6 motive pentru a consuma grapefruit

 

Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru

 Conform unui studiu publicat recent în revista Library of Medicine National Institutes of Health, efectul grapefruit-ului asupra sănătății noastre este atât de benefic, încât nutriționiștii ne recomandă să-l includem în dieta noastră zilnică. Pe lângă faptul că este sățios și ne ajută să slăbim, grapefruit-ul favorizează de asemenea, sinteza colagenului, de aceea este foarte recomandat pentru combaterea ridurilor premature și pentru menținerea aspectului sănătos al pielii.

 Vă oferim în continuare 6 motive întemeiate pentru a consuma cât mai frecvent grapefuit, fructul care are grijă atât de sănătate, dar și de aspectul nostru.

1.  susține sănătatea inimii

 Grapefruit-ul este o puternică combinație de nutrienți precum fibre, potasiu, licopen, vitamina C și colină. Toate aceste elemente favorizează menținerea echilibrului sănătății cardiovasculare și luptă contra aterosclerozei. Există mai multe varietăți de grapefruit, fie mai acide, fie mai dulci. Nutriționiștii recomandă consumul unei jumătăți de grapefruit la micul dejun pentru a susține sănătatea cardiacă.

 Conform unui studiu medical interesant, în cazul pacienților care aveau nivele crescute de colesterol și care au consumat o jumătate de grapefruit roșu proaspăt zilnic, nivelele de colesterol rău sau LDL s-au redus considerabil, iar nivelul de lipide din sânge a scăzut. Datorită aportului de potasiu pe care îl oferă fructul de grapefruit, se poate diminua de asemenea riscul de boli ischemice.

2. Grapefruit-ul ajută la pierderea kilogramelor nedorite

 Referitor la întrebarea dacă un consum regulat de grapefruit ne poate ajuta să pierdem kilogramele nedorite, răspunsul este da, însă cu condiția să se respecte și alte reguli ale unei vieți sănătoase.

 Grapefruit-ul facilitează pierderea în greutate doar atunci când avem o dietă variată și echilibrată și desigur, facem zilnic exerciții fizice. Acest fruct oferă o senzație de sațietate datorită conținutului său bogat în fibre. De asemenea, grapefruit-ul este sărac în calorii și are proprietăți diuretice și antiinflamatorii. Totodată, datorită potasiului pe care îl conține, grapefruit-ul ne oferă un plus de energie și ne ajută să eliminăm toxinele din corp. Vitamina C care se găsește din plin în acest fruct participă şi ea la eliminarea colesterolului rău şi la arderea grăsimilor din organism.

3. Grapefruit-ul favorizează sănătatea pielii

 Vitamina C din grapefruit ne ajută să combatem daunele cauzate de soare și de poluare pielii. În plus, Vitamina C este esenţială în producerea colagenului, proteina care ne menține pielea fină şi lipsită de riduri.

 Dacă ne vom obișnui să consumăm zilnic o jumătate de grapefruit proaspăt, vom ajuta organismul să sintetizeze colagenul și implicit, să prevină îmbătrânirea prematură și să îmbunătățească aspectul și textura pielii.

4. Grapefruit-ul este un aliment antidepresiv

 Grapefruitul este un fruct bogat în acid folic sau vitamina B9, care este esențial pentru distribuţia oxigenului către creier. Conform unor studii medicale recente, nivelul de acid folic este mai scăzut în cazul persoanelor care au frecvent stări depresive. De asemenea, grapefruitul este un ingredient cheie al producţiei de serotonină, care mai este sugestiv denumită și „hormonul fericirii”. Cercetătorii au descoperit că consumul chiar şi numai al unui singur grapefruit pe zi, poate aduce o stare de bună-dispoziție psihică imediată.

5. Fitonutrienții din grapefruit pot combate cancerul

 În general, toate citricele stimulează procesul de dezintoxicare a organismului de substanțele cancerigene, proces care este efectuat de către ficat. S-a demonstrat faptul că flavonoizii din pielița citricelor pătrund în celulele cancerigene, facilitează distrugerea lor prin procesul de apoptoză și reduc capacitatea acestora de a invada țesuturile din apropiere.

 Grapefruit-ul (precum toate citricele) conține limonoizi, care sunt substanțe fitochimice care ajută la prevenirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Varietățile de grapefruit cele mai puternice și mai bogate în fitonutrienți sunt grapefruitul roz și cel roșu, deoarece conțin mai mult licopen.

6. Grapefruit-ul combate formarea calculilor renali

 Grapefruitul este un fruct diuretic și depurativ prin excelență. Aproximativ 90% din conținutul acestui fruct este apă, ceea ce ajută la eliminarea surplusului de lichide din organism. De asemenea, consumul regulat de grapefruit, dar și de portocale sau de suc natural de mere ajută la reducerea riscului formării calculilor renali de oxalat de calciu.

 Conform unui studiu publicat în revista British Journal of Nutrition, dacă vom consuma dimineața o jumătate de grapefruit și un pahar cu suc natural de mere, acidul citric din acestea vor combate formarea calculilor renali.

Grapefruit la micul dejun: sugestii de consum

 Așa cum am menționat și la începutul acestui articol, micul dejun trebuie să fie întodeauna variat și echilibrat. Este important ca acesta să conțină fibre, vitamine, antioxidanți și proteine.

 Pentru a include grapefruit-ul în micul dejun, avem câteva opțiuni delicioase, cum ar fi:

 - O jumătate de grapefruit cu puțină scorțișoară și miere după gust.

 - O salată cu bucățele de grapefruit, mere și nuci.

 - Un bol cu miezul de la o jumătate de grapefruit, iaurt alb sărac în grăsimi și câteva migdale.

 - O cană cu felii de grapefruit, baby spanac și nuci.

 - Un pahar cu suc proaspăt stors de grapefruit.

 - O salată cu bucățele de grapefruit, ciocolată neagră fără zahăr și kiwi.

 Contraindicații pentru grapefruit: În cazul persoanelor care iau tratament pentru inimă, grapefruitul poate anula sau poate potența efectul acestora, de aceea nu se recomandă consumul de grapefruit în acest caz. De asemenea, persoanele care au hipertensiune arterială și se află sub tratament medicamentos nu ar trebui să consume grapefruit. Nici femeile care urmează un tratament hormonal nu ar trebui să consume grapefruit.