Ceapa, remediu excepțional pentru sănătate

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici

ceapa-remediu-exceptional-pentru-sanatate A consuma zilnic o ceapă bogată în vitamina C, compuși sulfurici, flavonoide și alte substanțe fitochimice, ne poate ajuta să evităm multe probleme de sănătate.

 În mod surprinzător, ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici, care au un rol important în prevenirea și reducerea apariției diabetului, cancerului și a bolilor neurodegenerative și cardiovasculare.

 Polifenolii au de asemenea un rol important fiind prebiotice, ceea ce crește proporția bacteriilor benefice din intestin, care sunt esențiale pentru o bună stare de sănătate, controlul greutății și de prevenire a multor boli.

 Ceapa conține mai mulți polifenoli decât usturoiul și inclusiv decât prazul și este una dintre cele mai bune surse a unui tip de polifenoli numiți flavonoizi, în special flavonoidul numit quercetina.

Quercetina din ceapă combate diverse boli

 Quercetina este un puternic antioxidant având proprietăți anti-inflamatorii care pot ajuta la combaterea bolilor cronice cum sunt bolile cardiace și cancerul. În studiile de laborator efectuate, s-a demonstrat că quercetina determină evitarea eliberării histaminei (histaminele sunt substanțe chimice care cauzează reacții alergice).

 Aceasta face ca alimentele bogate în quercetină cum este și ceapa să fie considerate adevărate "antihistaminice naturale." În plus, quercetina poate:

  - Reduce riscul de ateroscleroză;

 - Ajuta la prevenirea bolilor cardiace;

 - Reduce presiunea arterială;

 - Reduce simptomele de prostatită;

 - Reduce riscul de cancer de plămâni, în special în cazul fumătorilor;

 - Inhiba creșterea celulelor în cazul cancerului de sân, colon, prostată, ovare, endometru și plămâni.

 Chiar dacă și merele și ceaiul verde conțin quercetina, se pare că ceapa pare să fie o sursă extraordinară din această substanță. Cercetările efectuate în cadrul Universității Wageningen din Olanda au demonstrat că absorbția quercetinei din ceapă este dublă decât cea din ceaiul verde și de trei ori mai mare decât cea din mere.

 Cercetările realizate la această Universitate au demonstrat de asemenea că un consum regulat de ceapă determină concentrații mai mari de quercetină în sânge. Așa cum a semnalat revista de specialitate The World's Healthiest Foods (Cele mai sănătoase alimente din lume):

 "... O ceapă medie ca dimensiuni s-a clasificat printre primele 10 legume cu cel mai mare conținut de quercetină. Conținutul de flavonoizi din ceapă poate varia destul de mult, în funcție de varietatea exactă și de condițiile de cultivare.

 Cu toate că este puțin probabil ca o ceapă medie să conțină mai puțin de 100 miligrame de quercetina, unele soiuri de ceapă oferă această cantitate.

 Și chiar dacă 100 miligrame de quercetină nu este foarte mult, persoanele care consumă legume moderat, consumă dublul acestei cantități de flavonoizi (nu doar quercetina) din toate legumele, zilnic ".

Quercetina este disponibilă sub formă de suplimente alimentare, însă există mai multe motive pentru care este mai recomandat să se consume flavonoizii din ceapa crudă:

 - Un studiu a arătat că animalele au primit o mai mare protecție contra stresului oxidativ când au consumat ceapă galbenă, în comparație cu cele care au consumat extract de quercetina.

 - Quercetina nu se deteriorează prin gătire la temperatură scăzută, cum este gătitul la foc mic. De exemplu, dacă se prepară o supă cu ceapă, quercetina se transferă în supă, ceea ce transformă supa respectivă într-un superaliment ușor de preparat.

Ceapa conține prebiotice benefice

 Prebioticele, aceste bacterii benefice ajută la digerarea și absorbția alimentelor și au un rol important pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Unul dintre aceste prebiotice este inulina, o formă solubilă în apă a fibrelor alimentare care se găsește în ceapă.

 Inulina are diverse beneficii pentru starea de sănătate. În cazul femeilor care se confruntă cu obezitatea, consumul de inulină a schimbat în mod pozitiv compoziția microbiomului intestinal astfel încât poate ajuta la pierderea în greutate sau la reducerea riscului de diabet.

 În plus, în cazul femeilor având diabet de tip 2, s-a constatat că cele care au luat inulinu au avut un mai bun control al glicemiei și o mai mare activitate antioxidantă. Inulina poate ajuta inclusiv la combaterea constipației. Alimentele bogate în flavonoizi cum este ceapa pot inhiba de asemenea dezvoltării bacteriei Helicobacter pylori, un tip de bacterie care este responsabil de majoritatea ulcerelor.

 De exemplu, aproximativ 20 % dintre persoanele care au peste 40 ani, din Statele Unite, au bacteria Helicobacter pylori în tractul digestiv, cu toate că majoritatea dintre acestea nu vor dezvolta ulcere. Consumul de ceapă și a altor alimente bogate în flavonoizi poate reduce riscul de ulcer foarte mult.

Alte beneficii extraordinare ale cepei

 Ceapa, care este o legumă foarte populară în bucătăria franceză, se pare că are un rol esențial în ceea ce specialiștii denumesc "paradoxul francez"- și anume incidența scăzută a bolilor cardiace în rândul locuitorilor din Franța, în ciuda alimentației relativ bogată în calorii.

 De exemplu, se consideră că acei compuși ai sulfului din ceapă au proprietăți anti-coagulante și ajută de asemenea la reducerea nivelelor de colesterol și de trigliceride. Totodată, s-a demonstrat că acești compuși specifici ai sulfului din ceapă reduc rigiditatea vaselor sanguine prin eliberarea oxidului nitric.

 Aceștia pot reduce tensiunea arterială, inhibând formarea plăcilor de aterom și ajutând la reducerea riscului bolii arteriale coronariene, a bolilor vasculare periferice și a atacului cerebral. Quercetina din ceapă oferă și ea proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii care pot îmbunătăți sănătatea inimii.

 În plus, conform raportului realizat de către Asociația Națională a Producătorilor de ceapă din Statele Unite, o alimentație bogată în ceapă este considerată ca fiind anti-cancerigenă. Iată ce se menționează în acest raport:

 "Efectele inhibitorii asupra carcinomului uman datorate consumului regulat de ceapă, au fost investigate în detaliu. În cadrul unui studiu realizat asupra efectelor quercetinei, persoanele din categoria de consum major în comparație cu un consum mai mic, aveau un risc cu 50 % mai mic de cancer de stomac și de tract digestiv și respiratoriu.

 S-a demonstrat că compușii organosulfurați din ceapă cum sunt disulfurul de dialil (DDS), S-allylcysteina ​​(SAC) și S-metilcisteina (SMC) pot inhiba carcinogeneza de la nivelul colonului și a celulelor renale.

 Mecanismele de protecție au variat de la apoptoza celulară indusă de cancer și inhibarea transcripției genelor pentru protecția contra imunosupresiei indusă de razelor UV. "

 Numeroasele substanțe fitochimice și alți nutrienți din ceapă acționează sinergic pentru a oferi beneficii sinergice stării de sănătate. De exemplu, cercetările au demostrat că includerea cepelor în alimentație pot oferi următoarele beneficii:

 - Reducerea simptomelor asociate cu diabetul;

 - Evitarea proceselor inflamatorii asociate cu astmul;

 - Reducerea nivelelor de colesterol și trigliceride;

 - Reducerea simptomelor asociate cu osteoporoza și îmbunătățirea sănătății osoase;

 - Menținerea sănătății gastrointestinale prin dezvoltarea bacteriilor benefice;

 - Diminuarea replicării virusului HIV;

 - Reducerea riscului de tulburări neurodegenerative;

 - Reducerea riscului de formare a cataractei;

 - Proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la reducerea bolilor transmise prin alimente;

 - Îmbunătățirea florei intestinale, ameliorarea absorbției calciului și magneziului datorită conținutului său de fructani;

 - Proprietăți antibacteriene și antifungice;

 - Un risc scăzut de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Coaja de ceapă

 Se consideră că straturile externe ale cepei sunt cele mai nutritive, deoarece au cea mai ridicată concentrație de flavonoizi. Iată ce a menționat Fundația George Mateljan despre aceste efecte:

 "Flavonoizii din ceapă tind să fie mai concentrați în straturile externe. Pentru a maximiza beneficiile acestora pentru sănătate, încercați să curățați cât mai puțin din coaja externă a cepei. De exemplu, în cazul în care se elimină straturile exterioare ale unei cepe roșii, se poate pierde aproximativ 20 % din concentrația de quercetină și aproximativ 75 % din antocianine. "