Totul despre mătreață - cauze, prevenire, tratament

 

Mătreața este inestetică și jenantă

Totul despre mătreață - cauze, prevenire, tratament Multe persoane se confruntă cu această problemă, însă o mare parte din noi nu acordăm atenția cuvenită mătreții, și anume a cauzelor, remediilor și prevenirii apariției și reapariției mătreții. Mătreața este pe cât de inestetică, pe atât de jenantă ca și problemă a scalpului. Pe lângă vârfurile despicate, părul gras, firele de păr albe, mătreața este o problemă la fel de importantă a scalpului. Suntem puși în tot felul de ipostaze mai mult sau mai puțin penibile din cauza mătreții, mulți oameni asociind-o cu lipsa unei igiene potrivite a scalpului și a părului.

 

Ce este și cum se manifestă mătreața?

 Cu siguranță că fiecare dintre noi avem cel puțin un prieten, o cunoștință, un coleg la birou ori la școală care are această problemă. Ne poate părea cel puțin neplăcut, însă atunci când noi ne confruntăm cu mătreața, lucrurile se schimbă.

Dacă mătreața nu este combătută eficient, atunci poate deveni motivul unui real complex. De aceea, pentru a ne păstra un aspect impecabil necesar pentru asigurarea succesului garantat și pentru a ne simți bine în propria noastră piele, trebuie să ne documentăm și să aflăm cât mai multe lucruri despre cauzele și remediile împotriva mătreții. Mătreața este, așadar, printr-o definire simplă, descuamarea vizibilă a pielii capului. Aceasta nu ține neapărat de o igienă precară, însă arată de cele mai multe ori dizgrațios. Scuamele rezultate în urma acestui proces de descuamare sunt alb-gălbui, pielea capului este iritată ușor și părul se îngrașă repede, ori, dimpotrivă, se usucă. Mătreața nu trebuie însă confundată cu alte afecțiuni dermatologice ale pielii capului, precum dermatita seboreică, unele eczeme sau psoriazisul. Și pielea foarte uscată a scalpului poate determina o descuamare foarte gravă, iar astfel rezultă o mătreața foarte urâtă. Acest fenomen de piele uscată poate fi determinat de spălarea prea frecventă a părului, ori de o expunere îndelungată la soare.

 

Cum apare mătreața?

 Mătreața este un fenomen ce apare adesea în adolescență și tinerețe, iar apogeul este în jurul vârstei de 20-30 de ani. La copii, mătreața este foarte rar întâlnită și de asemenea și la persoanele trecute de 50 de ani. Mătreața apare deseori brusc, sau cel puțin, este depistată dintr-o dată, fără niciun fel de preaviz. În oglindă, după pieptănarea părului sau după baie, cel afectat de mătreață poate observa mici scuame albe ori gălbui, extrem de inestetice. În mod normal, pielea capului se înnoiește în continuu, însă acest lucru nu trebuie să fie foarte vizibil. De aceea, o igienă regulată a scalpului și a părului este necesară, fără a se exagera în niciun fel.

 

Cauzele mătreții

 Mătreața, așa cum este menționat anterior în articol, are mai multe cauze, de la spălările mult prea frecvente ale părului până la igiena precară, părul gras îngrijit necorespunzător ori pielea prea uscată a capului. De asemenea, microorganismul ce poartă denumirea științifică de Pityrosporium Ovale, este o altă cauză a apariției mătreții. Fără a se cunoaște exact motivul, se pare că acest microorganism de multe ori se înmulțește exagerat, determinând accelerarea procesului de reînnoire celulară la nivelul epidermei scalpului. Alți factori ce determină apariția mătreții țin de stres, de factori hormonali și de schimbările de climă.

 

Combaterea mătreții

 Mătreața poate fi combătută în mai multe feluri. În primul rând, mătreața poate fi înlăturată cu ajutorul șampoanelor și a tratamentelor de la farmacie, cu efect garantat, însă oarecum îndelungat. Trebuie să păstrați o igienă riguroasă a părului pentru a vă putea proteja împotriva reapariției mătreții. Mătreața poate fi combătută și în mod natural – cu spălături cu ceai de mentă foarte concentrat, oțet de mere, ulei de cocos, ulei de măsline cu zeamă de lămâie, ulei de nucă, gel de aloe vera, ceai de mușețel sau bicarbonat de sodiu și gălbenuș de ou crud.

Categorie: