Probioticele pot preveni cancerul hepatic

 

Ce sunt probioticele?

Probioticele pot preveni cancerul hepatic
Probioticele pot preveni cancerul hepatic

 Oamenii de știință au studiat probioticele cu un interes special în ultimii ani datorită multiplelor beneficii pe care le au asupra sănătății umane. Termenul "probiotice" provine din greacă și înseamnă "pentru viață". Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură), probioticele sunt microorganisme vii, nepatogene, care au efecte extrem de benefice asupra sănătății.

 Datorită probioticelor, flora intestinală dezvoltă anumite bacterii benefice care stimulează funcționarea corectă a sistemului imunitar, ajută la stoparea creșterii tumorilor și împiedică răspândirea acestora în alte zone din organism (metastazele).

 Conform unor date oferite recent de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), cancerul de ficat este pe locul șase printre tumorile cele mai frecvente și este pe locul doi în cazul cancerelor care cauzează cea mai mare rată a mortalității.

 În prezent, nu există un tratament sigur care să ne ajute să prevenim în totalitate această boală.

 Totuși, conform unui studiu științific realizat în cadrul Universității din Hong Kong, s-a demonstrat că un consum regulat de probiotice ne poate ajuta să prevenim atât cancerul de ficat, cât și cel de stomac și de colon într-un procentaj ridicat. Această cercetare a fost publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciencies și poate fi consultată online.  

 

Cancerul de ficat: cancerul care nu are simptome

 Cel mai problematic aspect în cazul cancerului de ficat este că acest tip de cancer nu are o simptomatologie foarte evidentă până în fazele sale avansate. În aceste etape se recurge de obicei la tratamente mai agresive, cum ar fi intervențiile chirurgicale și chimioterapia. Tocmai din acest motiv, oamenii de știință  caută o soluție eficientă pentru prevenirea și pentru tratarea acestei boli grave care răpește anual milioane de vieți.

 Cu toate încă că nu se cunosc cu exactitate cauzele care determină apariția acestui tip de cancer, există însă anumite aspecte sau boli care pot fi luate în considerare ca factori de risc, și anume:

 - Fumatul;

 - Ciroza sau hepatita virală cronică;

 - Obezitate sau diabet de tip 2;

 - Predispoziție genetică la anumite boli metabolice;

 - Expunerea ambientală la agenți toxici;

 - Anumite tratamente precum anabolizantele;

 - Consumul de alcool și droguri.

 Un alt aspect care trebuie luat în considerare este acela că incidența cancerului de ficat este dublă în cazul bărbaților, decât în cazul femeilor. De asemenea, forma cea mai comună de cancer de ficat este carcinomul hepatocelular, un tip de tumoră care, din păcate, nu are simptome până când boala este avansată.

 

Marile beneficii ale probioticelor pentru sănătate

 Conform cercetării medicale amintite la înnceputul acestui articol și care a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Hong Kong, consumul alimentelor care conțin microorganisme vii ne ajută la prevenirea și la reucerea creșterii tumorilor hepatice.

 Date despre studiul realizat pe probiotice

 - Probioticele au ca acțiune principală reducerea inflamației gastrointestinale, hepatice și colorectale. Pentru a demonstra beneficiile probioticelor în cazul cancerului de ficat s-a elaborat un medicament experimental numit ‘Prohep’.

 - Studiul a fost realizat pe cobai și s-a descoperit că doar administrarea medicamentului Prohep, care era format doar din probiotice a fost capabil să reducă volumul tumorilor hepatice cu aproximativ 40%.

 - Datele obținute în urma acestui studiu au demonstrat clarele beneficii ale bacteriilor prezente în probiotice pentru producerea metaboliților antiinflamatorii.

 - Acțiunea a probioticelor se bazează pe dezvoltarea a două tipuri de bacterii benefice, cum sunt Prevotella și Oscillibacter, care întăresc sistemul imunitar și flora intestinală,  acționând direct asupra ficatului și oferindu-i o protecție eficientă în ceea ce privește dezvoltarea tumorilor.

 

Bacteriile benefice pot reduce riscul de cancer hepatic cu 40%

 Trebuie să subliniem faptul că de probioticele nu vor elimina complet tumorile, ci vor acționa asupra acestora, reducându-le. În prezent, acest proiect științific se află încă în fază experimentală și este necesar să se obțină medicamentul definitiv care să fie testat și pe pacienți umani.

 Datorită acțiunii specifice a probioticelor, flora intestinală dezvoltă un tip de bacterii care vor susține sistemul imunitar în stoparea sau reducerea creșterii celulelor canceroase. O altă acțiune interesantă a probioticelor este aceea că împiedică tumora hepatică să dezvolte noi vase sanguine, ceea ce împiedică de asemenea răspândirea acesteia și în alte zone periferice și creșterea sa în dimensiuni. Probioticele blochează efectul citochinelor, care sunt niște molecule care hrănesc tumorile. Dacă citochinele nu există sau dacă numărul lor se reduce, tumorile nu mai cresc și încep să se autodistrugă.

 

Creșteți consumul alimentelor probiotice

 Consumul alimentelor probiotice înseamnă să-i oferim organismului produse lactate fermentate, a căror acțiune este aceea de a combate inflamația din corp. Trebuie luat în considerare faptul că nivelul de probiotice al unui aliment poate scădea odată cu procesarea și depozitarea sa, iar bacteriile nu vor mai produce niciun efect dacă nu sunt vii. Tocmai de aceea, asigurați-vă că folosiți alimente de bună calitate și nepasteurizate (acest proces distruge toate bacteriile). În general, alimentele probiotice sau suplimentele cu probiotice sunt recomandate în cazul bolii Crohn, a colonului iritabil, a constipației cronice și a infecțiilor vaginale și pentru fortifierea sistemului imunitar.

 De exemplu, lactoza, așa cum este în cazul kefirului, se transformă în acid lactic și în microorganisme benefice care întăresc sistemul imunitar și care stimulează procesul digestiei. Consumul regulat al kefirului proaspăt ne ajută să ne menținem sănătatea colonului. Fiind prin excelență un aliment probiotic, cu culturi vii și active de bacterii (așa-numitele “bacterii bune”), kefirul ajută la evitarea bolilor inflamatorii ale intestinului, iar datorită calciului pe care îl conține, ține sub control creșterea bacteriilor nocive. Kefirul este un remediu foarte bun contra problemelor stomacale precum indigestia, flatulența, mișcările neregulate ale intestinului și clasica senzație de stomac îngreunat care apare după masă.

 În afară de kefir, este foarte recomandat să se consume în mod regulat și următoarele alimente probiotice:

 - Iaurtul alb natural fără adaos de zahăr (preferabil preparat în casă)

 - Iaurturile cu culturi de Lactobacillus și Bifidobacterium

 - Varza murată

 - Pasta miso

 - Ceaiul kombucha

 - Brânza tempeh (preparată din soia nemodificată genetic)

 De asemenea, în farmacii se găsesc suplimente alimentare cu probiotice, care pot fi administrate conform indicațiilor de pe prospect (acestea se pot găsi sub formă de comprimate, capsule sau pulbere).

Sursa: Ayurvedic Medica