Ovăzul și beneficiile sale

 

Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele

 Ovăzul și beneficiile sale Puține alimente sunt atât de sănătoase precum ovăzul. Studiile realizate până în prezent despre această cereală au indicat faptul că ovăzul este un excelent regulator metabolic, purifică organismul, dar în același timp acoperă diversele carențe. În plus, ovăzul protejează sănătatea inimii, a intestinelor, iar un aspect deloc de neglijat este acela că ne ajută să pierdem în greutate.

 FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite)  afirmă că ovăzul este unul dintre alimentele cele mai sănătoase, o adevărată sursă de energie și vitalitate pe care ar trebui să-l includem în dieta noastră zilnică. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pe care ni le oferă ovăzul și modalități de a-l include în dieta noastră:

               Beneficiile ovăzului pentru sănătate

Ovăzul reduce colesterolul și protejează inima

 De exemplu, o infuzie de ovăz consumată pe stomacul gol scade nivelele de colesterol. Ovăzul este bogat în omega 6 și acid linoleic, care sunt așa-numitele grăsimi bune, fiind capabile să reducă colesterolul rău și să protejeze sănătatea inimii.

Ovăzul este sărac în calorii

 Ovăzul are puține calorii, însă este foarte sățios. În plus, ovăzul conține fibre, vitamine, minerale, oligoelemente și fibre. Ovăzul este fără îndoială un superaliment.

Ovăzul este depurativ

 Ovăzul conține aminoacizi care determină producerea lecitinei în ficat, care este necesară pentru detoxifierea organismului. Consumul de ovăz ne ajută să ne menținem arterele curate, eliminând prin intermediul fibrelor pe care le conține, depozitele de grăsimi care se formează pe acestea.

Ovăzul ajută la controlul zahărului din sânge

 Ovăzul este foarte recomandat persoanelor diabetice. Fibrele solubile din ovăz îmbunătățesc digestia amidonului și mențin stabile nivelele glicemiei, ceea ce face din ovăz un aliat minunat pentru aceste cazuri.

Ovăzul îmbunătățește digestia

 Ovăzul reduce acizii biliari, facilitând tranzitul intestinal, ajutând astfel la evitarea constipației. Totodată, carbohidrații din ovăz sunt cu absorbție lentă, ceea ce ne oferă o senzație de sațietate perfectă care ne ajută să pierdem kilogramele în plus și să nu simțim nevoia să mâncăm între mese sau să mâncăm în exces.

Ovăzul este anticancerigen

 S-au efectuat multe studii despre proprietățile anticancerigene ale ovăzului, cercetătorii descoperind că anumite substanțe fitochimice din ovăz sunt cele care ne pot ajuta să ne protejăm de apariția cancerului. Această concluzie medicală este încă o recomandare importantă pentru a include cât mai des ovăzul în alimentația noastră.

Cum se prepară apa de ovăz?

 - Pentru a prepara apa de ovăz, aveți nevoie de o cană de fulgi de ovăz, un vârf de cuțit de scorțișoară și doi litri de apă.

 - Adăugați în blender ovăzul și un pahar de apă și procesați până obțineți un amestec omogen. Apoi puteți include și restul de apă, scorțișoara și un îndulcitor natural la alegere, fie două lingurițe de miere, extract de stevia sau de agave. Păstrați apa de ovăz la frigider. Beți la micul dejun un pahar, apoi între mese câte un pahar. Apa de ovăz este o băutură foarte nutritivă și sățioasă.

Cum ne ajută apa de ovăz să pierdem în greutate?

 - Apa de ovăz consumată pe stomacul gol ne ajută să pierdem în greutate datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale, fibre și oligoelemente care ne oferă o senzație de sațietate. Astfel nu vom mai simți nevoia să mâncăm între mese și nici să consumăm cantități mari de mâncare.

 - Apa de ovăz oferă organismului proprietățile sale benefice în timp ce, treptat, ne ajută și să pierdem în greutate.

 - Apa de ovăz elimină toate toxinele pe care corpul le generează și le depozitează.

 - Apa de ovăz este diuretică, împiedică retenția de lichide în corp și ne ajută să ne simțim mai bine.

Exemplu de o zi de dietă cu apă de ovăz:

 - Micul dejun: un pahar de apă de ovăz, un măr și o infuzie de plante.

 - Prânz: un pahar de apă de ovăz ca băutură. Salată de spanac, cu sparanghel și un piept de pui sau curcan.

 - Între mese: un ceai verde și un măr copt cu scorțișoară.

 - Cină: un pahar de apă de ovăz. Vinete la cuptor și câteva rondele de sfeclă roșie stropite cu puțină lămâie.

 Așa cum puteți observa, cel mai important este să vă începeți ziua cu un pahar de apă de ovăz și să o includeți ca băutură și între mese, care trebuie să fie întotdeauna echilibrate și fără excese. Dacă veți consuma în acest mod apa de ovăz timp de o lună, veți scăpa de surplusul de kilograme. Mai ales pe perioada sărbătorilor de iarnă este recomandat să beți apă de ovăz, care vă va ajuta să eliminați în mod eficient toxinele in organism.