Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ

 

Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ

 Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradițională din diferite țări din America de Sud și are diverse beneficii pentru cei care consumă în mod regulat acest tip de ceai. Ceaiul Mate sau Yerba Mate se obține din frunzele și tulpinile unui arbore nativ din pădurile subtropicale din Paraguay, Brazilia și Argentina.

 În anul 1964 Institutul Pasteur din Franța a studiat proprietățile și beneficiile acestui ceai pentru sănătate. Începând cu acel an, Mate a fost recunoscută ca fiind o plantă bogată în vitamine și minerale, iar ceaiul Mate, o băutură foarte nutritivă și energizantă.

Ceaiul Mate: o infuzie nutritivă

 Ceaiul Mate este comparat în mod frecvent cu ceaiul verde, deoarece compușii lor chimici sunt similari. Totuși, cercetătorii au stabilit că această infuzie este mai nutritivă decât ceaiul verde, fiind în aceeași măsură o băutură stimulentă, dar și foarte bogată în nutrienți.

 Ceaiul Mate este o sursă bogată de vitamine precum vitamina A, vitamina C, E și vitamine din complexul B. Printre mineralele pe care le conține se numără calciu, fier, mangan, potasiu, magneziu, fosfor și zinc. În plus, această băutură este bogată în compuși antioxidanți, precum polifenoli, tanini și flavonoli și oferă totodată 15 aminoacizi. Alte substanțe pe care ceaiul Mate le conține sunt teofilina, teobromina și cafeina.

 

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului Mate

 Datorită conținutului său de cafeină, ceaiul Mate este considerat stimulent, totuși, datorită nutrienților săi, acest ceai deosebit are multe alte beneficii. Să vedem în continuare care sunt acestea:

 Ceaiul Mate este energizant: Cu siguranță unul din principalele beneficii ale acestui ceai este acela că ne ajută să ne menținem activi și plini de energie. Acest fapt se datorează cafeinei, care are un efect stimulant asupra sistemului nervos și care ne ajută să fim mai focalizați și să avem mintea mai clară.

 Ceaiul Mate este antioxidant: Așa cum am menționat anterior, ceaiul Mate este foarte bogat în compuși antioxidanți care ne protejează contra efectelor îmbătrânirii premature, ne ajută să ne purificăm sângele și poate preveni anumite tipuri de cancer. Se consideră că datorită capacității sale antioxidante, ceaiul Mate este util și pentru combaterea stresului și a insomniei.

 Ceaiul Mate stimulează digestia: Ceaiul Mate stimulează producerea bilei și a acidului gastric care favorizează o bună digestie. Totodată, ceaiul Mate stimulează tranzitul intestinal, ajutând la eliminarea toxinelor și rezidurilor și la purificarea întregului organism.

 Ceaiul Mate ajută la slăbit: Ceaiul Mate ajută la controlul greutății corporale deoarece consumul acestuia ne oferă o senzație de sațietate. Aceasta ne ajută să evităm mâncatul în exces, favorizând pierderea kilogramelor nedorite, mai ales dacă combinăm consumul acestui ceai cu o dietă echilibrată și cu o rutină regulată de exerciții fizice.

 Ceaiul Mate favorizează sănătatea cardiovasculară: Datorită antioxidanților și aminoacizilor care se găsesc în ceaiul Mate, acest ceai are un efect cardioprotector, adică ajută la reducerea nivelelor de colesterol din sânge și la eliminarea colesterolului care se depune pe artere. Consumul regulat al ceaiului Mate poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, precum și a formării cheagurilor de sânge care ar putea determina un atac cardiac sau cerebral.

 Ceaiul Mate îmbunătățește randamentul fizic: Ceaiul Mate poate contribui la îmbunătățirea metabolismului carbohidraților și grăsimilor, ceea ce favorizează  un randament fizic mai bun. Consumul său regulat poate reduce timpul de recuperare și calmează durerile musculare după un antrenament fizic, evitând ca acidul lactic să se acumuleze în mușchi.

 Ceaiul Mate întărește sistemul imunitar: Ceaiul Mate întărește sistemul imunitar, stimulându-l să funcționeze în mod optim și protejându-ne de posibile boli și infecții. De asemenea, pe lângă faptul că ajută la prevenirea unor boli și tulburări, ceaiul Mate favorizează și accelerarea recuperării după o infecție în corp, datorită proprietăților nutritive ale acestei plante.

 

Contraindicații pentru ceaiul Mate

 Ceaiul Mate conține cafeină, care nu se recomandă persoanelor care au sensibilitate la aceasta. Ceaiul Mate nu este recomandat nici celor care suferă de hipertensiune deoarece poate altera nivelele de tensiune arterială.

 În același timp, datorită conținutului său bogat în cafeină, ceaiul Mate nu este indicat femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Consumul excesiv al acestei băuturi în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului.

 Ceaiul Mate nu este potrivit nici pentru persoanele care suferă de hiperaciditate sau gastrită, deoarece fiind un bun digestiv, acest ceai crește producerea de acid în stomac, ceea ce poate agrava simptomele de gastrită.

Categorie: