Beneficiile triptofanului pentru organism

 

Ce este triptofanul?

Beneficiile triptofanului pentru organism Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut din dieta alimentară și este folosit de către organism pentru sinteza proteinelor și are un mare număr de funcții specializate, care aduc beneficii corpului.

 Pe lângă faptul că favorizează producerea de serotonină și contracarează stările de apatie și de tristețe, triptofanul poate multiplica efectele medicației antidepresive fără a avea însă efecte secundare.

 Surse alimentare bogate în triptofan sunt: laptele și produsele lactate, ouăle, dovleacul, arahidele, semințele de floarea soarelui și ciocolata neagră printre altele.

 

          BENEFICIILE TRIPTOFANULUI

1. Triptofanul combate insomnia

 Suplimentele cu triptofan în doză de 1 gram se iau frecvent pentru a combate insomniile, deoarece produce efecte de creștere a somnolenței subiective și o reducere a timpului de somn; acest supliment favorizează în general pacienții care suferă de insomnie ușoară sau persoanele cărora le este greu să adoarmă.

 

2. Triptofanul combate depresia sezonului rece

 Depresia care apare în sezonul rece este cauzată în general de diminuarea luminii naturale a soarelui și cauzează tulburări precum anxietate, tristețe și/sau tulburări de somn. Conform cercetătorilor de la Universitatea Columbia Britanică, în cazul pacienților care au fost tratați cu L-triptofan zilnic timp de două săptămâni, s-a constatat reducerea în mod semnificativ a depresiei.

 

3. Triptofanul acționează ca un antidepresiv

 Triptofanul este un precursor al serotoninei, care este un hormon care contribuie la apariția senzației de bună-dispoziție. Cercetătorii au confirmat prin diverse studii de specialitate că persoanele care au nivele scăzute de serotonină sunt predispuse să sufere de depresie; conform unui studiu publicat recent în revista “Psychological Medicine“, triptofanul poate acționa ca un antidepresiv, deoarece îmbunătățește în mod semnificativ depresia și nu este asociat cu efecte secundare.

 Este necesar să subliniem faptul că L-triptofanul este eficient atât ca antidepresiv independent, dar de asemenea, îmbunătățește efectele altor remedii antidepresive. S-a constatat o îmbunătățire semnificativă a stării pacienților care au combinat triptofanul cu medicamentele antidepresive – întotdeauna sub supravegherea unui medic specialist- față de pacienții care au luat doar antidepresivul.

 Atunci când se consumă triptofan, prin intermediul alimentelor sau a suplimentelor, acesta se transformă în serotonină, iar o creștere a nivelului de serotonină poate reduce simptomele depresiei.

 

4. Triptofanul ameliorează tulburarea disforică premenstruală

 Tulburarea disforică premenstruală este o formă mult mai severă a sindromului premenstrual și care poate fi epuizantă datorită simptomelor fizice, mentale sau emoționale pe care le determină. Un studiu realizat la Spitalul Clinic din Montreal (Canada) a arătat că suplimentele de L-triptofan pe care le-au luat pacientele având tulburare disforică premenstruală au îmbunătățit în mod semnificativ starea de dispoziție a acestora.

 Este important să subliniem faptul că suplimentele de triptofan trebuie luate întotdeauna conform unei recomandări medicale, deoarece un exces de serotonină în corp, poate produce efecte nedorite precum confuzie, tahicardie, dificultatea de a merge, spasme musculare, febră, diaree și transpirație excesivă.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca