5 alimente care întăresc sistemul imunitar

 

Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație

5 alimente care întăresc sistemul imunitar Se spune că suntem ceea ce mâncăm, tocmai de aceea, este cel mai bine să-i oferim corpului nostru alimente cât mai sănătoase și mai naturale care să îl ajute să fie puternic și să se protejeze de diverse probleme de sănătate care ar putea apărea. Este esențial să adăugăm în dieta noastră unele alimente de bază care să ne ajute să avem un sistem imunitar capabil să facă față tulburărilor de sănătate.

 De exemplu, datorită conținutului lor bogat de betacaroten, morcovii ne ajută să ne întărim sistemul natural de apărare și să luptăm contra radicalilor liberi și de asemenea, reduc probabilitatea de a ne confrunta cu probleme coronariene.

 Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corpul îl folosește pentru a combate cauzele problemelor de sănătate, precum bacterii sau virusuri, precum și pentru a vindeca bolile sau tulburările de sănătate. Iată în acest articol 5 alimente foarte ușor de procurat și care ne sunt de un real ajutor pentru a ne întări sistemul imunitar. Consumate cu regularitate, aceste alimente pot face minuni pentru sănătatea noastră.

1. Usturoiul

 Usturoiul conține alicină, care este un compus foarte eficient pentru întărirea sistemului imunitar și care ne protejează de diverse infecții și bacterii. Cercetătorii au descoperit că 1 mg de alicină are puterea a 15 unități standard de penicilină. Usturoiul conține peste 200 de tipuri de ingrediente biologic-active, precum şi vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime și este o sursă bună de seleniu și minerale.

 Oamenii de știință britanici au efectuat un experiment pe 146 de persoane, iar jumătate dintre aceștia au primit extract de usturoi, iar cealaltă jumătate a primit un placebo. După un an de experiment, s-a constatat că persoanele care primiseră extractul de usturoi au avut de două ori mai puține probabilități de a se îmbolnăvi de gripă decât cei care luaseră remediul placebo.

 Usturoiul poate fi folosit pentru tratarea infecțiilor gâtului și intestinale și pentru cicatrizarea tăieturilor, însă este eficient și pentru eliminarea grăsimilor, precum lămâia. Usturoiul este totodată un remediu foarte bun pentru tratarea pe cale naturală a hipertensiunii arteriale și a problemelor cardiovasculare în general.

 În plus, usturoiul este un foarte bun depurativ și îmbunătățește funcționarea ficatului și a rinichilor. Pentru a beneficia de toate proprietățile excepțional ale usturoiul, acesta trebuie consumat crud, zdrobit în prealabil, pentru a elibera alicina.

2. Morcovii

 Morcovii fac parte din familia betacarotenilor, care ne ajută prin creșterea numărului de celule capabile să lupte contra infecțiilor și sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la eliminarea radicalilor liberi. În plus, betacarotenul este cunoscut că reduce probabilitățile de a suferi de probleme cardiace.

 O jumătate de cană de morcovi cruzi furnizează de patru ori mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de vitamina A și în plus, conține cantități semnificative de fibre (necesare pentru un bun tranzit intestinal și prevenirea problemelor digestive), vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, mangan, fier, potasiu și cupru. Tocmai de aceea morcovii sunt considerați o adevărată comoară pentru sănătatea noastră.

 Una dintre modalitățile cele mai recomandate de consum este sucul de morcov proaspăt preparat, care păstrează intactă toată gama de vitamine şi săruri minerale pe care această legumă le conţine. Astfel, în cura cu suc de morcovi, se pot bea 200 ml de suc zilnic, dimineața, înainte de masă, timp de trei săptămâni, cu pauză de o săptămână.

3. Pepenele roșu

 Pe lângă faptul că este un fruct foarte bogat în apă, pepenele roșu ne furnizează cantități mari de glutation și de licopen care sunt foarte benefice pentru sistemul imunitar. Glucationul este un antioxidant care ne ajută să combatem infecțiile, iar la rândul său, licopenul bioactiv este util în lupta contra bolilor cardiace și a anumitor tipuri de cancer și previne degenerarea maculară și orbirea.

4. Ciupercile

 Ciupercile sunt un aliment important pentru întărirea sistemului imunitar. Unele studii medicale recente au demonstrat că ciupercile cresc producerea globulelor albe, cele care combat bolile și infecțiile. Ciupercile champignon (Agaricus bisporus), care sunt unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile, oferă semnificative beneficii sănătății noastre. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că doar câteva ciuperci champignon au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine (un puternic antioxidant), decât germenii de grâu și de patru ori mai mult decât ficatul de pui.

 Datorită faptului că există o mare varietate de ciuperci, acestea se pot prepara în diverse moduri și pot fi adăugate în salate, în sosuri, în supe, tocănițe, etc.

5. Iaurtul

 Iaurtul este unul din alimentele esențiale dintr-o dietă sănătoasă, iar sistemul imunitar beneficiază din plin dacă îl consumăm în mod regulat. Este important să amintim aici că iaurtul este un probiotic natural, carea ajută la proliferarea bacteriilor benefice de care are nevoie corpul nostru pentru a se bucura de o stare de sănătate optimă. În plus, unele studii medicale au demonstrat că acele persoane care au suficiente probiotice în corp, își reduc până la jumătate perioada de îmbolnăvire și convalescență în cazul gripei și a răcelii.

Categorie: