Leurda, proprietăți și beneficii pentru sănătate

Cum se folosește leurda?

Leurda, proprietăți și beneficii pentru sănătate Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în zonele muntoase din Europa și Asia. Leurda aparține familiei Amaryllidaceae (care conține și alte plante comestibile, cum ar fi usturoiul și ceapa comună). Leurda este cultivată în principal în zonele montane și submontane și este, de asemenea, cunoscută și sub numele de usturoi sălbatic.

 În scopuri medicinale se folosește întreaga plantă. Leurda poate fi găsită din primăvară până în vară. Frunzele sale pot fi colectate la începutul primăverii, dar va trebui să așteptăm până vara dacă vrem să strângem și florile.

Pentru a conserva leurda, aceasta se uscă la umbră, iar apoi se poate măcina și depozita în recipiente sau în pungi etanșe. Leurda trebuie păstrată într-un loc uscat, deoarece umiditatea o face să-și piardă calitățile. Frunzele de leurdă, colectate înainte de înflorire, sunt folosite în diverse salate de crudități, tocănițe, supe, legume și sosuri. Aroma frunzelor sale este similară cu cea a usturoiului, însă este mult mai delicată și mai moale.

Leurda: profil nutrițional

 Proprietățile nutriționale și medicinale ale leurdei se datorează concentrațiilor din aceste elemente:

 - Flavonoizi

 - Antioxidanți (diosgenina)

 - Lectine

 - Pigmenți

 - Carotenoizi

 - Oligoelemente (chiar într-o cantitate mai mare decât în usturoi)

 - Vitamina C

 - Alicina (care îi conferă gustul specific ca de usturoi).

 Să vedem în continuare care sunt nutrienții pe care îi conține leurda:

 

Informații nutriționale (100 g)

2000 kCal

Valoare energetică

23 kcal

1,2%

Grăsimi

0,3 g

0,4%

dintre care saturate

0,07 g

0,4%

Hidrați de carbon (incl. fibre)

5,1 g

1,9%

dintre care zaharuri

2,9 g

3,2%

Fibre alimentare

2,2 g

8,7%

Proteine (albumină)

0,9 g

1,8%

Sare (Na:16,0 mg)

41 mg

1,7%

 

 

 

Vitamina C (acid ascorbic)

150 mg

188,0%

 

Vitamina A sau retinol

200 µg

25,0%

 

Fier

2,9 mg

21,0%

 

Potasiu

336 mg

17,0%

 

Mangan

0,32 mg

16,0%

 

Piridoxină (vitamina B6)

0,2 mg

14,0%

 

Tiamină (vitamina B1)

0,13 mg

12,0%

 

Calciu

76 mg

10,0%

 

Folat și acid folic

17 µg

9,0%

 

 

 

Proprietățile terapeutice ale leurdei

 Leurda este o plantă care are o mulțime de beneficii pentru sănătate, care sunt foarte asemănătoare cu cele ale usturoiului comun. Lista proprietăților terapeutice ale leurdei este destul de lungă și include următoarele:

 - Leurda este antiseptică și antihelmintică (vermifugă). Leurda este ideală pentru purificarea tractului digestiv de posibilii paraziți. În general, leurda are proprietăți antiseptice care ajută la prevenirea infecțiilor.

 - Leurda este diuretică și hipotensoare. Pe de o parte, promovează oliguria (evacuarea lichidelor prin urină), iar în același timp, reduce tensiunea arterială.

 - Leurda este coleretică, adică stimulează producerea bilei.

 - Leurda este bactericidă, deoarece ajută la combaterea infecțiilor, la vindecarea mai rapidă a rănilor și poate preveni contagierea bolilor infecțioase.

 - Leurda este depurativă și detoxifiantă deoarece curăță intestinele și sângele de impurități, substanțe dăunătoare și grăsimi nocive.

 - Leurda este febrifugă deoarece ajută la scăderea febrei.

 - Leurda este hipotensoare: ajută la combaterea tensiunii crescute.

 - Leurda ajută la combaterea afecțiunilor pielii. Pentru aceasta, se poate prepara o infuzie din câteva frunze de leurdă la o cană cu apă caldă, se lasă 7-10 minute la infuzat, se răcește și se aplică pe tenul afectat de acnee.

 - Leurda ajută la combaterea bolilor reumatice și a arterosclerozei.

 - Având proprietăți care stimulează circulația sanguină, leurda este excelentă pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, a venelor slăbite, a unei slabe circulații sanguine, etc.

 - Leruda este și un puternic antioxidant, deoarece are proprietăți plachetare, antiagregante și care inhibă efectele radicalilor liberi.

 - Leurda este utilă pentru combaterea diareei.

 - Leurda ajută la tratarea tulburărilor cardiace și a insomniei.

 - Leurda ajută la reglarea nivelelor de zahăr din corp și previne diabetul.

 - De asemenea, leurda previne apariția tumorilor maligne la nivelul sistemului digestiv.

 - Poate mai puțin cunoscut este faptul că leurda este unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C și contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Moduri de utilizare pentru leurdă

 - Infuzie. Pentru aceasta, se fierbe o cană de apă la care se adaugă o lingură de frunze uscate. Se Lasă frunzele în apă fierbinte timp de cel puțin 15 minute. Apoi se strecoară și se consumă de 3 - 4 ori pe zi. Infuzia de leurdă crește diureza (evacuarea fluidelor prin urină), fiind recomandată persoanelor care suferă de retenție de lichide sau celor care au afecțiuni urinare. De asemenea, se poate aplica infuzia de leurdă și pe piele pentru a reduce erupțiile cutanate sau acneea. În plus, infuzia de leurdă este o soluție eficientă pentru a pierde în greutate rapid și în siguranță. Dacă doriți să slăbiți, nu uitați să combinați această infuzie cu o dietă adecvată, eliminând zaharurile rafinate, laptele de vacă și derivatele sale, precum și produsele de patiserie și mezelurile.

 - Tinctură. Pentru a obține tinctura de leurdă, planta se macerează timp de 10 zile. Pentru aceasta se adaugă 10 grame de frunze uscate și 10 grame de bulbi uscați și zdrobiți într-un recipient cu 80 ml de alcool de înaltă calitate (cel puțin 70%). După 10 zile, se filtrează lichidul obținut și se păstrează într-o sticlă închisă ermetic și de culoare închisă. Se administrează câte 12 picături după fiecare masă în ceai sau apă.

 - Condiment. Frunzele proaspete de leurdă se pot adăuga la orice tip de salate de crudități și au un puternic efect depurativ asupra organismului, eliminând toxinele din organism și combătând astenia de primăvară.

 - Cataplasme. Acestea se prepară cu ajutorul frunzelor proaspete care se zdrobesc, iar apoi se aplică pe un tifon curat. Cataplasmele cu leurdă pot fi aplicate pe abcese sau pe răni, deoarece grăbește vindecarea acestora.