Perele și beneficiile lor pentru sănătate

 

Perele - un aliat al sănătății

Perele și beneficiile lor pentru sănătate Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă și pot fi folosite la prepararea multor deserturi. În plus, perele au multe proprietăți nutriționale și pot fi consumate în orice perioadă a anului.

 Știați că perele sunt fructul cel mai puțin alergenic și că aproape toată lumea le poate digera fără probleme? Când sunt coapte, perele sunt foarte bine tolerate de sistemul digestiv și sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu dureri de stomac sau cu aciditate crescută.

 Perele sunt dulci, savuroase și răcoritoare, fiind în același timp o sursă excelentă de nutrienți și un fruct ideal pentru cei care doresc să slăbească. Perele sunt de asemenea recomandate celor care fac sport (mai ales înainte de un antrenament fizic) deoarece conțin zaharuri simple, printre care se numără și fructoza.

 Perele pot fi consumate simple, crude sau pot fi combinate cu diverse sortimente de brânză, fructe uscate sau pot fi adăugate într-o salată de năsturel sau andive. Pentru a opri procesul de coacere și pentru ca perele să-și păstreze nutrienții în mod optim, perele pot fi ținute la frigider timp de câteva zile.

 

Perele și proprietățile lor nutriționale

 Perele sunt o sursă extraordinară de vitamine, mai ales de cele din complexul B, dar și de vitamina C și E. Perele conțin între 10% și 12% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C, care așa cum se știe, combate infecțiile din corp și stimulează sistemul imunitar.

 În plus, consumul a două pere pe zi ne oferă aproximativ 10% din cantitatea de acid folic necesar zilnic. Coaja perelor conține de aproximativ patru ori mai mulți fitonutrienți decât miezul, inclusiv betacaroten, luteină și zeoxantină.

 De exemplu, sucul acestui fruct protejează aparatul cardiovascular, este o sursă bună de calciu pentru copiii în creștere, menținând sănătatea oaselor. Perele mai conțin și fier, care are capacitatea de a crește cantitatea de globule roșii din sânge.

 Persoanelor care au gușă li se recomandă să consume în mod regulat pere deoarece acestea sunt o sursă foarte bună de potasiu.

 

Beneficiile perelor pentru sănătate

 Perele sunt o alegere perfectă pentru bebeluși care încep să mănânce, pentru copii și pentru adolescenți care se află în etapa de creștere, dar și pentru sportivii care au o activitate fizică solicitantă.

 Pe lângă faptul că sunt foarte benefice pentru aparatul digestiv, consumând doar o pară zilnic putem stopa daunele oxidative provocate de radicalii liberi, întărind astfel sistemul imunitar.

 Persoanele care suferă de retenție de lichide este bine să consume cât mai des acest fruct, deoarece este un diuretic puternic. De asemenea, toamna se poate realiza o “cură de pere”, care constă în consumul unui kg de pere zilnic timp de 10 zile, care va reduce presiunea arterială și va stimula funcționarea rinichilor, determinând eliminarea toxinelor din corp.

 În cazurile de diaree, gastrită sau ulcer se recomandă să se consume una sau două pere pe zi, deoarece perele stimulează secreția de sucuri gastrice și purifică atât ficatul, cât și pancreasul de substanțele nocive.

 Totodată, acest fruct, care acum este în plin sezon, ajută la echilibrarea excesului de lipide și de proteine din alimentație. Fibrele solubile și cele insolubile pe care le conțin perele favorizează reducerea nivelelor de colesterol rău și reglează funcțiile intestinale. În plus, pectina pe care o conțin combate constipația, detoxifică organismul și ameliorează intoleranța la glucoză.

 Acest fruct delicios este recomandat tuturor, dar mai ales persoanelor care suferă de următoarele afecțiuni:

 - Hipertensiune arterială

 - Boli cardiovasculare

 - Colesterol ridicat

 - Constipație cronică (se consumă cu tot cu coajă)

 - Anemie

 - Stomac sensibil

 - Retenție de lichide

 - Diaree și colici

 - Gușă

 - Diabet

 - Supragreutate

 Vă prezentăm în continuare și alte beneficii pentru sănătate ale perelor:

 

Perele combat radicalii liberi

 Radicalii liberi sunt niște compuși organici care deteriorează celulele și provoacă, pe termen lung, deteriorarea cognitivă sau îmbătrânirea prematură. Perele, datorită conținutului lor bogat în antioxidanți contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului.

 

Perele ajută la controlul diabetului

 În cazul diabetului zaharat de tip 2, pancreasul continuă să producă o anumită cantitate de insulină - de fapt, în general, un exces de insulină este produs zilnic - însă pancreasul este incapabil să recunoască insulina și să o folosească în mod corect. În mod îngrijorător, diabetul zaharat de tip 2 crește într-un ritm rapid mai ales în cazul copiilor și adolescenților. Specialiștii afirmă că un consum regulat al fructelor care sunt bogate în antocianină – în special perele – este în mod semnificativ asociat cu un risc redus al diabetului de tip 2.

 Perele au un indice glicemic scăzut și sunt perfecte pentru persoanele diabetice pentru a fi consumate ca desert. Chiar după consumul acestora se produce în organism absorbția hidraților de carbon, iar aceasta determină un control adecvat al nivelelor de glucoză.

 

Perele protejează sănătatea inimii

 Pentru a avea o inimă puternică și sănătoasă, pe lângă practicarea unui sport și evitarea obiceiurilor sedentare este necesar să controlăm în mod strict alimentația. Dacă aveți antecedente în familie de atacuri cardiace și probleme cardiovasculare, perele pot fi un remediu fantastic pentru a preveni aceste afecțiuni de sănătate.

 Datrită faptului că au un conținut bogat de fibre, care elimină sărurile biliare și reduc colesterolul așa-zis “rău” sau LDL, perele protejează sănătatea inimii.  Specialiștii ne asigură că o pară pe zi reduce riscul de a suferi de un atac cerebral în proporție de 50%. Studiile medicale au mai arătat că sucul de pere conține nivele ridicate de antioxidanți, care ajută la o protecție contra hipertensiunii arteriale și a accidentelor cerebrovasculare.

 

Perele pot preveni cancerul

 Perele au un efect alcalinizant asupra sângelui și sunt foarte indicate în dietele de detoxifiere, deoarece contribuie la neutralizarea excesului de reziduuri toxice cauzate de o dietă bogată în produse de origine animală. Textura granuloasă a perelor este cea responsabilă de eliminarea toxinelor care pot cauza cancer și a substanțelor chimice care se acumulează la nivelul colonului.

 Așa cum se știe, o dietă preponderent acidă este cauza multor probleme de sănătate, inclusiv a cancerului, în timp ce o dietă alcalină ajută la menținerea sănătății și la combaterea cancerului. De asemenea, acizii hidroxicinamici și hidroxibenzoici pe care îi conțin perele sunt relaționați cu prevenirea cancerului de stomac și de plămâni.

Categorie: