnei, soarele începe să apună la ora 6 după-masa, iar din această cauză nivelele de melanină scad în întregul organism.

 Însă prin creșterea cantității de vitamina D din corp, aceasta va determina producerea acestui component atât de necesar pentru ființele umane. De aceea se recomandă să ne expunem la soare, chiar și în zilele de toamnă sau iarnă, aproximativ 20 minute, deoarece lumina solară este una dintre principalele surse de vitamina D. Odată cu trecerea anilor, capacitatea corpului de a sintetiza această vitamină prin intermediul expunerii la soare scade în mod considerabil.

 Vitamina D, spre deosebire de exemplu de vitamina B1, este o vitamină liposolubilă, care este esențială pentru menținerea sănătății sistemului osos. Există de asemenea posibilitatea de a lua vitamina D de sub formă de supliment alimentar, sau prin consumul anumitor alimente precum fructele uscate, untul, ouăle, iaurtul, laptele, sardinele, tonul și ciupercile champignon.

3. Eliminați bacteriile consumând ceapă și usturoi

 Există unele legume care au proprietăți excepționale pentru sănătate, precum ceapa și usturoiul care ne pot ajuta în mod considerabil la combaterea oricărei răceli sau gripe. Aceasta se datorează faptului că aceste două alimente sunt foarte bogate în vitamine de tipul E, C și B care ajută la întărirea sistemului imunitar, mai ales dacă le consumăm zilnic.

 Usturoiul are de exemplu puternice proprietăți antiinflamatorii, ajutând la reducerea inflamației oricărui organ. Pe de altă parte, usturoiul curăță fosele nazale înfundate datorită efectului său expectorant.

 Pentru a ameliora simptomele de gripă și de răceală, supa de ceapă și usturoi este unul dintre remediile naturale cele mai nutritive, având beneficii excelente pentru sănătate. Ceapa și usturoiul sunt fără îndoială unele dintre cele mai bune ingrediente pentru a prepara diverse supe calde atunci când suntem răciți, datorită calităților lor antibiotice, antiinflamatorii și antibacteriene.

 Supa de ceapă și usturoi are de asemenea un efect expectorant, fiind foarte utilă în cazul bolilor respiratorii ca de exemplu bronșita, ajutând la eliminarea excesului de mucus din organism.

Cum se prepară supa de ceapă și de usturoi?

 Pentru a prepara această delicioasă supă cu efecte anti-răceală și anti-gripă sunt necesare următoarele ingrediente:

 - 3 cepe

 - 2 căței de usturoi

 - 1 morcov

 - 1 păstârnac mic

 - un litru de supă vegetală

 - un sfert de linguriță de muștar praf

 - 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

 - 1 frunză de dafin

 - un vârf de cuțit de piper proaspăt măcinat

 - sare de mare sau de Himalaya

 În primul rând se taie ceapa mărunt, se curăță usturoiul și se zdrobește. Se spală morcovul, se curăță și se taie rondele, la fel și păstârnacul.

Într-o oală se adaugă puțin ulei de măsline și se călesc ușor ceapa, usturoiul, morcovul și păstârnacul la foc mic. Se adaugă puțină sare, apoi se adaugă frunza de dafin, pulberea de muștar și supa vegetală. Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mic cu un capac timp de 20 minute. După aceea se scoate frunza de dafin și se servește fierbinte, condimentată cu sare și piper după gust.

4. Fierul combate frigul

 Fierul este de asemenea un component natural care întărește sistemul imunitar și care e poate ajuta la combaterea unor afecțiuni mai grave precum anemia.

 Totodată, fierul are un efect pozitiv asupra căilor respiratorii ajutându-ne să respirăm mai bine în cazul răcelilor sau gripei care se declanșează adeseori în sezonul rece. Fierul este fundamental pentru un bun randament fizic cât și mental, fiind în special important în cazul persoanelor tinere și al femeilor însărcinate.

 Luând în considerare faptul că fierul este esențial pentru organismul nostru, este important să adoptăm o dietă echilibrată bazată pe consumul alimentelor naturale și sănătoase.

 Pentru a vă ajuta să obțineți zilnic aportul de fier de care are nevoie organismul iată care sunt principalele alimente bogate în fier:

Alimente bogate în fier

 - Alimente de origine animală: carne roșie, ouă.

 - Alimente de origine vegetală: legumele verzi (precum broccoli, guliile, sparanghelul, anghinarea, ruccola, spanacul, etc.) și leguminoasele (precum lintea, năutul, fasolea și mazărea).

 - Cereale integrale: grâu, ovăz, hrișcă și orez.

 - Fructe uscate: nucile, migdalele și alunele de pădure.

 - Alte alimente precum ciocolata neagră de bună calitate.

 Pentru ca fierul să fie absorbit în mod eficient de către organism, se recomandă ca alimentele care conțin fier să fie consumate împreună cu alimentele bogate în vitamina C, care ajută și facilitează absorbția fierului.

Categorie: