Polenul: proprietăți, utilizare și beneficii

 

Polenul este un superaliment complet

 Recent, polenul a început să fie din ce în ce mai apreciat și mai utilizat, fiind considerat un superaliment având valori nutriționale complete și foarte benefice pentru sănătate. Printre acestea se evidențiază capacitatea sa de a îmbunătăți randamentul fizic și cel intelectual, întărirea sistemului imunitar și combaterea deficiențelor nutriționale.

 În acest articol vă prezentăm proprietățile nutriționale ale polenului, beneficiile sale pentru organism, precum și tulburările de sănătate în care se recomandă administrarea polenului. Să vedem care sunt acestea:

Ce este polenul?

 Polenul este un aliment care este colectat de albine din plante și care este transportat în stupul lor, sub formă de granule de culoare galbenă, portocalie sau roșiatică. Polenul este considerat un superaliment deoarece conține aproape toți nutrienții de care are nevoie ființa umană. De fapt, polenul este unicul aliment care conține cei 22 de aminoacizi esențiali.

 

Proprietățile nutriționale ale polenului

 Polenul este un superaliment care conține o mare cantitate de nutrienți esențiali, precum:

 - Vitaminele A, D, E, B1, B2, B6, acid nicotinic, acid pantonenic, vitamina C, K, colină și rutină. Polenul este unul dintre alimentele cele mai bogate în vitamine care există.

 - Minerale și oligoelemente: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, aluminiu, fier, cupru, zinc, mangan, siliciu, fosfor, clor și sulf.

 - Enzime: diastaza, amilaza, catalaza, diaforaza, pectaza, dihidrogenaza lactică, fosfataza și zaharoza.

 - Aminoacizi: alanina, arginina, cistina, glicina, histidina, isoleucina, lisina, fenilalanina, triptofan, etc.

 Polenul conține aproximativ 25% proteine și 4% de fibre.

 

Beneficiile polenului pentru sănătate

 Consumul zilnic de polen aduce sănătății noastre următoarele beneficii:

 - Crește rezistența fizică, reduce stările de oboseală și facilitează recuperarea după o perioadă de convalescență;

 - Îmbunătățește irigarea cerebrală și capacitatea intelectuală;

 - Reduce stresul;

 - Reglează sistemul nervos și determină o stare de buna-dispoziție;

 - Stimulează sistemul digestiv și combate lipsa apetitului;

 - Îmbunătățește vederea datorită conținutului său de riboflavină;

 - Favorizează și regenerează flora bacteriană intestinală;

 - Stimulează sistemul imunitar;

 - Compensează hipotensiunea în mod gradat și natural;

 - Favorizează dezvoltarea și creșterea armonioasă a copiilor;

 - Reglează nivelele de trigliceride și de colesterol din sânge;

 - Echilibrează pH-ul sanguin;

 - Este un excelent supliment protector pentru pacienții cu cancer care urmează tratamente de chimioterapie sau de radioterapie;

 - Reglează glandele endocrine datorită conținutului său de hormoni vegetali;

 - Îmbunătățește potența sexuală și combate impotența și frigiditatea;

 - Stimulează sistemul circulator și sistemul cardiovascular;

 - Reduce inflamația prostatei sau prostatita, datorită conținutului său bogat în zinc;

 - În unele cazuri oprește căderea părului datorită conținutului său de cistină, un nutrient care hrănește sistemul pilos;

 - Combate rinita alergică, pe termen lung.

 

Cantitățile recomandate de polen

 Putem începe să consumăm polen în cantități mai mici, pentru a vedea cum îl tolerează organismul și să creștem cantitatea de polen în mod progresiv.

 Iată care sunt dozele zilnice recomandate de polen pentru adulți și copii, în funcție de vârstă:

 - Adulți: Două lingurițe (16 g) de polen pulbere ca tratament și o linguriță și jumătate (12 gr) pentru întreținere;

 - Copii între 3 și 5 ani: O linguriță rasă (4 g) ca tratament;

 - Copii între 6 și 12 ani: O linguriță (8 g) ca tratament;

 - Copii peste 12 ani: Două lingurițe (16 g) ca tratament.

 Putem lua polen timp de 20 zile consecutive și să facem pauză următoarele 10 zile, apoi putem relua tratamentul după necesitățile organismului nostru.

 Cel mai bun moment al zilei pentru a consuma polen este dimineața, pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de micul. Putem prepara, de exemplu, un delicios și nutritiv cocktail cu polen pe care vi-l propunem în continuare.

 

Cocktail cu polen pentru micul dejun

 O modalitate excelentă de a consuma polen, în special dacă dorim să-i potențăm efectele stimulante și echilibrante pe care le are asupra resistenței fizice, sistemului nervos și sistemului imunitar, constă în administrarea în fiecare dimineață a următorului preparat:

 - O linguriță de polen pulbere (8 g)

 - O linguriță de germeni de grâu (5 g)

 - O linguriță de drojdie de bere (5 g)

 - O linguriță de lecitină de soia (5 g)

 - Un pahar cu suc de portocale proaspăt stors sau de limonadă preparată în casă, îndulcite opțional cu puțină stevia sau miere de albine (200 ml)

Formule specifice cu polen

 În continuare vă oferim câteva formule cu polen care au rezultate terapeutice pentru diferite probleme de sănătate. În orice caz, se recomandă întotdeauna să se consulte un medic specialist, dacă suferim de o anumită boală sau dacă luăm unele medicamente, deoarece pot exista contraindicații importante.

 Iată care sunt tulburările de sănătate în cazul cărora polenul are importante efecte terapeutice:

 - Boala Alzheimer: În acest caz, se recomandă administrarea de tinctură de propolis, ginkgo biloba și polen. Acestea se vor lua pe anumite perioade alternate cu perioade de pauză.

 - Pentru stimularea irigației cerebrale: Dacă dorim să stimulăm circulația sanguină de la nivelul creierului sau să combatem problemele de concentrare, problemele de memorie sau efectele negative ale stresului, putem lua polen cu propolis, ginseng, rozmarin și merișoare.

 - Anemie: Pentru a combate anemia într-un mod cât mai natural, ne putem prepara zilnic o salată din legume verzi cu adaos de germeni de lucernă și polen măcinat. Ca dressing vom folosi ulei de măsline, suc proaspăt de lămâie și puțină sare marină.

 - Cancer: Pentru a preveni cancerul și pentru a întări sistemul imunitar în cazul în care această boală a părut, se pot administra polen, propolis, armurariu, Pau d’Arco, ciuperci Shiitake și gheara mâței.

 - Probleme de fertilitate: Dacă este dificil să se conceapă copii și dacă nu se cunoaște cauza, se poate stimula fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei dacă se consumă polen, ginseng, germeni de grâu, ulei de in, drojdie de bere, macca și avocado.

 - Hipotensiune: Pentru a crește ușor tensiunea arterială, mai ales în perioadele călduroase când suntem mai obosiți și lipsiți de energie, putem consuma polen și rozmarin.

 - Lipsa poftei de mâncare: Pentru persoanele care se confruntă cu lipsa poftei de mâncare și inclusiv pentru copiii mai mofturoși la mâncare, polenul este foarte indicat, în amestec cu coada șoricelului, scorțișoară și ghimbir, care stimulează sucurile gastrice.

 - Anorexie nervoasă: În cazul în care suferim de anorexie nervoasă, lipsa apetitului este relaționată cu sistemul nervos, de aceea se indică alimentele care reglează ambele probleme în acealași timp: polen, drojdie de bere și semințe și ulei de cânepă (foarte bogate în omega 3 și omega 6).

 

Polen contra alergiei la polen

 Dacă organismul nostru nu reacționează bine la polenul de primăvară, putem mesteca în mod gradat câteva granule de polen crud, pentru ca corpul să se obișnuiască în perioada de polenizare a plantelor.

 În acest sens, mierea pură, care conține de asemenea polen în cantități foarte mici, poate fi un aliment care să ne ajute să minimizăm reacțiile alergice la polen, mai ales dacă o consumăm în mod obișnuit. Este recomandat să consumăm doar miere pură și crudă, de calitate maximă. O putem recunoaște deoarece aceasta la temperaturi scăzute se solidifică.

 

Curiozități despre polen:

 - Polenul conține de trei ori mai multe proteine decât carnea.

 - S-a demonstrat că apicultorii care consumă polen zilnic sunt mai longevivi.

 - Pentru a colecta 1 kg de polen, o albină trebuie să facă mai mult de 60 000 de zboruri până la stup.

 - Prin intermediul colectării polenului, albinele asigură polenizarea majorității florilor, precum și coacerea fructelor.

 - Aproximativ 75% din alimentația din întreaga lume depinde de această activitate de polenizare a albinelor melifere, singurele responsabile de această sarcină.