Cum se poate preveni cancerul?

 

Despre importanța prevenirii cancerului

Cum se poate preveni cancerul? Estimări recente din domeniul medical au indicat faptul că aproximativ 41% dintre locuitorii Statelor Unite vor fi diagnosticați cu cancer în timpul vieții, iar 21% dintre aceștia au un risc crescut de deces din cauza acestei boli devastatoare. Un nou raport publicat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prevede că în anul 2035, aproximativ 24 milioane de persoane din întreaga lume vor fi diagnosticate cu cancer. Aceste cifre reflectă necesitatea unei revizuiri complete a propriei noastre atitudini atât vizavi de alimentație, cât și de necesitatea vindecării emoționale.

 Țesutul canceros începe să se dezvolte datorită alegerilor pe care le facem atât în alimentație, cât și în privința stilului de viață, a emoțiilor și gândurilor. Dr. Hamer, cel care a inițiat Noua Medicină Germană, a reușit să demonstreze că orice deficiență organică, cum este și cazul cancerului, este determinată de efectele unui conflict nerezolvat din viața pacientului. Dr. Hamer susține că tot ceea ce facem și experimentăm, la nivel fizic, mental și emoțional are o influență profundă asupra organismului nostru.

 În prezent, tot mai multe studii științifice demonstrează că dieta și nutriția joacă un rol principal în prevenirea cancerului. Un raport efectuat recent de OMS subliniază importanța unei diete bogate în fructe, legume și cereale integrale, ca mod esențial de prevenire a acestei boli.

 Conform celor afirmate de Dr. Robert O. Young, principala origine și cauză a cancerului este o supraîncărcare și acidificare a țesuturilor și a sângelui, ca și consecință directă a dietei și a stilului de viață. Dr. Robert O. Young subliniază faptul că: "Cancerul este consecința unei alimentații anti-fiziologice și a unui stil de viață anti-fiziologic."

 Prevenirea cancerului printr-un aport adecvat de nutrienți și de superalimente este unul din principalii pași pe care trebuie să-i facem pentru ca organismul să atingă un nivel optim de alcalinitate, care este indispensabil pentru prevenirea acestei boli.

Importanța alimentelor alcaline

 Alimentele procesate, excesul de aditivi alimentari, poluarea, stresul cronic și emoțiile negative sunt factorii principali care cauzează o aciditate internă și implicit cancer. Un corp prea acid determină în primul rând o problemă de respirație la nivelul celulelor, ceea ce perturbă la rândul ei schimbul de oxigen. Majoritatea persoanelor consumă un exces de alimente generatoare de acizi. Cercetările medicale au demonstrat deja că aciditatea din corp stimulează creșterea și dezvoltarea tumorală.

 Consumul alimentelor alcaline și a apei alcaline ionizate, bogată în oxigen ajută la neutralizarea acidității interne. O dietă care se bazează preponderent pe produsele și preparatele din carne este acidifiantă, însă o dietă vegetariană sau vegană bazată pe multe crudități proaspete este alcalinizantă.

 Consumul alimentelor alcaline menține pH-ul sângelui la un nivel ideal, care este important pentru prevenirea și tratarea cancerului. Este ideal ca dieta zilnică să fie compusă din alimente alcaline în proporție de 80%, ceea ce înseamnă multe fructe și legume crude, fructe uscate, semințe, cereale integrale și leguminoase.

 Vă prezentăm în continuare o listă de alimente care devin alcaline în organism și care ajută la prevenirea cancerului:

 

      Lista de cumpărături pentru dieta contra cancerului

Fructe:

 Fructe de pădure (zmeură, căpșuni, coacăze, mure, merișoare), mere, avocado, caise, banane, smochine, curmale, pomelo, struguri, kiwi, lămâi, lime, mandarine, mango, pepene galben, nectarine, portocale, grapefruit papaya, piersici, pere, kaki, ananas, gutui, stafide și pepene galben (dintre acestea cele mai alcaline sunt fructele citrice și pepenele galben).

Legume și verdețuri:

 Anghinare, andive, rucola, sparanghel, varză creață, varză roșie, sfeclă roșie, ardei grași, broccoli, varză de Bruxelles, morcovi, țelină, salată verde, conopidă, cartofi dulci, porumb, castraveți, măsline, vinete, dovlecei, ghimbir, ridichi, gulii, alge marine, ceapă, usturoi, praz, pătrunjel, busuioc, spanac, roșii, năsturel.

Cereale integrale:

 Amarant, orz, ovăz, quinoa, hrișcă, orez integral.

Leguminoase:

 Năut, fasole verde, fasole Mung, fasole pinto, fasole Adzuki, mazăre, linte.

Semințe germinate:

 Lucernă, grâu, broccoli, ridichi, schinduf.

 Să vedem mai detaliat cum anume ne ajută câteva dintre aceste alimente la prevenirea cancerului:

Legumele crucifere

 Legumele din familia cruciferelor includ: varza creață, salata kale, varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, rucola, napii și varza bok choy. Legumele crucifere conțin compuși detoxifianți numiți indoli și izotiocianați, care ajută la prevenirea și stoparea dezvoltării celulelor canceroase. Cercetările medicale recente au identificat faptul că sulforafanul, care este un compus din broccoli și varză este un puternic agent anticancerigen.

Ceapa și usturoiul

 Ceapa și usturoiul sunt foarte apreciate datorită proprietăților lor antibiotice, depurative și fortifiante pentru sistemul imunitar. Studiile medicale au demonstrat că anumiți compuși din ceapă și usturoi pot ajuta la dezvoltarea enzimelor care dezactivează substanțele cancerigene din corp, stimulând astfel capacitatea de eliminare a carcinogenilor înainte ca aceștia să producă daune în corp. Acești compuși pot încetini creșterea celulelor canceroase și determină procesul de autodistrugere a acestora (apoptoza).

Alimentele verzi

 Iarba de grâu, iarba de orz, germenii de lucernă, algele albastre-verzi (spirulina, chlorella, alga AFA), rucola, spanacul și alte alimente cu frunze verzi sunt foarte bogate în clorofilă care purifică sângele și sunt puternic alcalinizante. De asemenea, alimentele verzi conțin fitonutrienți importanți care detoxifică organismul și regenerează organele interne. Probele de laborator au demonstrat faptul că clorofila inhibă activitatea agenților carcinogeni la nivel molecular. Diverse studii științifice au demonstrat capacitatea alimentelor bogate în clorofilă de a reduce și inhiba creșterea tumorală.

Alimentele roșii

 Studiile medicale au confirmat faptul că alimentele roșii precum căpșunii, zmeura, roșiile, cireșele, nectarinele, rodiile, merele, ardeii, merișoarele și fructele Goji sunt foarte bogate în nutrienți precum licopenul și carotenul care sprijină sistemul imunitar în lupta contra cancerului. De asemenea, multe dintre alimentele roșii au un conținut bogat în antioxidanți, recomandându-le ca parte integrală a oricărei diete contra cancerului. Puterea antioxidantă a căpșunilor, zmeurei, coacăzelor, cireșelor, rodiilor și altor fructe roșii face ca acestea să fie considerate de către nutriționiști adevărate superalimente.

Fibrele

 Cu toate că nu sunt un aliment în sine, fibrele sunt o componentă importantă a fructelor, legumelor și a cerealelor integrale. Studiile de specialitate au indicat faptul că o cantitate zilnică de 30 g de fibre dietetice reduce considerabil riscul apariției cancerului colorectal. De asemenea, cercetările medicale au sugerat faptul că un consum ridicat de fibre poate reduce riscul de cancer de sân, colorectal, uterin și de prostată.

 Cele mai bogate alimente în fibre sunt cerealele integrale (porumb, grâu, orez, ovăz), ierburile uscate și condimentele (scorțișoara, oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, cuișoare, busuioc, salvie, fenicul), legumele (dovleceii, varza, varza de Bruxelles, brocoli, fasolea albă, neagră sau verde), pudra de cacao și ciocolata neagră (cel puțin 70%), fructele uscate (nuci, migdale, alune, nuci de Brazilia, de macadamia, nuci pecan), semințele de in, de floarea soarelui, de susan, pasta de susan (tahini), fructele (merele, perele, bananele, portocalele, strugurii, piersicile).

Uleiul extravirgin de măsline

 S-a demonstrat deja în repetate rânduri că uleiul de măsline extravigin are proprietăți anticancerigene. Studiile medicale au indicat că acizii grași mononesaturați conținuți în uleiul de măsline au un efect protector contra creșterii tumorale. Totodată, substanțele fitochimice care se găsesc din abundență în uleiul de măsline inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

 Suplimentarea dietei cu ulei de măsline extravirgin poate reduce cu aproximativ 68% riscul de dezvoltare a cancerului de sân. Studiul medical care a demonstrat aceasta a fost publicat în revista JAMA Internal Medicine și s-a bazat pe supravegherea a 4.300 de femei spaniole timp de 4 ani și 8 luni.

 Alegeți întotdeauna un ulei de măsline de cea mai bună calitate, extravirgin și obținut prin presare la rece.

Ceaiul verde

 Foarte bogat în antioxidanți cunoscuți sub denumirea de catechine polifenolice, ceaiul verde ajută la prevenirea cancerului de piele, de plămâni, de esofag, de stomac, de pancreas și de vezică. Unele studii medicale au demonstrat inclusiv că extractul de ceai verde poate stopa propagarea în organism a leucemiei linfocitice cronice. De asemenea, ceaiul verde are o acțiune antiangiogenică, adică previne dezvoltarea noilor vase de sânge și a tumorii și apariția metastazelor.

 Ceaiul cel mai bogat în catechine este ceaiul verde japonez, iar dintre toate sortimentele cele mai bogate în acestea sunt ceaiurile verzi Sencha și ceaiul Bancha. Se recomandă să consumați ceai verde bio sau organic, preferabil sub formă de frunze deoarece are efecte mai puternice decât cel la pliculețe.

Ciupercile

 Mai multe varietăți de ciuperci au proprietăți curative puternice. Ciupercile Maitake de exemplu, ajută la distrugerea celulelor canceroase prin intermediul îmbunătățirii activității celulelor T auxiliare. Numeroase cercetări științifice au demonstrat că ciupercile Maitake au un efect favorabil asupra diferitelor tipuri de cancer, incluzând aici cancerul de sân, de colon și de prostată. S-a demonstrat că extractul din ciupercile Maitake, combinat cu vitamina C a redus creșterea celulelor din cancerul de vezică cu un procent de 90%.

 De asemenea, ciupercile Shiitake și ciupercile Reishi au excelente proprietăți antitumorale. Astfel, s-a descoperit că lentinanul din ciupercile Shiitake crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancer, iar acidul ganoderic din ciupercile Reishi este util în tratarea cancerului de plămâni.

Condimentele

 Condimentele oferă numeroase beneficii care susțin starea generală de sănătate, dar de asemenea anumite condimente sunt utile pentru prevenirea și tratarea cancerului. Dintre acestea, cele mai recomandate sunt turmericul, piperul negru, oregano, chimenul, rozmarinul, scorțișoara și cuișoarele.

 Curcumina, care este principiul antitumoral din turmeric, este capabilă să inhibe dezvoltarea mai multor tipuri de celule tumorale. Curcumina este sigură pentru tratamentul contra oricărui tip de cancer și s-a demonstrat că nu este toxică. Curcumina din turmeric este foarte eficientă pentru prevenirea și tratarea cancerului de ovare, sân, colon, ficat, plămâni, pancreas, stomac.

 De asemenea, cercetările au evidențiat faptul că un consum regulat de chimen și de piper negru determină o incidență scăzută de cancer de colon. Piperina, substanța activă din boabele de piper conține substanțe antioxidante care inhibă dezvoltarea celulelor tumorale. În combinație cu turmericul, piperul potențează efectul anticancerigen al acestuia cu aproximativ 200%.

 Rozmarinul este foarte cunoscut datorită faptului că poate ajuta la prevenirea deteriorării ADN-ului de către agenții carcinogeni și suprimă înmulțirea celulelor canceroase. Pe de altă parte, capsaicina, un ingredient care se găsește în ardeii iuți și în condimentul curry, poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase din prostată.

Algele marine

 Medicina tradițională chineză a recunoscut de mult timp valoarea algelor pentru prevenirea și tratarea cancerului. Mai recent, cercetările medicale au evidențiat combinația puternică și eficientă dintre micronutrienți, incluzând aici vitamina C și vitamina E, dar și minerale, iod, fibre și polizaharide din alge, ceea ce le transformă într-un puternic instrument nutrițional în lupta contra cancerului. Considerată ca fiind una dintre cele mai sănătoase populații din întreaga lume, japonezii sunt cei mai mari consumatori de alge, iar în rândul lor s-a înregistrat cea mai scăzută incidență a cancerului. Dintre alge, cele mai recomandate pentru prevenirea cancerului sunt spirulina, chlorella și alga AFA.

Sursa: Ayurvedic Medica

Categorie: