7 alternative la antibiotice pentru infecțiile comune

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal

7 alternative la antibiotice pentru infecțiile comune Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieți, dar recurgerea la ele de fiecare dată când suferiți o infecție afectează flora bacteriană și creează rezistență. Ce alternative naturale există? Utilizarea pe scară largă a antibioticelor se bazează pe convingerea că există bacterii foarte dăunătoare împotriva cărora organismul nu se poate apăra și că acestea trebuie eliminate cu un medicament. Astăzi perspectiva s-a schimbat. Nu toate bacteriile „rele” sunt considerate rele pentru toată lumea, deoarece mulți oameni le țin sub control cu propriile bacterii și apărare. Și uneori antibioticul nu numai că nu vindecă, ci provoacă dezechilibre majore. Această schimbare a focalizării deschide noi căi în utilizarea antimicrobienelor.

 La un adult, numărul de celule ale microorganismelor care trăiesc în corpul dumneavoastră poate fi de zece ori mai mare decât cel al propriilor celule. De fapt, se estimează că 2 kg de masă corporală corespund setului de specii bacteriene și altor microorganisme care locuiesc în organism, care este cunoscut științific ca „microbiom intestinal”. Aceste microorganisme nu sunt străine de oameni, ci esențiale pentru fiziologia lor, cum ar fi cea a creierului, splinei sau inimii. Păstrarea funcțiilor microbiomului intestinal este absolut necesară pentru a garanta viața și sănătatea. În prezent, în fața unei boli, în loc să suprimăm o bună parte din flora microbiană, ceea ce se caută din ce în ce mai mult este să o echilibrăm. Acest lucru permite tratamente curative, dar poate îmbunătăți și prevenirea.

Cum afectează antibioticele microbiomul intestinal?

 Antibioticele, pe lângă originea lor naturală, pot fi clasificate în diferite familii după efectul lor asupra bacteriilor sau asupra organismului. Beta-lactaminele (penicilinele și cefalosporinele), de exemplu, modifică peretele bacterian (în special bacteriile gram-pozitive), nu sunt foarte toxice și nu pătrund în celula animală, în timp ce macrolidele blochează sinteza proteinelor ribozomului bacterian și favorizează toxicitatea ficatului. Alte familii includ aminoside, tetracline și antibiotice chimioterapeutice.

 Majoritatea antibioticelor, atunci când sunt produse în mod natural de bacterii pentru a controla alte bacterii, o fac în cantități mici și sunt reglementate de bacteriile în sine. Cu toate acestea, atunci când antibioticele sunt utilizate în cantități mari, se produc daune mari în coloniile bacteriene, nu numai în cele patologice, ci și în flora obișnuită nepatogenă.

Rezistența la antibiotice: o problemă de excese

 Spania este una dintre țările din lume cu cel mai mare consum de antibiotice (35 de doze zilnice la mia de locuitori) și a doua din Uniunea Europeană, în spatele Franței. Rezistența la antibiotice a devenit o problemă zilnică în spitalele europene.

 Pacienții spitalizați au o probabilitate mare de a primi antibiotice inadecvate în jumătate din cazuri. Excesul de prescripții medicale și auto-medicația au favorizat creșterea acestor rezistențe. Atunci când sistemul de sănătate folosește bine antibioticele, cu greu există infecții de la bacterii rezistente. Este iresponsabil să ignorăm consecințele comunitare și ecologice care apar din tratamentele antimicrobiene individuale. Viața speciei umane depinde intim de o floră bacteriană normală, iar flora noastră, echilibrul și rezistența ei depind la rândul lor de flora care ne înconjoară.

 Dovezile indică faptul că microorganismele intestinale ale animalelor și ale oamenilor formează un ecosistem interdependent, în care o acțiune în orice moment poate afecta toate celelalte. Astfel, ori de câte ori bacteriile patogene întâlnesc utilizarea continuă a antibioticelor, acestea învață, se adaptează și devin rezistente. Bacteriile rezistente care rezultă din această practică nu se limitează la rămânerea la animalele în care se dezvoltă. Când vine vorba de microbi, oamenii, împreună cu restul regnului animal, aparțin unui ecosistem gigant. Pentru a se apăra, bacteriile dezvoltă în mod natural rezistență la aceste produse. În plus, rezistența unor bacterii este transmisă vecinilor săi. Acest lucru explică de ce este important să nu acționăm doar împotriva unei bacterii specifice, ci să ținem cont de echilibrul bacterian și să încercăm să protejăm sau să favorizăm flora obișnuită.

 Prin urmare, antibioticul trebuie utilizat numai în cazuri excepționale și făcut în modul cel mai precis posibil, identificând procesul infecțios cu un diagnostic bun și știind că, dacă prognosticul este ușor, va fi suficient pentru a stimula apărarea, a monitoriza procesul și poate efectuați o cultivare, dacă este posibil, în cazul în care evoluția se schimbă.

 Dacă prognosticul poate fi serios și cultura este utilă, agentul infecțios trebuie izolat și identificat și testat „in vitro”, folosind o antibiogramă, care antibiotic este mai eficient. Se poate efectua și o aromatogramă, care ajută la alegerea esențelor de plante cu acțiune antiinfecțioasă. Nu modificați echilibrul microbian al mediului. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că antibioticul poate provoca dezechilibre săptămâni sau luni, atât la persoana care îl primește, cât și la alte persoane și în mediu (spital, apă ...), deci trebuie însoțit de probiotice care întărește flora.

 În plus, această nevoie de a respecta echilibrul microbian duce la sugerarea tratamentelor cu substanțe mai naturale care respectă capacitatea de vindecare a organismului. Acestea sunt infecții frecvente în care antibioticul este adesea utilizat și în care există o alternativă naturală. Înainte de a apela la oricare dintre ele, vă recomandăm să consultați un specialist. În orice caz, dacă infecția nu se îmbunătățește sau observați orice efecte nedorite, opriți tratamentul și solicitați sfatul medicului.

Sinuzita acută

 Cel mai utilizat antibiotic este amoxicilina. Ca măsură generală, pot fi luate analgezice și spălări nazale cu ser fiziologic sau infuzie de cimbru și sare și inhalații cu cimbru și nalbă. O altă opțiune este să adăugați esență de arbore de ceai și extract de grapefruit în apa de inhalații.

Otita medie acută

 Deși se rezolvă spontan în mai mult de 80% din cazuri, amoxicilina și tratamentul simptomatic cu analgezice și antiinflamatoare sunt adesea abuzate. În schimb, puteți consuma mușețel în infuzie sau tinctură; echinaceea, 1 până la 5 ml de tinctură de trei până la cinci ori pe zi sau soc, o cană cu infuzie de plantă proaspătă de două sau trei ori pe zi. Pentru durere, se pot aplica pe ureche câteva picături de ulei de măsline cu usturoi, flori de gălbenele și sunătoare.

Bronșita acută

 Cele mai frecvent utilizate antibiotice sunt claritromicina și azitromicina, dar sunt indicate numai în condiții severe, în prezența sputei purulente sau la pacienții cu morbiditate sau imunosupresie.

 În general, se recomandă suprimarea tutunului, utilizarea vaporizatoarelor de apă și asigurarea unei bune hidratări orale. Pentru aceasta, este indicat să beți multe lichide (mai mult de 2 litri pe zi), să consumați usturoi (cel puțin doi căței pe zi), ceapă crudă sau fiartă, suc de lămâie și infuzii de cimbru, eucalipt, mentă, echinaceea sau soc. Inhalarea vaporilor de apă în timp ce beți încet lichide fierbinți facilitează respirația nazală și drenarea secrețiilor.

Infecții urinare la femei

 Fosfomicina este utilizată în principal, dar și tinamoxicilina și nitrofurantoina, care sunt adesea abuzate în infecțiile recurente. Înainte de utilizare, trebuie efectuată o cultură cu antibiogramă. Se recomandă o dietă cu fructe proaspete, dacă este posibil cu afine, beți un litru pe zi de infuzie afine (1 lingură la un litru de apă) și infuzie de cimbru (de trei ori pe zi).

Vaginită fungică

 Se utilizează antifungice precum clotrimazolul. Înainte sau în același timp, trebuie tratat cu ovule cu extract de usturoi, spălat cu salvie și cimbru și lactobacili. De asemenea, puteți alterna adăugarea de suc de lămâie și câteva picături de extract de grapefruit la infuzie.

Erizipel

 Erizipelul este o infecție a țesutului subcutanat superficial. Se utilizează penicilină și eritromicină. Pentru a le înlocui cu un tratament mai natural, mai întâi spălați bine zona afectată cu apă curată, dacă doriți fierbinte, apoi aplicați o infuzie de gălbenele și cimbru sau un unguent pe bază de calendula, cimbru și aloe.

Furunculoză

 Se utilizează penicilină și eritromicină. Rana se curăță bine și se spală cu o infuzie de gălbenele și cimbru. Se poate aplica și argilă.

Antiseptice care au grijă de floră intestinală

 Unele antimicrobiene naturale combat infecțiile fără a slăbi corpul. Avem la îndemână și aproape zilnic manipularea săpunului și a apei ca dizolvare și tragere, ceea ce este util în infecțiile cu urină, curățarea rănilor, etc. În plus, există alimente, plante și condimente cu proprietăți antimicrobiene care în același timp protejează flora obișnuită:

 - Alimente: usturoi, ceapa, praz, ridichi, morcovi, citrice (lămâi, portocale), miere.

 - Condimente și ierburi aromatice: boia, șofran, cuișoare, scorțișoară, piper, nucșoară.

 - Plante medicinale: cimbru, rozmarin, oregano, lavandă, mentă, fenicul, anason, chimen, salvie, ceai, pin, ienupăr, eucalipt, ginkgo biloba.

 - Rășini: tămâie și smirnă.

 Tratamentul naturist al infecțiilor se bazează pe utilizarea plantelor medicinale și observarea pacientului. Respectați febra și recomandați postul ca parte a tratamentului, însoțit de sucuri proaspete de fructe, cum ar fi lămâie și alte citrice, și sucuri de legume, inclusiv usturoi și ceapă.