4 plante medicinale pentru răceală și bronșită

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii

4 plante medicinale pentru răceală și bronșită Una dintre modalitățile prin care organismul trebuie să elimine substanțele reziduale este prin diferite căi de eliminare, cum ar fi pielea sau plămânii. În acest fel, atunci când există un exces de mucus în tractul respirator sau s-a declanșat răceală, bronșită sau alt tip de infecție, organismul ne spune că are nevoie de purificare (uneori împreună cu o fragilitate a sistemului imunitar care, în cele din urmă pe termen lung, are adeseori legătură cu o nutriție dezechilibrată și cu un stil de viață nesănătos). O modalitate bună de a ajuta plămânii să-și restabilească echilibrul este prin utilizarea plantelor medicinale care conțin ingrediente active care ne ajută să eliminăm mucusul și să purificăm căile respiratorii.

 Să vedem în acest articol care sunt plantele medicinale care au proprietăți de purificare a plămânilor.

1. Cimbru

 - Indicații: Pe lângă faptul că este diuretic, cimbrul se evidențiază și pentru proprietățile sale antiseptice și antifungice. Fără îndoială, aceasta este una dintre cele mai eficiente plante atunci când este vorba de utilizarea remediilor naturiste pentru combaterea tusei, a bronșitei, a răcelilor, etc. Cimbrul este un expectorant bun, iar în plus, capacitatea sa de tonifiere a sistemului respirator este foarte utilă.

 - Precauții: Cimbrul poate provoca alergii (mai ales în cazul copiilor), iar în doze mari poate provoca convulsii și toxicitate hepatică. Cimbrul este contraindicat în tulburările neurologice și în boala Crohn.

 - Cum se folosește? Putem beneficia de proprietățile cimbrului consumându-l sub formă de infuzie (adăugați o linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte, lăsați să se infuzeze timp 10 minute, apoi strecurați și consumați). De asemenea, se poate folosi ulei esențial de cimbru în cazul congestiei respiratorii ca inhalații.

2. Nalba

- Indicații: Nalba are proprietăți antiinflamatorii și este un foarte bun expectorant datorită conținutului său bogat de mucilagii. Această plantă medicinală este recomandată în special în cazurile de gripă, răceli, faringită, bronșită, emfizem pulmonar, etc.

 - Precauții: Conținutul său de mucilagii poate reduce acțiunea unor medicamente alopate, deci este important să informăm medicul dacă folosim nalbă pentru a verifica incompatibilitățile.

 - Cum se folosește? Pentru a curăța mucoasa respiratorie, este mai bine să folosiți rădăcina de nalbă (5g la o cană), iar cel mai bun mod de a obține principiile sale este printr-un decoct (se aduce apa la punctul de fierbere, se adaugă rădăcina de nalbă, se lasă să fiarbă timp de 10 minute, se strecoară și se consumă).

3. Mierea-ursului

 - Indicații: Mierea-ursului conține saponozide și mucilagii care îi conferă proprietăți mucolitice și expectorante, pe lângă faptul că conține și o anumită cantitate de vitamină C. Această plantă este recomandată în special pentru bronșită.

 - Precauții: Mierea-ursului este contraindicată în timpul sarcinii și a alăptării și de asemenea nu este recomandată persoanelor care suferă de tulburări hepatice.

 - Cum se folosește? Din această plantă medicinală se poate realiza atât o infuzie ( din frunze), cât și un decoct (dacă este o plantă întreagă) folosind aproximativ 7 g de plante uscate la o cană de apă fierbinte.

4. Echinaceea

 - Indicații: Echinacea nu este direct legată de sistemul respirator, ci este una dintre plantele care au o putere mai mare de stimulare a sistemului imunitar, lucru care este esențial atunci când este vorba de tratarea unei gripe sau a unei infecții. În plus, această plantă medicinală are și un efect antiinflamator și este una dintre plantele care nu trebuie să lipsească dintre remediile naturiste pentru combaterea răcelilor, a gripei, bronșitei, etc.

 - Precauții: Echinaceea este contraindicată în timpul sarcinii și a alăptării, în cazul tulburărilor hepatice, a sclerozei multiple și a afecțiunilor imunitare.

 - Cum se folosește? Utilizați rădăcina pentru a face un decoct (o linguriță la o cană cu apă, aduceți la fierbere și lăsați să fiarbă timp de 5 minute, lăsați deoparte să se infuzeze câteva minute și apoi consumați).

 Alte plante medicinale pentru răceală și bronșită care ajută la curățarea tractului respirator și care sunt utile în caz de răceală și bronșită:

 - Expectorante: mac, anason verde, limba-mielului, eucalipt, nalbă, oregano, crețușcă;

 - Pentru astm: agrimonia, cimbru de iarnă, usturoi, scorțișoară, ceapă, eucalipt, fenicul, limba-oii, melissa, mentă;

 - Pentru bronșită: cimbru, usturoi, angelică, năsturel, scorțișoară, cuișoare, fenicul, lavandă, nalbă, mentă, ylang-ylang.

 Câteva recomandări pentru combaterea răcelilor și a bronșitei

 - Folosiți o varietate de plante: Luând în considerare aceste caracteristici, puteți face infuzii folosind câteva dintre aceste plante. Pentru a face acest lucru, amestecați-le și adăugați o linguriță mică din amestec pentru fiecare cană de apă. Folosind puțin suc de lămâie și miere în loc de alt îndulcitor, veți adăuga alți nutrienți și ingrediente active care vor ajuta la recuperarea organismului.

 - Alte remedii: Luați suplimente de vitamina C, propolis și ceaiuri pe bază de plante (cu lămâie și miere) care sunt remedii naturale extraordinare în caz de bronșită etc.

 - Dieta pentru răceală și bronșită: Dacă, în plus față de aceste remedii naturale, urmați o dietă pentru răceli și bronșită, veți ajuta organismul să se regenereze mai repede și mai eficient. Această dietă poate fi bazată pe multe sucuri proaspete din legume și fructe crude (țelină, morcovi, sfeclă roșie, varză, pătrunjel, citrice, mere, etc.) deoarece acestea conțin multe enzime benefice și cantități semnificative de vitamina C. Pe lângă acestea, se recomandă supele ușoare și mâncărurile gătite cât mai puțin, pentru a evita pierderea nutrienților prin procesul de gătire.