Beneficiile extraordinare ale bananelor coapte

 

Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate

Beneficiile extraordinare ale bananelor coapte Bananele sunt fructe delicioase pe care ar trebui să le includem mai frecvent în dieta noastră, nu doar pentru gustul lor aromat, ci deoarece conțin nutrienți foarte importanți care ne îmbunătățesc starea de sănătate. De exemplu, este știut faptul că consumul de banane poate reduce stările de depresie, optimizează funcționarea cerebrală, combate hipertensiunea și, în general, poate preveni diverse boli. Datorită unei recente cercetări s-a descoperit un nou beneficiu al bananelor, în special al bananelor coapte.

 Bananele coapte ne ajută prin creșterea numărului de leucocite să ne întărim sistemul imunitar. În plus, bananele coapte contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare și favorizează absorbția calciului. Iată în continuare alte beneficii extraordinare pe care ni le oferă consumul regulat al bananelor coapte:

 

Bananele coapte conțin un factor de necroză tumorală

 Pe măsură ce bananele se coc, pe coaja acestora apar pete de culoare maro sau negre. Unele persoane preferă să evite bananele în această stare, deoarece sunt foarte dulci, iar textura lor este foarte moale. Puțini știu însă că cu cât coaja bananelor are mai multe pete, cu atât mai multe beneficii va furniza organismului și în special, sistemului imunitar.

 În cadrul unei cercetări recente efectuate de medicii japonezi s-a demonstrat că bananele coapte conțin o citochină numită  FNT (Factor de Necroză Tumorală), care este eliberată de anumite celule ale sistemului imunitar care au un efect direct asupra altor celule din corp. Aceasta oferă proprietățile specifice care ne ajută în combaterea cancerului.

 Funcția acestei citochine este comparată cu cea a lentinanului, care este un imunostimulator chimic care se aplică pe cale intravenoasă și acționează ca un agent anticancerigen.

 Efectul benefic al bananelor crește direct proporțional cu gradul lor de coacere. Cu cât acest fruct este mai copt, cu atât mai mare va fi efectul său anticancerigen. Oamenii de știință japonezi au concluzionat că cu cât este mai coaptă o banană, cu atât va avea o concentrație mai mare de Factor de Necroză Tumorală. Se consideră că în cazul bananelor coapte, numărul leucocitelor poate crește de până la 8 ori, în comparație cu bananele care sunt verzi sau necoapte.

 

Bananele coapte abundă în nutrienți

 Pe măsură ce aceste fructe se coc, vor apărea schimbări în ceea ce privește valoarea lor  nutrițională, amplificând sau reducând proprietățile acestora. În cazul bananelor, s-a dovedit deja că cu cât acestea sunt mai coapte, cu atât nivelul de antioxidanți este mai concentrat. În plus, când banana are deja acele pete închise pe coajă, conținutul de amidon se transformă în zaharuri simple care sunt ușor de digerat.

 În studiul efectuat de medicii japonezi, s-au realizat anumite teste asociate cu consumul a diverse fructe coapte precum: banane, struguri, mere, ananas, pere, pepene roșu și fructul de kaki. La finalul cercetării, s-a concluzionat că bananele coapte oferă mai multe beneficii decât alte fructe, deoarece au capacitatea de a crește numărul de leucocite din sânge întărind astfel sistemul imunitar.

 Pentru a profita de acest important beneficiu al bananelor se recomandă să se consume 1 sau 2 banane coapte zilnic.

 

          Ce alte beneficii ne oferă bananele coapte?

 Faptul că bananele coapte conțin compuși anticancerigeni ar trebui să constituie un motiv mai mult decât suficient pentru a le include în mod regulat în dieta noastră. Iată însă și alte beneficii pe care ni le oferă consumul bananelor coapte:

Bananele susțin sănătatea digestivă

 O banană medie conține până la 3 grame de fibre, care contribuie la o bună funcționare a intestinelor și facilitează circulația alimentelor prin tractul digestiv. Bananele sunt o sursă naturală de electroliți, de care avem nevoie atunci când facem efort fizic sau vara când transpirăm mai intens. Bananele mai conțin și compuși prebiotici, precum fructooligozaharidele, care susțin acțiunea bacteriilor bune din organism.

Bananele îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

 Deoarece sunt bogate în potasiu, bananele coapte reduc concentrațiile de sodiu care pot cauza retenție de lichide și afecta astfel sănătatea inimii. În cadrul unei analize științifice a 11 studii medicale publicate în revista “Journal of the American College of Cardiology”, s-a determinat că persoanele care au introdus în dieta lor alimente bogate în potasiu, și-au redus astfel riscul de accident cerebral vascular și de boli coronariene.

Bananele ajută la menținerea sănătății oaselor

 O cercetare realizată de Centrul de Informare asupra Micronutrienților din cadrul Institutului Linus Pauling din Oregon (Statele Unite) a arătat că o dietă bogată în potasiu reduce riscul de a suferi de osteoporoză. Bananele coapte sunt o sursă bună de potasiu, iar fructooligozaharidele pe care le conține contribuie la creșterea absorbției calciului, ceea ce susține sănătatea oaselor.

Bananele și tirozina

 Poate că ați auzit despre tirozină. Este vorba de un tip de aminoacid prezent în proteine și care, la rândul său, este un element cheie pentru funcțiile noastre metabolice și pentru reglarea stării emoționale.

 Luați în considerare aceste aspecte interesante:

 - Tirozina prezentă în banane ne permite să producem noi neurotransmițători precum dopamina, epinefrina și norepinefrina. Acestea sunt substanțe care ne reglează starea emoțională.

 - De asemenea, acești neurotransmițători susțin comunicarea între celulele cerebrale, oferindu-ne o mai mare ușurință de a ne aminti anumite lucruri, de a executa acțiuni precise, de a raționa și, în principal, de a potența procesele cognitive de bază.

 - În plus, tirozina ne oferă o stare de energizare și alertă mentală, menținând creierul activ.

Bananele sunt bogate în potasiu

 Sigur în anumite ocazii ați observat cum sportivii obișnuiesc să se recupereze după un efort fizic consumând banane. Aceasta deoarece bananele refac instantaneu nivelul scăzut de glucoză din sânge – care de obicei apare după un antrenament mai greu.

 Cercetările din domeniu au arătat că doar două banane asigură energia necesară pentru 90 de minute de exerciţiu fizic.

 De fapt, mulți nutriționiști afirmă că aceste fructe au mai multe beneficii decât vitaminele sintetice. De asemenea:

 - Bananele conțin un nivel foarte bun de potasiu. O banană medie de 150 grame conține mai mult sau mai puțin, aproximativ 600 mg de potasiu, un nivel foarte potrivit pentru a consuma cel puțin o banană pe zi.

 - Bananele sunt de asemenea bogate în vitamina B6 și acid folic, esențiale pentru susținerea impulsului nervos și pentru îmbunătățirea circulației sanguine cerebrale.

 - Bananele se digeră bine, însă este important să fie consumate încet pentru a stimula procesul de salivație. Uneori anumite alimente au nevoie de mai mult timp pentru a putea fi transformate în nutrienți în intestine, ceea ce se traduce prin dureri de stomac, oboseală și apatie.

 - Bananele conțin fibre solubile (pectină) care este un soi de gelatină foarte bună pentru susținerea tranzitului intestinal. Bananele mai conțin și prebiotice, bacterii benefice care reglează tranzitul intestinal, previn balonarea și constipația, încetinesc absorbția caloriilor și intensifică arderea celulelor adipoase.

 - În plus, bananele conțin puțin sodiu, ceea ce ajută la evitarea retenției de lichide și ne oferă energie de lungă durată pentru a menține creierul activ.

 - Deoarece conțin un nivel crescut de fier care stimulează producția de hemoglobină din sânge, bananele ajuta și la ameliorarea anemiei.

Bananele combat depresia

 Gustul lor dulce este foarte plăcut și în plus, se completează foarte bine cu alte arome precum scorțișoara sau nuca de cocos. Beneficiile bananelor de a combate depresia rezultă din conținutul lor bogat în magneziu și potasiu, care sunt ambele minerale esențiale pentru a reduce nivelele de cortizol, care este cunoscut ca fiind hormonul stresului.

 Totodată, asocierea magneziului şi a potasiului din conținutul bananelor, asigură un efect remarcabil de relaxare şi recuperare la nivelul celulelor nervoase. Consumul de banane ne va ajuta să avem o stare psihică de bine, reducând şi combătând eficient stările depresive, ajutând astfel la menţinerea echilibrului emoţional. De asemenea, consumul unei banane înainte de culcare poate ajuta în cazul insomniilor. Efectul liniștitor apare datorită nivelului ridicat de triptofan, care se transformă în serotonina.

 

        Recomandări pentru consumul bananelor:

 - Trebuie avută grijă cu bananele verzi și necoapte: nu toată lumea le digeră bine și pot ocaziona tulburări digestive. Alegeți întotdeauna banane coapte sau foarte coapte.

 - De asemenea, bananele nu se consumă niciodată ca desert după mâncare, ci doar pe stomacul gol sau la minim două ore după ce am luat masa.

 - Bananele nu sunt foarte recomandate în combinație cu alte fructe (ca și pepenele galben de altfel) deoarece astfel pot fi greu de digerat și asimilat.

 - Mestecați întotdeauna încet bananele pentru a se digera mult mai bine. Astfel, ne vom bucura de toate beneficiile lor energizante.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca