10 alimente bogate în Omega 3

 

Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3

10 alimente bogate în Omega 3 Importanța acordată acizilor grași Omega 3 este viabilă din multe motive, dintre care cel mai important este că acest tip de grăsimi constituie un nutrient esențial pentru organism. Acizii grași de tip Omega 3 se pot obține doar prin intermediul alimentației, deoarece organismul uman nu are capacitatea de a-i sintetiza din alte alimente ingerate.

 În categoria acizilor grași Omega 3 se disting trei tipuri, respectiv ALA (acidul linolenic), DHA (acidul dicosahexaenoic) și EPA (acidul ecosapentanoic). Toți aceștia contribuie în primul rând la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. În prezent, există numeroase studii medicale care indică faptul că populațiile care consumă cantitățile adecvate de acizi grași omega 3 au un risc de opt ori mai mic de a suferi de vreo boală coronariană.

Beneficiile psiho-fiziologice ale acizilor grași omega 3

 Dintre beneficiile pentru sănătate ale acizilor grași omega 3 se pot menționa următoarele: prevenirea anumitor boli, stimularea funcției cognitive și inclusiv pierderea kilogramelor în plus și menținerea unei greutăți corporale echilibrate.

 În prezent, acest tip de acizi este consumat și ca supliment nutrițional, sub formă de capsule cu ulei de pește, care totuși, conform Universității din Maryland (Statele Unite) nu sunt recomandate copiilor. Cel mai bine este să se consulte un medic specialist care să evalueze starea de sănătate individuală înainte de a se administra aceste capsule cu ulei de pește.

 

Patologii psiho-fiziologice în care se recomandă acizii grași de tip omega 3:

 1. Depresie. În cazul persoanelor care suferă de stări depresive sau alte tulburări mentale, cum sunt schizofrenia și tulburarea bipolară, s-au observat în urma consumului acizilor grași omega 3, o reducere a simptomelor și a numărului de episoade depresive, ostilitate și manie, conform studiilor realizate în cadrul Centrului Medical al Universității din Maryland.

 2. Artrită. Mai multe studii clinice au indicat că utilizarea suplimentelor cu acizi grași omega 3 acționează favorabil contra artritei, o boală cronică inflamatorie, reducând astfel sensibilitatea la nivelul articulațiilor și rigiditatea matinală. Cel mai bun rezultat s-a observat prin reducerea consumului medicamentelor necesare pentru tratarea acestei afecțiuni inflamatorii dureroase care afectează articulațiile, în principal la vârsta a treia.

 3. Boli cardiace. S-a demonstrat de asemenea că acizii de tip omega 3 ajută la prevenirea și tratarea bolilor cardiace, în cazul cărora se recomandă o dietă scăzută în grăsimi saturate, însă se permite consumul grăsimilor sănătoase cum sunt grăsimile mono-nesaturate și cele poli-nesaturate (omega 3). În plus, DHA (acidul docosahexaenoic) și EPA (acidul eicosapentaenoic) din uleiul de pește pot reduce în mod natural factorii de risc cardiac, cum sunt colesterolul ridicat și hipertensiunea.

 

Principalele alimente care conțin acizi grași Omega 3

 Alimentele de origine animală cele mai bogate în omega 3 sunt peștii precum sardinele, somonul, tonul, păstrăvul, scrumbiile, limba-de-mare și heringii, care au un conținut ridicat de acizi grași.

 De asemenea, acizii grași de tip omega 3 sunt prezenți și în alimentele de origine vegetală, în principal în uleiul de in, uleiul de soia, uleiul de germeni de grâu, uleiul de alune de pădure și în unele fructe uscate cum sunt nucile, migdalele, arahidele, fisticul, etc.

 Alte alimente care conțin acizi grași de tip Omega 3 sunt:

  - Soia

 - Spanacul

 - Căpșunii

 - Castraveții

 - Salata verde

 - Varza

 - Algele marine

 - Semințele de in

 - Semințele de dovleac

 Dat fiind faptul că în prezent populația globală nu consumă în mod regulat acest tip de alimente, omega 3 este adăugat în mod artificial în diverse produse dietetice, cum este laptele și diverse produse lactate. Totuși, este important să se știe că laptele în sine nu este un aliment bogat în omega 3 și că acizii grași de cea mai bună calitate sunt aceia care se consumă în mod natural din diverse alimente.

 Nu se recomandă să se abuzeze de alimentele bogate în acizii grași omega 3, deoarece aceștia trebuie să fie într-un procentaj echilibrat în comparație cu alți nutrienți, de exemplu, nu este necesar să se consume zilnic pește, ci doar de două, maxim trei ori pe săptămână.

 Există de asemenea suplimente nutriționale pe bază de concentrate de omega 3 și de alți acizi grași precum omega 6 sau omega 9, cu toate că niciun supliment nutrițional nu ar trebui să înlocuiască o dietă echilibrată.