Remedii naturiste cu spirulină

 

Date generale despre spirulină

Remedii naturiste cu spirulină Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și în formă de spirală. Culoarea sa specifică verde-albăstrui derivă din pigmentul verde al clorofilei, iar nuanța de albastru este de la proteina numită ficocianină.

 Spirulina crește în mod natural în apa alcalină și sărată în zonele subtropicale, însă se cultivă de asemenea pentru utilizarea sa comercială. Există dovezi asupra faptului că spirulina există pe această planetă încă de acum 3.600 milioane de ani și a fost o sursă alimentară timp de secole.

 Se pare că spirulina a fost folosită mai întâi de unele triburi africane, care extrăgeau stratul de spirulină depus pe suprafața lacurilor, o uscau și apoi o măcinau, transformând-o în făină din care făceau turte. Spirulina se recoltează și din lacul Texcoco, aproape de orașul Ciudad de Mexico. Această tradiție de colectare a spirulinei a început prin secolul al XVI-lea, când această algă a constitut sursa primară de alimentație pentru azteci.

Proprietățile curative ale spirulinei

 Spirulina este o sursă importantă de vitaminele A, B2 și E, fier, zinc, acizi grași polinesaturați și betacaroten și este de asemenea foarte bogată în aminoacizi esențiali (conține un procent de 50 - 70% de proteine).

 Este necesar să subliniem faptul că aceste proteine sunt complete, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali. Din acest punct de vedere, spirulina este similară proteinelor de origine animală, însă spre deosebire de acestea, nu conține nici grăsimi saturate și nici reziduuri de hormoni sau de antibiotice care există în sortimentele de carne procesată.

 În plus, spirulina conține cantități semnificative de acidul gamma linolenic. Acest acid gras esențial poate fi folosit de către organism pentru a forma anumiți produși antiinflamatorii și antiproliferativi ai microganismelor nocive.

 Spirulina este un remediu natural recomandat în cazul pacienților care suferă de artrită reumatoidă și în cazurile de neuropatie perifierică și diabetică. Spirulina mai are un rol important în reducerea nivelului de trigliceride și creșterea colesterolului bun sau HDL.

 Spirulina, așa cum s-a menționat anterior, este o sursă bună de fier și de zinc. Un studiu de laborator realizat recent pe cobai a demonstrat că cei care au consumat spirulină aveau o absorbție echivalentă sau chiar mai bună a fierului decât cei care au primit suplimente de sulfat feros.

 Un alt studiu medical, realizat de data aceasta pe femei având deficiență de fier a evidențiat un răspuns bun la suplimentul de fier cu spirulină, deși cantitățile folosite au fost mari (4 g după fiecare masă principală a zilei). În mod similar, un studiu realizat pe copii deficitari în zinc a demonstrat că cei care au luat spirulină au avut un răspuns imunitar mai bun decât cei care au luat doar sulfat de zinc și au avut de asemenea mai puține efecte secundare.

 Specialiștii în nutriție afirmă că spirulina este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru întărirea sistemului imunitar. Diverse studii medicale realizate până în prezent au confirmat faptul că spirulina stimulează atât imunitatea producătoare de anticorpi, cât și a imunității celulare.

 Creșterea și dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice, inclusiv a lactobacililor, se pare că este stimulată de consumul spirulinei, conform unui studiu realizat în laborator pe cobai, în cadrul căruia s-a demonstrat și o îmbunătățire a absorbției vitaminei B.

 Totodată nivelele ridicate de colesterol de tip LDL, lipidele serice și lipoproteinele cu densitate redusă pot fi scăzute printr-un consum minim, dar totuși semnificativ, de spirulină.

 De asemenea, spirulina este un remediu natural util în tratarea leucoplachiei orale, o tulburare pre-canceroasă care se manifestă prin apariția unor pete albe la nivelul gurii. Conform unor studii de laborator, s-a dovedit că spirulina ajută în tratarea carcinomului oral (a cancerului de gură).

 O altă proprietate a spirulinei este aceea de a favoriza pierderea în greutate datorită efectului de sațietate pe care îl conferă. Totodată, consumul spirulinei este recomandat în cazul persoanelor care suferă de hipotiroidism.

 Conform cercetătorilor, spirulina are cea mai mare concentrație de evercetină care se găsește într-o sursă naturală. Este vorba despre un puternic antioxidant și antiinflamatoriu care se poate utiliza pentru ameliorarea simptomelor de sinuzită și astm.

 În continuare vă prezentăm câteva remedii naturiste cu spirulină, în care se poate folosi această algă sub formă de pulbere, care este ușor de găsit în magazinele naturiste și în plafaruri.

Remedii naturiste cu spirulină

 Remediu cu spirulină pentru slăbit: Cu ajutorul unui blender, procesați o cană cu frunze de spanac bine spălate, un sfert de varză albă și 5 tulpini de broccoli. Procesați timp de câteva minute toate ingredientele, apoi adăugați o linguriță de spirulină pulbere și amestecați bine. Consumați acest smoothie proaspăt, de 3 ori pe săptămână.

 Remediu cu spirulină pentru pielea normală: Extrageți conținutul a 5 capsule de spirulină și amestecați-le cu un sfert de cană de apă. Aplicați acest amestec pe față și lăsați-l timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă călduță din abundență. Aceste remediu va hidrata și elasticiza pielea în profunzime.

 Remediu cu spirulină contra celulitei: Fierbeți 15 g de alge într-o crăticioară, cu trei pahare cu apă, timp de 15 minute, luați de pe foc și lăsați să se răcească. Apoi, separat, amestecați într-un bol o lingură de cafea măcinată, o linguriță de spirulină pulbere, 1/2 cană cu miez de papaya și 1/2 de cană de ulei de măsline sau de semințe de struguri. Lăsați acest amestec la macerat timp de 30 minute, iar după aceea, amestecați ambele preparate, măcinând în prealabil spirulina. Amestecați bine și aplicați pe zona corpului afectată de celulită, printr-un masaj circular. Lăsați pe piele 15 minute, api clătiți cu apă caldă din abundență.

 Remediu cu spirulină contra anemiei: Consumați alga spirulină, bine spălată, în diverse salate de crudități, deoarece ajută la formarea corectă a globulelor roșii care combat anemia cauzată de un deficit alimentar.

 Remediu cu spirulină contra hipotiroidismului: Spălați și tăiați mărunt un mănunchi de spirulină. Apoi fierbeți-o într-un litru de apă până când se desface. Continuați procesul până când lichidul ia consistența unei gelatine. Filtrați lichidul înainte să se răcească de tot printr-o strecurătoare fină, apoi adăugați puțină miere sau extract de stevia pentru a-i da un gust dulce. Consumați acest remediu câte 3 sau 4 linguri zilnic; dacă este necesar, se poate crește cantitatea.

Precauții și contraindicații pentru consumul spirulinei

 Spirulina cultivată în apele contaminată cu metale grele poate concentra aceste substanțe toxice, iar nivelele de mercur sunt în prezent o reală problemă.

 Microorganismele care produc infecții pot să fie de asemenea prezente în aceste ape și să contamineze algele colectate, tocmai de aceea este necesar să se folosească surse de încredere de spirulină. Persoanele care suferă de fenilcetonurie (care este o boală genetică gravă determinată de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid prezent în alimente) trebuie să evite spirulina datorită faptul că aceasta conține fenilalanină.

 Posibilele efecte secundare ale consumului de spirulină sunt în principal tulburările gastrointestinale care includ diarea, grețurile și vărsăturile. Reacțiile alergice sunt rare, însă pot apărea insomnii, nervozitate și anxietate.