Ciocolata neagră potențează funcțiile cognitive

 

Ciocolata pură este un superaliment

Ciocolata neagră potențiază funcțiile cognitive Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al unei cantități minime de ciocolată de bună calitate poate îmbunătăți conectivitatea cerebrală. Nutriționiștii afirmă că ciocolata neagră este cea mai bună pentru sănătatea noastră, deoarece boabele de cacao conțin cea mai mare concentrație de antioxidanți din lume. Dintre acești antioxidanți menționăm polifenolii, catechinele și epicatechinele. Raportat la aceeași greutate, ciocolata neagră conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu, afinele, rodiile și fructele goji.

 Conform celebrului nutriționist american David Wolfe, care a studiat îndeaproape efectele benefice ale ciocolatei pure asupra organismului uman, aceasta poate fi clasată pe locul întâi în topul superalimentelor. Iată ce afirmă David Wolfe referitor la acest subiect: „Toate varietățile de ciocolată sunt preparate din boabe de cacao sunt preparate din boabe de cacao. Astfel, aceste boabe reprezintă ciocolată în stare pură. Întreaga valoare antioxidantă a ciocolatei, beneficiile generate de mineralele pe care le conține, proprietățile sale de regenerare a transmițătorilor neuronali și celelalte calități ale sale care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate se regăsesc integral în boabele de cacao. ”

 Conform unui studiu realizat recent în cadrul Centrului de Cercetare și Fiziologie Nutrițională de la Universitatea de Sud din Australia, dacă obișnuim să consumăm ciocolată de calitate cel puțin o dată pe săptămână, în mod regulat, creierul va fi mai agil, mai relaxat, iar procesele de concentrare și memorie vor fi cu mult îmbunătățite.

 Să vedem care sunt beneficiile de necontestat pentru sănătate ale consumului moderat de ciocolată neagră:

Ciocolata neagră este benefică pentru dezvoltarea fătului în timpul sarcinii

 Conform unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Atlanta (Statele Unite), ciocolata neagră este un aliment foarte bogat într-un anume tip de antioxidant care se numește flavonol.

 În urma studiilor realizate, s-a evidențiat faptul că în cazul femeilor însărcinate care au consumat zilnic între 20 și 35 grame de ciocolată neagră pe toată perioada sarcinii, s-a îmbunătățit calitatea placentei și s-a redus riscul de preeclampsie, o complicație medicală asociată cu hipertensiunea.

Ciocolata ne poate proteja de probleme cardiace și cerebrovasculare

 Ciocolata neagră ne poate ajută să obținem aceste beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în flavonoizi și minerale precum magneziul, elemente capabile să îmbunătățească sănătatea cardiacă și cerebrală.

 - În cadrul Universității din Aberdeen (Scoția) s-a realizat un studiu medical pe durata a douăsprezece ani. În tot acest timp a fost atent monitorizată starea de sănătate a 20.000 de persoane, dintre care, o parte consuma zilnic între 30 și 40 grame de ciocolată neagră, iar cealaltă parte nu consumau deloc ciocolată.

 - Rezultatele obținute în urma acestui studiu au fost foarte clare, și anume: acei pacienți care consumaseră acest aliment cu moderație însă în mod regulat, se bucurau de o bună sănătate cardiacă și cerebrală, în comparație cu cei care nu consumaseră deloc ciocolată.

Ciocolata neagră potențează funcțiile cognitive

 Ciocolata neagră de calitate, care conține cel puțin 70% cacao, consumată zilnic însă cu moderație, poate determina următoarele efecte benefice:

 Se poate percepe o îmbunătățire a memoriei vizo-spațiale și de organizare.

 - Ciocolata stimulează memoria de lucru, mai exact potențează capacitatea a înțelege lucruri noi, de a analiza și sintetiza diverse date, reținerea acestora și crearea unor informații noi.

 - De asemenea, ciocolata neagră susține memoria pe termen scurt și lung.

 Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au realizat unele studii pe o perioadă lungă de timp (30 ani) asupra unui grup de persoane care aveau vârste cuprinse între 19 și 98 ani, iar rezultatele pozitive obținute au evidențiat următoarele aspecte:

 - Flavonolul din ciocolata neagră crește conectivitatea dintre celulele cerebrale;

 - Astfel, s-a îmbunătățit fluxul și calitatea sângelui care ajunge la creier;

 - Micile doze de cafeină pe care le conține ciocolata neagră ne permit de asemenea să avem o stare de alertă, fără a supraîncărca însă tensiunea mentală;

 - Un alt aspect interesant este acela că boabele de cacao conțin acid oleic, care este un tip de grăsime mononesaturată care ajută la controlul și la reglarea indicelui de colesterol rău sau LDL.

 De asemenea, cercetătorul Ian A. Macdonald, din cadrul Universității din Nottingham (Marea Britanie), a efectuat numeroase cercetări asupra corelației dintre boabele de cacao și îmbunătățirea acuității mentale. Iată ce afirmă cercetătorul în acest sens: „Există posibilitatea ca anumite componente alimentare precum flavonolii din cacao să fie benefice pentru îmbunătățirea circulației la nivel cerebral și al celor cu disfuncții cognitive cauzate de oboseală sau privarea de somn”.

 Pentru a concluziona, este necesar să subliniem faptul că îmbunătățirea stării de sănătate presupune de asemenea și o dietă echilibrată, bogată în crudități și săracă în grăsimi și renunțarea la o viață sedentară.

 De asemenea, atunci când alegem un sortiment de ciocolată este indicat să fie cât mai de calitate, având un conținut de cel puțin 70% cacao. Este bine de știut că ciocolata care are conținut ridicat de zahăr, îndulcitori sau diverse arome poate avea efecte contrare asupra sănătății, și anume: creșterea nivelelor de colesterol din sânge și favorizarea riscului de accidente cerebrovasculare, mai ales dacă avem o viață sedentară și o dietă în general nesănătoasă.

Categorie: