5 sfaturi pentru a preveni cancerul de colon

 

5 sfaturi pentru a preveni cancerul de colon

5 sfaturi pentru a preveni cancerul de colon Conform datelor statistice, cancerul de colon este cauza de deces a aproximativ 40.000 de persoane anual. Cancerul de colon este unul din cancerele care au cel mai bun pronostic dacă este diagnosticat în primele faze. 

 În primul rând, este bine de știut că acest tip de cancer nu poate fi prevenit 100%, deoarece este imposibil să se controleze toate variabilele. Însă, menținerea unei calități a vieții adecvate și o alimentație corectă au un impact major asupra stării de sănătate.

 

     Ghid nutrițional pentru a preveni cancerul de colon

1. Un nivel adecvat de fibre

 Câte fibre consumați zilnic? În anumite ocazii, datorită ritmului rapid de viață, alegem să mâncăm la repezeală, fără a acorda atenția necesară hranei. Din păcate, multe persoane recurg la mâncarea gata pregătită, congelată și la alimentele bogate în grăsimi saturate, sare și făină albă care sunt dificil de digerat de către organism.

 Ca rezultat al acestui tip de hrană, ficatul se intoxică, iar intestinele nu mai funcționează optim, iar colonul se intoxică cu substanțe nocive. Trebuie să fim conștienți de toate aceste efecte și să acordăm importanța necesară consumul fibrelor alimentare. Este recomandat consumul a 25 – 35 de grame de fibre zilnic. 

 Iată care sunt alimentele cele mai bogate în fibre alimentare: cerealele integrale (porumb, grâu, orez, ovăz), ierburile uscate și condimentele (în special scorțișoara, dar și oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, cuișoare, busuioc, salvie, fenicul), dovleceii, varza, varza de Bruxelles, brocoli, fasolea albă, neagră sau verde, pudra de cacao și ciocolata neagră (cel puțin 70%), fructele uscate (nuci, migdale, alune, nuci de Brazilia, de macadamia, nuci pecan), semințele de in, de floarea soarelui, de susan, pasta de susan (tahini), fructele (în special merele, perele, bananele, portocalele și strugurii).

2. Redu sau elimină consumul grăsimilor nocive

 Așa cum se știe deja, există acizi grași care sunt sănătoși pentru organism, precum uleiul de măsline, uleiul de cocos sau fructul de avocado. Toate acestea se regăsesc in dieta care este considerată ca fiind cea mai sănătoasă din lume: dieta mediteraneană. Dieta mediteraneană este de asemenea cea mai bună pentru creșterea colesterolului bun. Un studiu recent a arătat că această dietă poate crește nivelele de colesterol bun cu până 10%. Studiul menționat a fost publicat în Revista spaniolă de Cardiologie și oferă informații valoroase despre beneficiile acestui tip de alimentație pentru menținerea sănătății cardiovasculare și inclusiv pentru prevenirea și combaterea cancerului.

 În schimb, grăsimile din carnea roșie, din dulciurile rafinate, din produsele de patiserie industrială, etc. sunt inamicii sănătății noastre și unul din factorii care favorizează apariția cancerului de colon. Pentru o sănătate optimă, evită acest gen de produse. Este bine de știut faptul că, atunci când consumăm multe grăsimi, va crește nivelul acidului biliar pentru ca organismul să le poată procesa, iar aceasta afectează în mod direct colonul.

 Grăsimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.

3. Crește doza de antioxidanți

 Un obicei foarte sănătos cu care ne putem începe ziua este să bem dimineața, la trezire, un pahar cu apă plată în care am stors sucul de la o lămâie. Aceasta este o modalitate excelentă de a purifica organismul și de obține un “cocktail” puternic de antioxidanți.

 Fructele și legumele care au un conținut bogat de vitamina A, C și E sunt ideale pentru a obține nivelele cele mai ridicate de antioxidanți, astfel că este recomandat să includeți în dietă următoarele alimente:

 - Portocale

 - Lămâi

 - Grapefruit

 - Pomelo

 - Papaya

 - Mango

 - Morcovi

 - Cartofi dulci

 - Căpșuni

 - Coacăze

 - Zmeură

 - Kiwi

 Pe lângă citrice, există unele condimente care prezintă puternice acțiuni antioxidante. Pe de altă parte, unele plante aromatice prezente în ambientul mediteranean au de asemenea proprietăți care oferă multe beneficii sănătății. Amintim aici condimentele precum rozmarinul, salvia, oregano sau cimbrul, toate foarte bogate în antioxidanți.

 De exemplu, un agent activ al condimentului oregano este acidul rozmarinic, care este un antioxidant puternic și care poate întări capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Oregano are una din ratele cele mai ridicate de activitate antioxidantă, de exemplu are o putere antioxidantă de 42 de ori mai mare decât cea a merelor.

 Este important să mai știm că plantele și condimentele conțin în general o mare varietate de antioxidanți, minerale și vitamine și ajută la creșterea densității de nutrienți din alimente. De fiecare dată când asezonați mâncărurile cu plante sau condimente, vă îmbunătățiți preparatele fără a adăuga nicio calorie.

4. Acidul folic

 Diverse studii medicale au demonstrat importanța de a avea nivele ridicate de acid folic pentru a preveni cancerul de colon. Acidul folic este de asemenea ca vitamina B9, iar aceasta întărește și îmbunătățește funcțiile tuturor celulelor care formează sistemul digestiv, de la stomac până la colon, regenerându-le și protejându-le. 

 Acidul folic se poate obține și prin intermediul unei alimentații adecvate. Iată care sunt cele mai bogate alimente în acid folic:

 - Sucul de portocale/grapefruit natural și proaspăt

 - Varza creață

 - Spanacul

 - Brocoli

 - Conopida

 - Porumbul

 - Țelina

 - Urzicile

 - Lintea

 - Sparanghelul

 - Varza

 - Mazărea

 - Fasolea

 - Avocado

 - Pepenele galben

 - Bananele

 - Zmeura

 - Arahidele

 - Semințele de floarea-soarelui

 - Semințele de in

 - Migdalele

5. Vitamina D

 Conform explicațiilor oamenilor de știință și a nutriționiștilor, posibilitățile de a dezvolta un cancer de colon sunt cu mult mai mici dacă avem un nivel adecvat de vitamina D. În momentul în care avem un deficit de vitamina D, riscăm să contractăm numeroase boli, cancerul fiind una dintre ele.

 Principala problemă este aceea că vitamina D nu este foarte prezentă în alimente, de aceea sunt importante analizele medicale pentru a vedea dacă este nevoie sau nu de creșterea nivelului de vitamina D. Ca sursă naturală care ne ajută să ne creștem nivelul de vitamina D este expunerea protejată la soare, evitând orele de vârf între 12 și 15, când soarele este cel mai intens.

Sursă: Ayurvedic Medica