Ghid complet pentru slăbit (II)

 

Ghid complet pentru slăbit (II)

Ghid complet pentru slăbit (II) Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a corpului, este o modalitate de a combate stresul și toxinele care ne bombardează (printre altele). Conform unor studii științifice realizate recent, celulele de grăsime ale unei persoane de greutate medie sunt saturate cu toxine. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care este atât de dificil să se elimine grăsimea corporală doar prin focalizarea asupra activității fizice.

 Să vedem care sunt și celelalte recomandări pentru a slăbi în mod natural, în continuarea părții I a acestui articol:

6. Țineți post intermitent

 Studiile medicale au arătat că postul intermitent este una dintre cele mai eficiente metode pentru activarea metabolismului și arderea excesului de grăsime corporală. Conform specialiștilor, dacă recurgeți la această metodă nu puteți da greș, deoarece este o modalitate foarte sănătoasă de a ajunge la o greutate ideală, care se va menține pe termen lung.

 Corpul uman este programat pentru cicluri periodice de hrănire și de înfometare. Cum înfometarea nu prea își mai are rostul deoarece suntem bombardați în continuu de oferte alimentare, corpul nu mai face pauze de la digestie și astfel apar multe probleme. Atunci când postim, corpul reușește “să facă curățenie” și să restaureze astfel echilibrul natural care este atât de necesar pentru o bună stare de sănătate.

 Pe lângă faptul că este extrem de eficient pentru pierderea în greutate, postul intermitent oferă și alte beneficii sănătății noastre, dintre care se remarcă următoarele:

 - îmbunătățește sănătatea cardiovasculară;

 - reduce riscul apariției cancerului;

 - conferă longevitate;

 - normalizează sensibilitatea la insulină (este foarte bun pentru persoanele diabetice);

 - determină producerea hormonului de creștere (acesta este un hormon care printre alte beneficii ajută și la arderea grăsimilor corporale);

 - reduce stresul oxidativ.

 Postul intermitent este cea mai bună modalitate de a pierde surplusul de kilograme deoarece este o metodă simplă, sigură, eficientă și oferă multe alte beneficii importante pentru starea de sănătate.

Instrucțiuni specifice:

 Postul intermitent constă în a restrânge alimentația zilnică la o perioadă specifică de timp, de exemplu, 8 ore. Adică, toate alimentele pe care doriți să le consumați într-o zi trebuie să se încadreze în acest interval de 8 ore.

 Să spunem că doriți să începeți postul intermitent astăzi și ați luat cina cu o seară înainte la ora 20.00 p.m. Aceasta trebuie să fie ultima masă a zilei, iar în ziua următoare nu mâncați nimic până la ora 12:00 p.m, iar după 12:00 p.m. puteți consuma alimente cum faceți de obicei. Luați prânzul, o gustare și cina la ora 20.00. Urmând acest orar, veți posti efectiv timp de 16 ore. Această metodă specifică se numește “post intermitent“. Acesta este suficient pentru a activa toate beneficiile pe care le-am menționat anterior.

 Bineînţeles, se recomandă să se consume alimente cât mai naturale şi mai sănătoase în intervalul de opt ore când veţi putea mânca. Practic, toate alimentele care nu sunt procesate sau care conțin carbohidraţi simpli (făina rafinată, pâine, etc.) sunt bune pentru sănătate.

 O alternativă la postul intermitent şi care poate fi puţin mai dificilă pentru persoanele începătoare este postul pentru 24 ore. De exemplu, dacă aţi luat cina la ora 20.00 p.m, nu mâncaţi nimic (beţi doar 2-3 litri de apă plată) până în ziua următoare la aceeași oră. Dacă vă simţiţi bine cu acest post, puteţi să-l ţineţi de două ori pe săptămână şi veţi scădea în greutate într-un mod natural și sănătos.

 Observație: Este important să fiți constant/ă cu orarul sau cu zilele de post dacă decideți să urmați această metodă. Nerespectarea intervalelor de masă poate dezechilibra sistemul hormonal și de asemenea, poate influența starea de dispoziție.

7. Schimbați-vă alimentația

 Dacă aveți probleme cum ar fi supragreutatea corporală, cel mai probabil că dieta dumneavoastră nu este foarte sănătoasă. Următoarea metodă pentru a scădea în greutate o cunoaștem cu toții și se bazează pe îmbunătățirea alimentației.

 Un aliment comercial “sărac în grăsimi” nu este sănătos deoarece este un aliment procesat și ambalat; tocmai de aceea multe persoane care consumă acest gen de mâncare (săracă în grăsimi și calorii, fără zahăr, etc.) nu au rezultate eficiente, deoarece acest tip de alimente sunt sărace în nutrienți. Optați în schimb pentru alimente naturale, integrale, proaspete și gătiți cât mai mult acasă cu ingrediente sănătoase.

 Renunțați la cerealele procesate pentru micul dejun pentru că sunt pline de zahăr și de organisme modificate genetic și la toate produsele care au coloranți, stabilizatori de gust și zahăr, la băuturile carbogazoase din comerț. De asemenea, alegeți ciocolata cu cel puțin 70% cacao, deoarece în celelalte tipuri de ciocolată ingredientul principal este zahărul, care este foarte dăunător pentru sănătate și determină creșterea în greutate. În schimb, ciocolata naturală și pură, fără adaosuri de arome, lapte și zahăr combate în mod natural surplusul de kilograme și este recomandată și persoanelor cu diabet.

 Ca și concluzie, îmbunătățirea stării de sănătate presupune o dietă echilibrată, bogată în crudități și săracă în grăsimi și renunțarea la o viață sedentară.

Instrucțiuni specifice:

 Evitați toate alimentele procesate și toate alimentele “sărace în grăsimi”. Evitați toate alimentele care menționează pe etichetă “zero calorii” sau care conțin îndulcitori artificiali, optați în schimb pentru alimentele sănătoase și nutritive. Evitați mâncarea de tip fast-food sau junk-food deoarece accelerează creșterea în greutate. Evitați toate sucurile procesate, alegeți în schimb să consumați sucuri de legume și fructe proaspete, preparate în casă și infuzii din plante medicinale.

 Alimentele integrale sunt sursa vieții și furnizează energia de care corpul nostru are nevoie pentru a putea funcționa în mod adecvat. Acesta sunt baza sistemului osos, a pielii și organelor, dar și a stărilor noastre de dispoziție și a gândurilor noastre. Să nu uităm că suntem ceea ce mâncăm!

Recomandări referitoare la pierderea kilogramelor în exces

 Dacă ați reușit să pierdeți surplusul de kilograme și doriți doar să accelerați și mai mult procesul de slăbire, următoarele sugestii vă pot ajuta în acest sens:

 

Atenție la combinarea alimentelor! (trofologia)

 Nutriționiștii afirmă că ființa umană se hrănește de fapt cu ceea ce digeră și nu cu ceea ce mănâncă. Trofologia este știința care ne învață cum să menținem sau să restabilim starea de sănătate prin intermediul unei alimentații adecvate necesităților corpului nostru. A ști cum să ne alimentăm este o condiție indispensabilă pentru a ne păstra o stare optimă de sănătate.

 Combinarea corectă a alimentelor bazată pe trofologie determină o mai bună absorbție a nutrienților pe care acestea le conțin. Aceasta înseamnă să resimțim o stare de sațietate pentru mai mult timp, mai puține pofte culinare, iar necesitatea de a mânca între mese se reduce de asemenea.

 Adoptarea unei alimentații naturale este o metodă sigură pentru a evita apariția bolilor și a tulburărilor de sănătate și pentru menținerea unei bune funcționări a organelor. Totodată, combinarea adecvată a alimentelor are ca rezultat un sânge pur, țesuturi și organe sănătoase, în timp ce alimentația dezechilibrată impurifică sângele și alterează funcțiile organice.

 Sănătatea corpului uman este în strânsă legătură cu alimentele pe care le consumăm. Astfel, un sânge hrănit cu fructe crude va fi mai fluid, vitalizat și alcalin, lipsit de materii acide, deoarece chiar și fructele acide au o reacție alcalină în sânge. În schimb, acizii care provin din fermentațiile din intestine sunt cele care acidifică sângele, irită, inflamează și congestionează țesuturile și organele din corp, producând tulburări catalogate cu diverse nume cu care se clasifică simptomele sau diversele manifestări ale singurei boli care există: impurificarea sângelui.

 Digerarea alimentelor înseamnă formarea sângelui, iar digestia normală este o sursă de sânge pur, iar digestia anormală cauzează sângele impur. Majoritatea durerilor și afecțiunilor de sănătate își au originea la nivel intestinal, pentru că nu există niciodată o persoană bolnavă care să aibă o digestie bună.

 

Combinarea corectă a alimentelor

Alimente care se pot combina:

 - Fructe uscate și miere: cu fructe proaspete dulci

 - Lapte, brânză și ouă: cu cereale, fecule și legume

 - Cereale: grâu, porumb, orez, orz, ovăz, secară, quinoa, etc.: cu legume, rădăcini, fructe dulci sau oleaginoase

 - Fecule sau tuberculi făinoși: cu legume și suc de struguri

 - Leguminoase: cu legume și unt

 - Pâine, brânză, gălbenușuri de ou și smântână: cu fructe proaspete, dulci sau din compot

 - Legume, rădăcinoase și roșii: cu uleiuri, fructe oleaginoase și ouă

 - Fructe dulci: cu gălbenuș de ou și pâine

 - Uleiuri și fructe oleaginoase: cu roșii, dovlecei, vinete și salate

 - Uleiuri, legume și rădăcinoase: cu ouă, cartofi, cereale și leguminoase

 - Banane și fructe făinoase: cu lapte, ouă și fructe dulci

 - Verdețuri (salată verde, tije de țelină, cicoare, ruccola, valeriană, spanac, etc.): cu cereale sau cartofi

 - Nuci și măsline: cu cereale și legume

 - Brânză proaspătă: cu cereale, pâine sau cartofi

 - Mazăre, fasole, linte, năut, etc: cu verdețuri

 - Cereale (grâu, porumb, orez, ovăz, etc.): cu fructe uscate dulci

 - Ouă gătite: cu orice tip de legume

 - Pâine integrală: cu fructe dulci, verdețuri, lapte, unt, miere, ouă, uleiuri

Alimente care nu este indicat să se combine:

 - Lapte, brânză și ouă: cu miere, fructe proaspete sau uscate

 - Cereale și leguminoase: cu castane sau banane

 - Cereale (grâu, porumb, orez, ovăz, etc.): cu cartofi, tăieței, aluaturi

 - Cereale și fecule: cu fructe acide

 - Fructe oleaginoase și uleiuri: cu fructe dulci, miere și zahăr

 - Crustacee, carne, pește și pasăre: cu fructe proaspete și dulci

 - Vinuri și sare: cu pepene roșu și lapte

 - Lămâi, alte fructe acide și oțeturi: cu roșii, lapte, castane, banane, cereale, fecule și leguminoase

 - Lapte, brânză și ouă: cu salate crude, verdețuri, roșii sau fructe suculente

 - Ouă: cu brânză sau lapte

 - Fructe: cu legume

 - Miere sau zahăr: cu legume

 - Măsline sau nuci: cu miere, zahăr sau fructe dulci

 Pentru a evita inconvenientele unor combinații alimentare proaste, cea mai bună regulă este aceea de a simplifica fiecare masă la unul sau două produse, variindu-le în fiecare zi, pentru a oferi organismului diverșii nutrienți de care are nevoie și care sunt zaharuri, albumină (puțină în cazul adulților), hidrați de carbon și săruri minerale.

 Cantitatea este un alt factor care intervine în procesul digestiei, regula generală fiind aceea de a nu mânca dacă nu simțim senzația de foame. De asemenea, este important să nu facem excese deoarece ne alimentăm de fapt cu ceea ce corpul asimilează și nu cu ceea ce introducem în exces.

 O altă condiție esențială a unei bune digestii este o atmosferă plăcută și liniștită atunci când luăm masa, de aceea se recomandă să evităm preocupările inutile înainte, în timpul și imediat după servirea mesei.

 

Verificați-vă sănătatea tiroidei!

 Tiroida este responsabilă de reglarea temperaturii corpului, ea este cea care decide dacă organismul va arde sau va păstra rezervele de grăsime și joacă un rol foarte important în controlul metabolismului. Dacă tiroida este dezechilibrată, în unele cazuri poate fi foarte dificil sau chiar imposibil să se scadă în greutate. Unele persoane, când au probleme cu tiroida, iau în greutate chiar dacă mănâncă foarte puțin și realizează exerciții fizice în mod regulat. Persoanele care au probleme cu tiroida sunt fie foarte slabe, fie foarte grase.

 Este important să vă verificați nivelele hormonilor T3 și T4 și să le echilibrați în mod adecvat dacă sunt dezechilibrate. Uleiul de cocos pe care l-am recomandat în partea 1 a acestui articol este foarte bun pentru problemele cu tiroida în general deoarece are capacitatea de a accelera metabolismul și de a stimula producerea hormonilor tiroidieni. De asemenea, alimentele bogate în iod sunt foarte eficiente contra hipotiroidismului. Consumul alimentelor bogate în iod contribuie la controlul anxietății și a tulburărilor digestive precum inflamația și indigestia. Hipotiroidismul este relaționat cu o alimentație dezechilibrată, cu expunerea la toxine, stresul cronic și unele obiceiuri nesănătoase care afectează în general starea de sănătate (consumul de alcool, tutun și sedentarismul). Alimente bogate în iod sunt următoarele: algele marine, coacăzele, căpșunile, iaurtul, fasolea albă, cartofii și sarea de Himalaya.

 În orice caz, dacă aveți probleme cu tiroida, în primul rând focalizați-vă pe rezolvarea acestora, iar apoi puteți lua în considerare pierderea în greutate (dacă e cazul).

 

Practicați exerciții fizice în mod regulat!

 Exercițiile fizice sunt fundamentale nu doar pentru a elimina kilogramele de prisos, ci și pentru a ne bucura de o stare optimă de sănătate. Exercițiile fizice ajută la arderea caloriilor consumate și de asemenea a grăsimilor, ne mențin într-o formă bună și sunt utile pentru reducerea surplusului de kilograme, a tensiunii arteriale ridicate și a nivelelor crescute de colesterol și trigliceride. Recomandarea specialiștilor este aceea de a realiza exerciții fizice zilnic, timp de cel puțin 30 minute.

 În acest sens, specialiștii în sănătate, nutriție și dietetică recomandă călduros mersul pe jos pentru a slăbi, în special deoarece este vorba de o acțiune simplă pe care o putem realiza practic în orice moment.

 A merge pe jos zilnic timp de 25 minute ne poate ajuta să scăpăm de aproximativ 5 kilograme pe an, contribuind la o mai bună sănătate cardiovasculară, având în același timp și importante beneficii psihice, datorită secretării de endorfine (denumite și „moleculele fericirii”).

 

Nu consumați lichide în timp ce mâncați!

 Consumul lichidelor în timpul mesei poate încetini și prejudicia procesul normal de digestie, deoarece diluează sucurile gastrice, iar dacă beți lichide imediat după masă, problema persistă. Această practică nesănătoasă poate adăuga câteva ore la procesul de digestie, ceea ce poate determina ca anumite alimente să fermenteze în stomac.

 Modalitatea ideală este de a consuma lichidele cu 20 sau 30 minute înainte de masă sau la o oră sau două după masă.

 Această practică este foarte importantă pentru persoanele care au probleme digestive de orice tip și pentru cele care doresc să scape de un abdomen proeminent.

 

Controlați episoadele de anxietate!

 Înainte de a începe o dietă trebuie să luăm în considerare faptul că nu este posibil și nici sănătos să pierdem kilogramele nedorite într-un timp scurt.

 În plus, dacă pierdem în greutate într-o perioadă de timp scurtă, nu doar că vom avea o predispoziție mai mare să suferim de anumite tulburări și afecțiuni cum este și cazul ficatului gras, ci totodată va crește și riscul binecunoscutului efect yo-yo.

 Pentru a controla anxietatea ne pot fi utile practicarea exercițiilor fizice regulate (cum sunt alergatul, înotul sau mersul pe jos), precum și unele tehnici de meditație și de relaxare pe care le putem realiza acasă.

 

Eliminați cosmeticele care conțin toxine!

 Se poate spune că produsele cosmetice convenționale sunt un adevărat cocktail de substanțe chimice nocive pentru sănătate. Aveți în vedere faptul că o modalitate prin care organismul nostru gestionează aceste toxine este prin depozitarea acestora în țesuturile grase, ceea ce face mai dificilă pierderea în greutate.

 Recomandarea este de elimina acele cosmetice și produse personale de îngrijire care conțin ingrediente nocive și de a căuta alternative naturale în locul acestora.